Rond de duur van ongeveer 7 maanden zwangerschap is het raadzaam de babykamer in orde te hebben. Naarmate de zwangerschap vordert wordt het voor de aanstaande moeder steeds zwaarder. Vaak wil de aanstaande moeder actief betrokken zijn bij het inrichten van de babykamer en daarom is het verstandig daar niet te lang mee te wachten. Heb je inspiratie nodig bekijk dan ook eens de filmpjes over de inrichting en over het laten maken van een muurschildering. En natuurlijk is ook de veiligheid belangrijk.

Babykamer inrichting: Waar moet je aan denken en waar moet je rekening mee houden?

Bij het inrichten van een babykamer denk je al snel aan alle dingen die nodig zijn voor de baby. Toch verdienen ook de vloeren en wanden de nodige aandacht.

Vloer

De vloer moet natuurlijk gemakkelijk te reinigen zijn en dat is zeker het geval als de baby in de babykamer in het badje gaat. Naarmate de baby ouder wordt zal er meer gespetterd worden.

Muren/wanden

 • Voor de wanden kan gekozen worden voor een mooi behangetje met een lieflijke uitstraling. Om de rust te bewaren zou je ook één wand kunnen behangen en de andere wanden in een rustige kleur kunnen houden.
 • Ook kun je er voor kiezen om alle wanden te schilderen en deze te voorzien van muurstickers.
 • Maar mocht je echt willen uitpakken denk dan eens na over een muurschildering. Onderaan deze pagina zie je enkele voorbeelden van muurschilderingen op een babykamer.

Praktisch

Kies de kleuren en zorg ervoor dat alles mooi bij elkaar past. De babykamer moet natuurlijk wel een oase van warmte en rust uitstralen maak er daarom geen kakelbonte bedoening van. Zorg ervoor dat alle praktische zaken aanwezig zijn en maak het gezellig met accessoires. Denk bij de verlichting ook aan indirect licht zoals een schemerlampje, dit is wel zo fijn voor de baby wanneer die ’s nachts verschoond moet worden. In het geval dat je borstvoeding geeft is het wel zo comfortabel om een gemakkelijke stoel in de babykamer te zetten.

Veiligheid wieg en tips commode

Zorg ervoor dat alles wat je koopt voldoet aan de veiligheidseisen. Onderstaand filmpje laat zien welke veiligheidseisen er zijn.

 • Heb je een hemeltje boven het bedje hangen zorg dan dat de baby er niet bij kan.
 • Een mobiel boven het bedje is er om naar te kijken en niet om mee te spelen, hang dit dus hoog genoeg.
 • Leg de baby niet op de tocht.
 • Pas op voor huisdieren in een babykamer, die horen daar niet thuis.
 • Heb je geen goed zicht op de baby gebruik dan een babyfoon.

De commode

De commode wordt gebruikt om je baby aan te kleden, uit te kleden of te verschonen.
Bij het uitzoeken van de commode is het daarom van belang dat hij een goede werkhoogte heeft voor jou. Zorg op de commode voor een aankleedkussen voor het verschonen en aankleden van jouw baby. Er zijn ook hoezen verkrijgbaar die gemakkelijk in de was kunnen, dit is ook aangenaam voor de baby.

Kies je voor een commode met lades dan heb je alle benodigde spullen zoals luiers, rompertjes en dergelijke bij de hand. Ook een plankje boven de commode met eventueel een stang daaraan bevestigd zorgt ervoor dat je veel spulletjes bij de hand kunt hebben.

Kast

Ook de kledingkast kun je kiezen met het oog op de toekomst. Denk er goed over na, dan kan een goede kast jarenlang dienst doen.

Babybadje met standaard

Niet alle babykamers zijn groot genoeg om een babybadje met standaard te plaatsen maar heb jij die mogelijkheid wel dan is de keuze reuze. Een babybadje kun je natuurlijk ook op de badkamer zetten. Let er bij het kopen van de standaard op dat het een stevige en stabiele constructie is. Babybadjes zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen.

Wil je lang plezier hebben van een babybadje dan is het misschien een aanrader om een wat groter badje te kopen met een bijpassende inzet voor baby’s tot zes maanden. Daarna kun je de inzet verwijderen en is het badje bruikbaar voor de wat ouder wordende baby die zelf kan zitten. Er zijn babybadjes waarbij de temperatuur van het water zichtbaar is en babybadjes met antislipmat.

Babykamer accessoires

Bij accessoires voor een babykamer moet je vooral denken aan dingen die een babykamer gezellig maken. Daarbij kun je denken aan lampjes, speelgoed, knuffels, manden, versierdingetjes voor aan de wand of om op een plankje te zetten of schilderijtjes, kinderboekjes. Ook een foto met papa en mama erop is een mogelijkheid. Je zal verbaasd zijn hoe snel jullie kindje jullie zal herkennen. Kortom alle babyspullen die een babykamer opfleuren.

Wat heb je nodig voor de inrichting?

Slapen: bedje of wieg

Je kunt er voor kiezen om de baby in de eerste maanden in een wiegje te leggen en daarna in een babybedje. Maar als je kosten wilt besparen koop dan een bedje dat wat groter is en waar jouw baby wat langer gebruik van kan maken. Het is dan wel belangrijk dat de bodem van het bedje verstelbaar is. Zo kan de bodem omlaag op het moment dat je kindje gaat klauteren.

Er bestaan ook bedjes waarbij je een zijkant kunt weghalen zodat jouw kleine dreumes in de toekomst zelf zijn/haar bedje in en uit kan. Kies een goed bijhorend matrasje dat steun bied en zorgt voor een goede ventilatie. In de meeste gevallen moet je dat er apart bijkopen. Als je bedenkt hoeveel uur een baby de komende tijd in het bedje doorbrengt is een matrasje van goede kwaliteit noodzakelijk. Gebruik moltonzeiltjes en moltonhoeslakentjes om het matrasje tegen vocht te beschermen.

Je hebt onder-lakentjes nodig voor om het matrasje. Daarnaast kun je kiezen voor lakentjes en dekentjes of voor een slaapzakje (is veiliger). Een dekbed is voor baby’s te warm. In het geval dat het te koud is op de slaapkamer kun je de baby die in een slaapzak slaapt toestoppen met een extra dekentje er overheen.

Veiligheid en comfort

 • Plaats het bedje niet te dicht bij een radiator want dan kan een baby het veel te warm krijgen.
 • De goede temperatuur voor een babykamer is tussen de zestien en achttien graden.
 • Zet het bedje ook niet in de buurt van gordijnen waar koortjes aan zitten.
 • Plaats afdekplaatjes op stopcontacten.
 • Pas op voor grote voorwerpen in het bedje die de ademhaling van de baby kunnen belemmeren.

Leuke babykamer ideeën

Kijk eens hoe anderen de babykamer hebben ingericht. Misschien brengt het jou ook op ideeën. Op onderstaande filmpjes kun je zien hoe anderen dat hebben gedaan.

Muurschildering laten maken

Het laten maken van een muurschildering op de babykamer kan jouw babykamer een hele prettige uitstraling geven. Wordt de baby groter en wil je weer wat anders dan is het gewoon een kwestie van over schilderen.

Tips: geld besparen bij babykamer inrichten

Meegroei bedje

Natuurlijk is het leuk om een wiegje te kopen voor de baby maar bedenk wel dat deze hier maar enkele maanden in past. Ledikantjes zijn er in verschillende maten en zijn vaak ook in hoogte verstelbaar. Wat veel mensen niet weten is dat er ledikantjes zijn die een aantal jaren te gebruiken zijn. Doordat aan een kant de spijlen verwijderd kunnen worden is een goed gekozen bedje tot een leeftijd van drie jaar zeker te gebruiken. Kies je daarentegen voor een meegroei bedje dan is het zelfs te gebruiken tot een leeftijd van 10 jaar. Een meegroei bedje is wel duurder in aanschaf maar je kunt er dan ook jaren mee vooruit. Er zijn meegroeibedjes van wieg tot ledikant.

De commode en kast

Kies een commode die veel bergruimte heeft dan heb je de komende jaren voldoende bergruimte en dat geldt natuurlijk ook voor een kledingkast.

Raambekleding

De raambekleding zoals bijvoorbeeld gordijnen zijn vaak een grote kostenpost. Kies je voor naturel en doe je niet mee aan elke modegril dan kan goedgekozen raambekleding jaren mee.

Wanden

Kies voor gladde wanden of behang dat overschilderbaar is. Dat scheelt in de toekomst geld en tijd. Zo kun je, met een ander kleurtje, in een mum van tijd de kamer weer een hele andere uitstraling geven.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here