Wat doet een kraamverzorgster?

762
kraamverzorgster met baby

Tijdens de bevalling neemt de verloskundige contact op met de kraamverzorgende. Zij biedt jou ondersteuning bij de bevalling en helpt de verloskundige.

Wanneer je thuis bevalt zal je de eerste dagen kraamzorg nodig hebben. De kraamverzorgster neemt de zorg voor moeder en kind op zich.

De kraamverzorgster zorgt voor het temperaturen van de moeder en het kind. Ze controleert het bloedverlies van de moeder en controleert eventuele hechtingen.. Als je hulp nodig hebt met douchen wordt je door haar geholpen. Zij verzorgt ook jouw baby als je dat zelf nog niet kan. Wanneer jezelf de zorg weer op je kan nemen leert zij jou hoe jij jouw kind het beste kunt verzorgen. Je kunt met vragen bij haar terecht.

De kraamverzorgster geeft haar medische bevindingen door aan de verloskundige. De kraamverzorgster is geen werkster maar zij zal wel haar bijdrage leveren om het huis netjes te houden. Ook zorgt zij voor de andere kinderen binnen het gezin. Zij kookt voor het hele gezin. Uiteraard is dit alles afhankelijk van het aantal uren dat zij op een dag bij jou in huis is. Je mag niet het onmogelijke verwachten.

Kosten kraamzorg

Elke moeder heeft in Nederland recht op kraamzorg, die zit dan ook in het basispakket van je ziektekostenverzekering. Er geldt wel een verplichte eigen bijdrage. De eigen bijdrage geldt ook als je gaat bevallen in een kraamhotel, in een geboortecentrum of ziekenhuis. Alleen als je bevalt met een medische indicatie in het ziekenhuis vervalt de eigen bijdrage.
Misschien ben je aanvullend verzekerd? Informeer of kijk in de polisvoorwaarden of daar de eigen bijdrage wordt vergoed.

Kraamzorg regelen

Het regelen van kraamzorg is iets dat jezelf moet doen. Informeer bij je zorgverzekeraar bij welke kraamzorginstelling jij terecht kunt. Doe dit zo vroeg mogelijk in je zwangerschap.

Hoe lang krijg je kraamzorg?

De kraamzorgorganisatie bepaald samen met de verloskundige hoeveel kraamzorg je krijgt. Ben je in het ziekenhuis bevallen om medische redenen dan wordt elke dag dat je in het ziekenhuis verblijft afgetrokken van het aantal dagen waar je thuis nog recht hebt op kraamzorg.

Elke vrouw heeft recht op een aantal uren kraamzorg die verspreid wordt over een aantal dagen. Het standaard aantal uren kan verlengd worden als daar reden toe is. Dit kan het geval zijn als er een meerling wordt verwacht, als er een instabiele gezinssituatie is, als er een bevalling heeft plaatsgevonden via de keizerssnede of als er een aangeboren afwijking is bij de baby.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here