De keuze om wel of geen borstvoeding te geven ligt natuurlijk bij de moeder. Het lichaam van de vrouw is er voor gemaakt om moedermelk te kunnen geven. In dit artikel kun je lezen wat de voordelen zijn maar ook welke nadelen er kunnen plaatsvinden. Wat doet een lactatiekundige? Wat heb je nodig als je borstvoeding gaat geven? De eerste borstvoeding en hoe vaak geef je borstvoeding? Hoe weet je of je kindje voldoende drinkt? Kortom allemaal vragen waar veel jonge moeders mee zitten.
Voordelen van moedermelk geven
- In de borstvoeding zitten alle stoffen die gezond zijn voor een baby. Het bevat stoffen die baby’s beschermen tegen ziektes. De afweerstoffen worden door de moeder gemaakt en komen via de moedermelk bij de baby. Een baby profiteert het meest bij de eerste zes maanden borstvoeding.
- Het geven van borstvoeding is goed voor de binding tussen moeder en kind en het kind voelt zich veilig.
- Je hoeft de melk nooit op te warmen want hij is altijd op de juiste temperatuur.
- Je hebt je voeding altijd bij je en het raakt nooit op.
- Het kost je niets.
- Als je sneller op je oude gewicht wilt komen schijnt borstvoeding geven te helpen doordat de vetreserves worden gebruikt.
- Door de zuigreflex worden de kaken van de baby goed ontwikkelt.
- Bij nachtvoedingen hoef je je bed niet uit.
- Tijdens je borstvoedingsperiode wordt je menstruele cyclus uitgesteld (tot enkele maanden).
- De samenstelling van moedermelk verandert vanzelf (en geleidelijk).
- Vermindert het risico op borstkanker voor de menopauze.
- Borstvoeding is lichter verteerbaar dan kunstvoeding.
Nadelen van borstvoeding geven kunnen zijn:
- Borstvoeding geven hoort een ontspannen moment te zijn voor moeder en kind. Toch is dat niet altijd het geval. Het geven van borstvoeding hoort niet pijnlijk te zijn maar door verstopte melkkanaaltjes of een ontsteking in de borst kan dat toch pijnlijk zijn. Het probleem kan zitten in het feit dat de baby niet goed wordt aangelegd.
- Ook vrouwen met ingetrokken of vlakke tepels kunnen hulp nodig hebben bij het goed leren aanleggen van de baby.
- Er zijn moeders die het niet fijn vinden om de moedermelk te moeten afkolven wanneer ze weer aan het werk gaan.
- Je bent de enige die het kind kan voeden (dus ook ’s nachts).
- Als je een dagje weggaat moet je in de buurt van je kind zijn, tenzij je afkolft.
- Kans op tepelkloven of borstontsteking.
- Je kunt niet meten hoeveel de baby heeft gedronken.
- Je dient goed voor jezelf te zorgen! Ben je moe of heb je veel last van stress dan maakt je lichaam minder melk aan.
- Drink niet teveel alcohol.
- De vruchtbaarheid wordt uitgesteld.
- Je partner kan geen voeding geven.
- Je kunt niet zomaar stoppen met borstvoeding.
- Raadzaamheid met het innemen van medicatie.
- De baby krijgt te weinig vitamine D en K binnen, deze dien je extra te geven. Moedermelk bevat te weinig van deze vitamines en de baby kan dit zelf nog niet aanmaken.
Lactatiekundige
Overweeg je om borstvoeding te geven maar heb je nog echt geen idee wat je te wachten staat dan is het handig om een lactatiekundige in te schakelen. Bij heel veel moeders lukt het om moedermelk te geven maar er zijn ook moeders bij wie het niet zo gemakkelijk gaat.
Wat is een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van moedermelk. Er bestaat ook een speciale opleiding voor. Informeer wel of dit door jouw verzekering wordt vergoed of dat je zelf de kosten moet betalen.
Een lactatiekundige kan jou begeleiden bij het geven van moedermelk, of dat nou gaat over het aanleggen van de baby, de melkproductie, het kolven of als je zit met andere vragen.
Wat heb je nodig als je borstvoeding geeft?
- Voedingsbeha’s
- Borstcompressen
- Zoogcompressen
- Spuugdoekjes (ongeveer 10 stuks)
- Kolf
- Voedingskussen (maar dat is niet noodzakelijk)

Eerste borstvoeding
Op het einde van je zwangerschap worden de borsten voorbereid op het geven van moedermelk aan de baby. Dan wordt er een gelige transparante vloeistof aangemaakt, dit is de eerste moedermelk en wordt colostrum genoemd. Jouw baby moet beschermd worden tegen schadelijke invloeden zoals bijvoorbeeld bacteriën. Colostrum bevat meer voedingstoffen zoals eiwitten, mineralen, vitaminen en minder vetten en suikers. Het heeft dus alle goede stoffen in zich om de baby te beschermen. Na drie tot vijf dagen vermindert de hoeveelheid eiwit in het colostrum en verandert de moedermelk van kleur. Na ongeveer tien dagen is het colostrum vervangen door normale moedermelk.
De eerste drie maanden krijgt de baby extra vitamine K en vitamine D toegediend. Dit kun je krijgen bij de drogist op apotheek. Vitamine K zorgt voor de bloedstolling en vitamine D zorgt voor een goede botontwikkeling.
Hoe vaak geef je een baby borstvoeding?
Tegenwoordig is het vraag en aanbod. Een pasgeboren baby heeft zeven tot twaalf voedingen per vierentwintig uur nodig. Een baby heeft dus ook ’s nachts voedingen nodig, vooral in de beginperiode.
Als de baby huilt kun je hem/haar de borst geven. Laat de baby zo’n twintig minuten drinken (per borst 20 minuten) dat bevordert ook de melkproductie. Als de baby wat ouder wordt en de zuigreflexen sterker zijn dan zal de baby na een kwartier of tien minuten al voldoende hebben gedronken. Om de melkproductie in allebei de borsten te stimuleren is het belangrijk dat de baby bij één voeding uit allebei de borsten drinkt. Wissel dus halverwege de tijd met de andere borst.
Natuurlijk moet een pasgeboren baby nog leren om te drinken. Daarom is het belangrijk dat jij als moeder daar ook de tijd voor neemt.
Hoe weet je of je kindje voldoende drinkt?
Een tevreden baby is over het algemeen een baby die voldoende drinkt. Daarnaast kun je aan de gewichtstoename zien of jouw baby voldoende melk krijgt. Ook het aantal natte luiers zegt iets over de hoeveelheid melk die de baby binnen krijgt. Een natte luier is echt zwaarder dan een droge luier. Daarnaast kun je ook nog letten op de poepluiers.
In de eerste dagen na de bevalling heeft de poep van jouw baby een groene bijna zwarte kleur. Die eerste ontlasting noemt men meconium. Dit meconium wordt in de eerste dagen na de bevalling uitgepoept, waarna ongeveer na de derde dag de ontlasting lichter wordt. De ontlasting die dan komt is mosterdkleurig, geel. Het aantal poepluiers per dag gaat toenemen. Is de ontlasting de vierde dag of later nog steeds zwart dan is het aannemelijk dat de baby niet voldoende drinkt. Een baby kan wel zuigen maar dat wil niet altijd zeggen dat hij dan ook goed drinkt. Maak je geen zorgen de kraamverzorgster zal je hierin begeleiden.
Borstvoeding stimuleren
Bij een pasgeboren baby is de zuigreflex heel erg hoog. Probeer daarom binnen een of twee uur na de geboorte de baby aan de borst te leggen. Zorg er zelf voor dat je alle tijd neemt voor je baby en laat je door niets opjagen.
Tips melkproductie stimuleren
- Neem voldoende te drinken. Een goed streven is twee liter per dag
- En uiteraard is zelf goede voeding nemen natuurlijk ook belangrijk
- Door je baby vaker aan je borst te leggen stimuleer je de melkproductie
- Zorg voor veel lichamelijk contact. Vooral huid op huid contact is belangrijk.
- Afkolven stimuleert ook de melkproductie
- Het masseren van de borsten in cirkelvormige bewegingen (gebruik twee vingers en maak cirkelvormige bewegingen over de gehele borst inclusief onderkant). Na het masseren draai dan voorzichtig je tepels één voor één tussen je wijsvinger en duim).