De meningen over dierenparken lopen sterk uiteen. De een is er helemaal weg van en de ander vindt het zielig dat de dieren zitten opgesloten. Volgens de dierentuinen hebben zij een educatieve waarde. Kinderen leren over het gedrag van dieren, wat ze eten, hoe ze bewegen en hoe ze zich voortplanten. Zij hopen dat mensen zo meer liefde en respect krijgen voor de natuur.

Nederland heeft voor een relatief klein land best veel dierentuinen en dierenparken die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken. In Nederland zijn bekende dierentuinen aangesloten bij De Nederlandse Vereniging  van Dierentuinen (NVD). Die hebben regels opgesteld waar een goede dierentuin aan moet voldoen. Deze is opgericht in 1966. De aangesloten dierentuinen werken nauw samen op het gebied van educatie, recreatie, natuurbescherming en onderzoek.

Overzicht van de leukste dierenparken in Nederland:

Safaripark Beekse Bergen

Beekse Bergen 1 | 5081 NJ Hilvarenbeek | Aangesloten bij NVD

Bij een safari denken mensen al snel aan tropische warme landen. Dan is het toch heel erg bijzonder dat je hetzelfde kunt meemaken in ons eigen kikkerlandje.

Hier kun je 365 dagen per jaar genieten aan wat moeder natuur te bieden heeft. Deze safari kun je op verschillende manieren beleven. Zo zijn er de autosafari, de bootsafari, de bussafari en zelfs de wandelsafari. Voor jong en oud vind je hier de combinatie van ontspanning en avontuur. Bewonder de wilde dieren in hun natuurlijke habitat en ontmoet meer dan 150 verschillende diersoorten.

En dan is er ook nog de mogelijkheid om te overnachten in het safari resort. Naast de safari is er voor kinderen ook meer dan genoeg speelgelegenheid in Speelland.
Bekijk de website


Apenheul

J.C. Wilslaan 21 | 7313 HK Apeldoorn | Aangesloten bij NVD

Wanneer je echt heel erg bang bent voor apen dan voel je je hier waarschijnlijk niet zo op je gemak want meer dan de helft van de apen loopt hier gewoon los.
Maar vind jij het de leukste en grappigste dieren die er bestaan dan kun je hier veel plezier beleven. Met een beetje geluk heb jij ook zo een aapje op je schouders zitten. Het is wel de bedoeling dat je de apen gewoon hun gang laat gaan.

Apen voeren met meegebrachte etenswaar is ook niet toegestaan. De apen kunnen hier ziek van worden en bovendien krijgen zij een apendieet van de verzorgers. Zelf eten en snoepen mag ook niet op plekken waar de apen loslopen. En ook het gebruik van een selfiestick is niet toegestaan. Daar kunnen de dieren angstig van worden.

Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar is er speciaal arrangement. Zij kunnen de dierverzorger helpen. Ze krijgen een kijkje achter de schermen, helpen mee met het klaarmaken van het voedsel en voeren de apen.
Bekijk de website


Aqua Zoo

De Groene Ster 2 | 8926 XE Leeuwarden | Aangesloten bij NVD

Wil jij weten hoeveel het zwaarste dier weegt in Aqua Zoo Friesland, hoeveel kilo vis er per dag wordt opgegeten, hoeveel verschillende diersoorten er zijn? Daar kom je alleen maar achter door hier zelf eens naar toe te gaan.

Elke dag vinden hier verschillende presentaties plaats zoals bijvoorbeeld, het piguïnharinghapfestijn, de zeehondensafari en het Zeeleeuwen Spetter Spektakel. Bekijk wel van tevoren wanneer deze presentaties plaatsvinden.

Kinderen kunnen Aqua Zoo ontdekken door mee te doen aan een speurtocht, hiervoor betaal je wel iets meer. Naast de wandelroutes zijn er ook avonturenroutes. En er is nog meer. Er is dus genoeg te zien en te beleven voor een lekker dagje weg.
Bekijk de website


Artis

Plantage Kerklaan 38-40 | 1018 CZ Amsterdam | Aangesloten bij NVD

Naast het feit dat je natuurlijk heerlijk kunt rondwandelen en de dieren bewonderen zijn er ook regelmatig andere activiteiten. Elke dag zijn er weer andere activiteiten. De Artis Academie organiseert cursussen, lezingen en colleges. In de grote koepel van het planetarium kun je het zonnestelsel en de sterren verkennen of ervaren hoe het is om een astronaut te zijn.

In het Artis Atelier kun je leren tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen. Er zijn cursussen voor kinderen en volwassenen. Artis heeft een onderwijsprogramma voor primair, voortgezet onderwijs en voor hoger onderwijs.

Artis beschikt over een eigen parkeerterrein. Op de site van Artis kun je alvast kennismaken met de vele soorten dieren die hier hun onderdak hebben. Een Artis- Lidmaatschap biedt vele voordelen.
Bekijk de website


Burgers’ Zoo

Antoon van Hooffplein 1 | 6816 SH Arnhem | Aangesloten bij NVD

Dit dierenpark heeft een aantal speurtochten ontwikkeld voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Zo worden kinderen op een leuke manier aan het denken gezet. Ook kinderfeestjes zijn hier mogelijk.

Voor jong en oud is educatie een van de hoofddoelen van Burgers’ Zoo.  Zo zijn er bijvoorbeeld het Burgers park, de Safari, de Desert, de Mangrove, de Rimba en Burgers Busch en de Ocean.

Alle zintuigen worden geprikkeld bij het zien van de rotswoestijn, het koraalrif of het tropisch regenwoud. Naast dieren vind je hier ook een grote diversiteit aan zeldzame planten. Burgers’ Zoo ondersteunt veel natuurbeschermingsprojecten.
Bekijk de website


Dierenpark Amersfoort

Barchman Wuytierslaan 224 | 3819 AC Amersfoort | Aangesloten bij NVD

Op diverse tijden en plaatsen kun je hier de dierenverzorger ontmoeten zoals bij de stokstaartjes, de olifanten, de roofdieren, de ringstaartmaki’s, in de savanne en bij de pinguïns. Soms kun je dieren over je hand laten lopen zoals de vogelspin of een kakkerlak.

Er vinden heel veel evenementen plaats. Voor iedereen die van klimmen en klauteren houdt is er de Klim Alles- Route. Vaar in de fietsboot langs het eiland van de ringstaartmaki’s en kapucijnapen en kom zo ook dichtbij de giraffen en zebra’s. In het DinoPark maak je een reis door de tijd en kom je in een bos vol dino’s terecht.

Wil je zelf ook een dagje dierenverzorger worden? Dat kan. Bij kinderen moet er minimaal één volwassene begeleider mee.
Bekijk de website


Wildlands Aventure Zoo Emmen

Raadhuisplein 99 | 7811 AP Emmen | Aangesloten bij NVD

In dit dierenpark kun je verschillende presentaties meemaken. Zo zijn er onder andere de ijsberenpresentatie, olifantenpresentatie, bavianenpresentatie, norticashow, de grote avonturenshow en Jim’s jungleshow. Je kunt hier zelf vele dieren en planten ontdekken van grote olifanten tot prachtige vlinders.

Voor verschillende leeftijdsgroepen zijn er ontdekkingstochten en is er een speurtocht. Regelmatig worden hier dieren geboren ( een olifantje in april 2018) en dat is natuurlijk altijd geweldig om te zien.  Animazia is het speelparadijs waar kinderen kunnen klauteren en klimmen.  Het park is voor een groot gedeelte rolstoeltoegankelijk.
Bekijk de website


Dierenrijk

Baroniehei | Nuenen | Aangesloten bij NVD

Verspreid over de dag kan je hier het voederen van de dieren meemaken. Misschien mag jij wel een keertje mee met toer de voer. Het zijn vrijwilligers die de dieren voeren. Namens Stichting Wildlife zetten zij zich in voor de dieren en door activiteiten die zij verzorgen halen zij geld op voor verschillende projecten in het binnenland en buitenland.

Heb jij wel eens een rode panda gezien of de rijstvogel of een poolvos of een gestreept stinkdier? Dit is een kleine greep uit de hoeveelheid dieren die je hier kunt bewonderen dus ga zelf eens kijken hoe deze dieren leven. Via de Dierenrijk app kun je mee doen aan een speurtocht. Ook aan het klimmen en klauteren voor kinderen is gedacht. Er zijn buiten twee grote speeltuinen en binnen kunnen ze terecht in de binnenspeeltuin. Daar kunnen ze apenkooien.
Bekijk de website


Diergaarde Blijdorp

Blijdorplaan 8 | 3041 JG Rotterdam | Aangesloten bij NVD

Deze diergaarde heeft een dagprogramma waarin je verschillende keren verzorgers van dieren kunt ontmoeten. Bij de vrije vlucht voorstelling  spelen diverse vogels de hoofdrol.

Heel erg leuk om te zien en beleven is het oceanium. Je wordt omringd door haaien, zeeschildpadden en speelse zeeleeuwen. Een dagje Blijdorp betekent dat je wordt ondergedompeld in het dieren – en plantenleven uit de hele wereld. Er worden verschillende soorten rondleidingen verzorgt door gidsen die je alles kunnen vertellen wat er achter de schermen gebeurd en je krijgt plekjes te zien die je als bezoeker nooit krijgt te zien. Je betaalt hiervoor wel iets meer.

Voor kinderen van 9 t/m 11 jaar is er het zoocamp. Zij kunnen dan een nachtje blijven slapen. Kijk voor deelname en de tijden op de site van Diergaarde Blijdorp. In de binnenspeeltuin biotopia  kunnen kinderen van 4 tot ongeveer 10 jaar heerlijk spelen.
Bekijk de website


GaiaZoo

Dentgenbachweg 105 | 6468 PG Kerkrade | Aangesloten bij NVD

Een prachtige dierentuin met heel veel speelplezier. Laat je verwonderen door de prachtige en unieke diersoorten die hier in een heel natuurlijke omgeving leven.

GaiaZOO biedt voor de kids een waar speelparadijs met de reusachtige DinoDome; Europa’s grootste indoor Dino Speelpark. In de JungleTour kunnen ze klauteren over spannende touwbruggen en hoge klimtorens. Belangrijke doelstellingen van Gaia Zoo zijn educatie over dieren maar ook het behoud van de natuur en soorten zijn belangrijk.

Heb je liever een rondleiding met een gids? Dat kan, je betaalt dan wel meer maar je komt dan ook meer te weten.
Bekijk de website


Ouwehands Dierenpark

Grebbeweg 111 | 3911 AV Rhenen | Aangesloten bij NVD

Wat ooit begonnen is als kippenfarm is uitgemond in een mooi dierenpark. Bij Ouwehands heb je de mogelijkheid om een dier te adopteren. De opbrengsten daarvan worden onder andere gebruikt voor de dagelijkse verzorging van dieren maar ook voor de instandhouding van het park, ondersteuning van bedreigde diersoorten en bedreigde natuur.

Sinds 2017 staat Ouwehands in de belangstelling door de komst van de twee reuzenpanda’s, Xing Ya en Wu Wen. Sinds die tijd is er een sterke toename in het aantal bezoekers. In 2017 kwam voor het eerst in de geschiedenis het bezoekersaantal boven de miljoen bezoekers uit.

Wil je live meekijken bij de reuzenpanda’s dan kun je je hiervoor inschrijven. Daarvoor ga je naar de site van Ouwehands Dierenpark.
Bekijk de website


Dolfinarium Harderwijk

Strandboulevard Oost 1 | 3841 AB Harderwijk | Aangesloten bij NVD

Het dolfinarium is niet het gehele jaar open.

De dieren die je er kunt bewonderen zijn dolfijnen, walrussen, Californische zeeleeuwen, stellerzeeleeuwen, bruinvissen, gewone zeehonden, grijze zeehonden en verder haaien, roggen en vissen.

Heb je een goed gevulde portemonnee dan kun je zelfs bijna in het water bij de dolfijnen. Op diverse tijden van de dag worden er voorstellingen gegeven en laten de dieren hun beste kunstjes zien.
Bekijk de website


Vogelpark Avifauna

Hoorn 65 | 2404 HG Alphen aan den Rijn | Aangesloten bij NVD

Een geweldige belevenis is de Lori Landing. Een grote kolonie lori’s leeft hier tussen palmen en rotsen. En jij mag ze voeren. Bij de ingang kun je een cupje nectar kopen en dan komen de vogeltjes spontaan op je zitten om van die lekkernij te eten.

In de oosterse tuin vind je de kraanvogels, mandarijneenden en een groep rode panda’s. Wil je wel eens meemaken hoe het is als er een roofvogel  vlak langs je heen vliegt ga dan een bezoekje brengen aan de vogeldemonstratie. Er zijn verschillende vogeldemonstraties.

Ook het voeren van de pelikanen, de pinguïns en halfapen kun je bekijken en de verzorgers vertellen de leukste verhalen.
Bekijk de website


ZooParc Overloon

Stevensbeekseweg 21 | 5825 JB Overloon | Aangesloten bij NVD

Het hele jaar door worden er voederpresentaties gegeven. Dat kan zijn bij de pinguïns, de tapir, leeuwen of tijgers, cheetahs of wilde honden, de ringstaartmaki’s en kroeskoppelikanen. In het expeditietheater vertellen de leden bijzondere verhalen. Je moet er rekening mee houden dat dit niet dagelijks plaatsvind.

Daarnaast kun je bij de entree een paspoort en gids kopen. Daarmee kun je zelf op expeditie, zoek alle dieren, los de vragen en puzzels op en verzamel alle stempels.

Voor kinderen is er buiten ook nog een grote speeltuin. En dan is er ook nog de mogelijkheid om een kinderfeestje te vieren.
Bekijk de website


Tip

Op zoek naar nog meer dierentuinen? Wil je deze ook voordelig aanschaffen?

Bied dan mee op Ticketveiling.nl, win de veiling en geniet van je dagje uit!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here