Kastelen hebben op kinderen altijd al indruk gemaakt. Ze hebben zo hun eigen fantasieën over ridders, prinsen en prinsessen. Iedereen wil wel weten hoe het leven in een kasteel eruit zag.
De allereerste kastelen waren gemaakt van hout en stonden op een heuvel. Ze bestonden vaak uit een woontoren en leken niet op de kastelen die later gebouwd werden. De eigenaar woonde er met zijn gezin. Rondom het houten kasteel was een afzetting gemaakt met puntige palen. Daaromheen werd er een gracht gegraven. Rondom de toren stonden houten huisjes voor het personeel. Rond 1100 werden de kastelen meer en meer gemaakt van steen omdat deze beter te beveiligen waren. Houten kastelen konden afbranden of wegrotten en stenen kastelen waren veel veiliger.
Overzicht van de leukste Kastelen in Nederland
In Nederland zijn er best nog veel kastelen bewaard gebleven. Het loont de moeite om zo nu en dan eens een kijkje te nemen in een van de mooiste en leukste kastelen in Nederland. Zoals bijvoorbeeld:
Kasteel Muiderslot
Herengracht 1 | 1398 AA Muiden
Graaf Floris de V liet in 1285 een stenen vesting bouwen. In 1296 werd hij vermoord en werd zijn kasteel vernield. Vanaf 1370 werd het oorspronkelijke Muiderslot in ere hersteld en werd uitgebreid met een woonvleugel. In 1825 werd het slot van de sloop gered. In 1878 werd het Muiderslot een Rijksmonument.
Voor kinderen is er veel te beleven in het Muiderslot. Ze kunnen er spannende speurtochten maken. Ze leren er hoe het kasteel zich wist te verdedigen tegen de vijand. Er zijn bijvoorbeeld een torenroute en een ridderroute. Bij de ridderroute kunnen zij zich verkleden als ridder of jonkvrouw. Wanneer het kind alle opdrachten goed heeft uitgevoerd wordt het kind tot ridder geslagen en krijgt het kind de riddermedaille. Bij de routes heb je een boekje nodig waardoor je mee kunt doen aan de speurtocht. Dan moet je opdrachten uitvoeren en kun je spelletjes doen. Zo kun je zelf ontdekken hoe slim het Muiderslot gebouwd is. Het speurtocht boekje voor de torenroute en de ridderroute zijn verkrijgbaar bij de kassa. De volwassenen kunnen zich laten bijpraten door een gids. Deze vertelt over de cultuur, de gebruiken en gewoonten van de Gouden Eeuw. Maak eens een rondleiding. Deze is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Of breng een bezoekje aan de historische tuin van het Muiderslot.
Bekijk de website
Kasteel Doornenburg
Kerkstraat 27 | 6686 BS Doornenburg
Wie dit kasteel beter wil leren kennen kan dat doen via een rondleiding, ook met kinderen. De rondleiding, met een gids, vindt plaats op de hoofdburcht van het kasteel. In de voorburcht kan iedereen terecht, daar vind je het terras en koffiekamers.
In de tweede wereldoorlog deed het kasteel dienst als hoofdkwartier van de Duitsers. In 1945 werd het slot twee keer gebombardeerd door de Engelsen. Bij de eerste luchtaanval werden verschillende gebouwen van de voorburcht verwoest. Bij de tweede aanval bleef er een grote puinhoop achter. Tussen 1947 en 1966 werd met hulp van particulieren en de stichting Doornenburg alles weer hersteld. Kasteel Doornenburg ligt in een prachtig gebied met in de nabijheid de rivieren de Rijn, Waal en de Linge. Per fiets, wandelend of via een vaartuig kun je kennismaken met de bijzonderheden van deze streek. Op diverse plaatsen vind je overblijfselen uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Tweede wereldoorlog.
Bekijk de websiteKasteel Doorwerth
Fonteinallee 2 B | 6865 ND Doorwerth
In de uiterwaarden van de Rijn, bij het Gelderse dorpje Doorwerth vind je het kasteel Doorwerth. De historie van het kasteel gaat terug tot het jaar 1280. Het oudste gedeelte bestond uit een rechthoekige woontoren. Die staat op de plek waar nu de oostvleugel is. De muren van de toren waren ongeveer 1.20 meter dik. Er was ook al een voorburcht. In de 15 eeuw werd het groter gemaakt zo kwamen er vier vleugels rond een binnenplein. Rond 1560 kwam de hoofdburcht eruit te zien zoals het nu nog steeds te zien is. Verschillende adellijke families hebben in dit slot gewoond. Dit kasteel is een waterburcht. Een waterburcht of waterslot is een kasteel dat omgeven is door water. Dat kan zijn door middel van een omliggende gracht of het is gebouwd in een meer, rivier of ander water. Door de eeuwen heen hebben er nogal wat veranderingen plaatsgevonden aan het kasteel.
Tegenwoordig biedt het kasteel allerlei mogelijkheden. Zo is er een educatief programma voor scholen, kun je er trouwen, vergaderen en diners regelen. Op de omliggende terreinen kunnen evenementen worden gehouden.
Bekijk de websiteKasteel Heeswijk
Kasteel 4 | 5473 VA Heeswijk Dinther
In het Brabantse land vind je kasteel Heeswijk. Dit kasteel bestaat al bijna duizend jaar en is nu een museum. Om zich te verschuilen voor rovers en ongewenst volk besloot de bevolking van het Aa-dal rond het jaar 1080 een versterkte plek te bouwen. Op die plek staat nu het kasteel. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. De laatste eigenaren waren de baronnen Van Den Bogaerde van Terbrugge. Zij waren verbonden aan het Koninklijk huis.
Wil je alle achtergrondverhalen te weten komen laat je dan rondleiden door een gids of je kunt gebruik maken van de audiotour. De gebouwen op de begane grond en de tuin is toegankelijk voor rolstoelen. Voor kinderen zijn er kinderrondleidingen en speurtochten. Zo kunnen zij de meest bijzondere plekken van het kasteel ontdekken. Voor een kinderfeestje ben je hier ook aan het goede adres.
Bekijk de websiteKasteel de Haar
Kasteellaan 1 | 3455 RR Haarzuilens
Hoe dit kasteel er vanaf het begin uitzag is niet precies bekend. Men vermoed dat het in het begin alleen ging om een versterkte woontoren en gebouwd is in de 12e eeuw.
Door het huwelijk van Yosina van de Haar met Dirk van Zuylen van Harmelen kwam het slot in het jaar 1449 in het bezit van de familie Van Zuylen. Na diverse aanvallen en verwoestingen werd het kasteel telkens hersteld en verder uitgebreid. Uiteindelijk raakte het kasteel in verval en werd het vanaf 1892 herbouwd. Daarom werd dit kasteel ook voorzien van wat in die tijd moderne snufjes waren. Zo werd het voor die tijd een comfortabel kasteel om in te wonen. Direct rondom het kasteel liggen prachtige tuinen, zoals bijvoorbeeld de Romeinse tuin en de Rozentuin met daarin vijvers, een hertenkamp en een doolhof. Een prachtige plaats om wandelingen te maken.
Bekijk de websiteSlot Loevestein
Loevestein 1 | 5307 TG Poederoijen
Ridder Dirc Loef van Horne laat in 1361 een kasteel bouwen op de plaats waar de Waal en de Maas samenkomen. Hij is begonnen met een simpele toren maar binnen 10 jaar bouwt hij dit uit tot een kasteel. Het bouwwerk verscheen op de grens van Holland en Gelre. Holland en Gelre hebben regelmatig oorlog met elkaar. De Graaf van Holland wil dit belangrijke kasteel zelf wel hebben. Vanaf 1372 is het slot in grafelijke handen en wonen er geen ridders meer maar kasteleins.
In de Middeleeuwen werd het slot belegerd door Hollandse troepen. Het kasteel werd tijdens het begin van de 80- jarige oorlog door de Spanjaarden bezet. In opdracht van Willem van Oranje werd het kasteel weer ingenomen. De Spanjaarden veroverden het nog één keer terug maar daarna kwam het kasteel in handen van de Staat en diende toen als staatsgevangenis. Nu nog is de Nederlandse staat eigenaar van Loevestein maar het wordt gehuurd door de stichting slot Loevestein. Tegenwoordig kun je er terecht voor bruiloften en partijen, voor vergaderingen en je kunt er zelfs slapen. Maar ook een rondleiding of proberen te ontsnappen uit de escape room behoort tot de mogelijkheden. Voor kinderen worden er kinderfeestjes georganiseerd.
Bekijk de websiteKasteel Hoensbroek
Klinkertstraat 118 | 6433 PB Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek is een uitdagende plek voor jong en oud om historische feiten te ontdekken. Dit kasteel heeft diverse functies gehad zo heeft het bijvoorbeeld gediend als verdedigingsburcht en als woonhuis. De diverse bewoners waren ridders, graven en markiezen.
Het kasteel heeft meer dan 40 ruimtes. Het is een van de grootste kastelen van Nederland en het oudste gedeelte stamt uit rond 1360. Door de eeuwen heen is het kasteel steeds verder uitgebreid. Ga op zoek naar de eeuwenoude kerker, de geheime kamer of beklim de Middeleeuwse toren. Doordat er een lift aanwezig is, is het voor rolstoelgebruikers grotendeels toegankelijk. Voor mensen in een rolstoel is er een speciale route uitgezet. Ook is er een baby-verschoonplaats op het mindervaliden toilet. In de kelderkeuken van het slotgebouw kun je terecht voor een drankje en een hapje.
Bekijk de websiteKasteel Huize Ruurlo
Vordenseweg 2 | 7261 LZ Ruurlo
Kasteel Ruurlo is een Nederlands Rijksmonument. Vlak bij het kasteel ligt een heel groot doolhof gemaakt door middel van heggen en dit hoorde vroeger bij het kasteel. Het doolhof is toegankelijk voor publiek maar is geen onderdeel meer van het kasteel. Wanneer het precies is gebouwd is niet bekend. De bouwgeschiedenis gaat terug naar de 14e eeuw. Kort na 1400 werd Jacob van Heeckeren eigenaar van het kasteel. Hij was de grondlegger van het adellijke en riddergeslacht van Heeckeren. Het kasteel bleef meer dan 5 eeuwen in het bezit van deze familie.
Tegenwoordig is het een kasteel waar je kunt trouwen, vergaderen en is er ruimte voor zakelijke bijeenkomsten.Het loont de moeite om eens een rondleiding te nemen en kennis te maken met de prachtige kunstcollectie of maak een wandeling in het prachtige kasteelpark.
Bekijk de websiteTip
Op zoek naar zomerse uitstapjes? Wil je deze ook voordelig aanschaffen?
Bied dan mee op Ticketveiling.nl, win de veiling en geniet van je dagje uit!