Kerstmis is bij uitstek de tijd van gezelligheid en samen leuke dingen doen. Dat kan variëren van gezellig thuis leuke dingen doen of met de hele familie een dagje of weekend gezellig weg. Er is voor kinderen genoeg te doen.

Vaak gaat het er niet eens zozeer om wat je doet maar het gezellig samenzijn kan al een heel goed gevoel geven. En kinderen vinden het juist leuk om dingen samen te doen. Denk bijvoorbeeld aan skiën, schaatsen, kindje wiegen, kerstcircus, museum, dierentuin, indoor speeltuin, vakantie– of attractiepark, of naar een film of theater.

Ideeën voor leuke kerstvakantie uitjes:

Skiën

Kind op skies

Skiën in ons eigen land. Ook al ligt er buiten geen sneeuw dat hoeft geen belemmering te zijn om te gaan skiën. Ga op wintersport in ons eigen land. Nederland heeft meer skibanen dan je misschien zou denken. Leer kinderen alvast het skiën onder de knie te krijgen dan zijn ze over een paar jaar klaar voor het echte werk op skibanen in de buitenlandse natuur. Wil jouw kind liever leren snowboarden dan zijn die mogelijkheden er natuurlijk ook.


Schaatsen

Schaatsende kinderen op kunstijsbaan

Misschien hebben jullie dit jaar geluk en heeft het zo hard gevroren dat je kunt schaatsen op natuurijs. Is dat niet het geval dan hoef je niet te treuren want schaatsen in de kerstvakantie is ook mogelijk in een van de vele indoor kunstschaatsbanen die Nederland rijk is.


Kindje wiegen

Kerststal

Een aantal kerken organiseren met Kerstmis speciale activiteiten voor kinderen. Er is een speciale kerstviering voor kinderen waarin het kerstverhaal wordt uitgebeeld of verteld. Er worden kerstliedjes gezongen en kinderen kunnen hun eigen pop of knuffel meenemen om te wiegen.


Kerstcircus

Acrobaten in het circus

Bezoek eens een kerstcircus. Dat is ontspanning voor jong en oud. Een kerstcircus vind je vaak in de grotere steden. Zoals in Amsterdam in Carré, in Den Haag, Nijmegen, Rotterdam in Ahoy, Sittard, Tilburg en Eindhoven. Woon jij/ jullie niet in de buurt van een grote stad dan wordt het dus een echt dagje uit met het hele gezin. Dat kan natuurlijk met de auto maar misschien vinden kinderen het tegenwoordig juist wel leuk om eens een keer met de trein en de bus te gaan omdat de auto alweer zo gewoon is geworden.


Dagje naar het Nederlands openluchtmuseum

Kinderen in Nederlands Openluchtmuseum
© Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands openluchtmuseum bevind zich in Arnhem. Kinderen die er niet van houden om de hele dag binnen te zitten kunnen zich hier prima vermaken. Diverse mensen nemen je mee terug in de tijd en kunnen verhalen vertellen van vroeger.


Bezoek een dierentuin

Leeuw ligt op licht besneeuwde grond

Tijdens de kerstvakantie organiseren veel dierentuinen iets extra’s. Veel dierentuinen spelen handig in op de leergierigheid van kinderen. En de kinderen zelf zijn vaak helemaal idolaat van dieren.


Binnenspeeltuin of speelparadijs

Kind speelt in indoorspeeltuin

Wil je zelf als ouders ook een relaxt dagje uit hebben met de kinderen dan is een binnenspeeltuin, ook wel speelparadijs of indoorspeelplaats genoemd misschien iets voor jouw kind. Ze kunnen er de hele dag klimmen, klauteren en tal van activiteiten doen. Misschien is er wel een pannenkoekenhuis bij zodat jullie met het hele gezin na afloop lekker samen kunnen eten.


Vakantie- of attractiepark in de winter

Huisje in de sneeuw

De kerstvakantie is bij uitstek ook de gelegenheid om ergens voor een paar dagen een huisje te huren en de kinderen op het park de attracties te laten mee beleven.


Theater of film

Kinderen in de bioscoop

Liever niet de hele dag weg maar een wat korter uitje dan is een bezoek aan het theater misschien een goed idee. Ga op zoek naar een theatervoorstelling die past bij de leeftijd van je kind. Er zijn al voorstellingen voor kinderen vanaf twee jaar. Er zijn, zeker in de grotere bioscopen, altijd wel mogelijkheden om een familie- of kinderfilm te zien.


Museum

Kinderen in gevangenis museum

Een bezoek aan een museum geeft het kind weer andere mogelijkheden. Wanneer je een museum zoekt dat past bij de interesse van jouw kind dan kan het een hele leuke ervaring worden en dan hoeft een museum echt niet saai te zijn. Veel musea spelen ook handig in op kinderen door middel van speurtochten of door kinderen iets te laten doen. Kijk eens bij ons onderwerp over musea voor een gezellig dagje uit.


Naar buiten

Schat zoeken in het bos

Niet alles hoeft geld te kosten. Het maakt kinderen vaak niet zoveel uit of het nu wel of niet regent. Er zijn kinderen die niets liever willen dan buiten zijn. Kleed ze warm aan en trek de bossen in of maak eens een wandeling door de duinen. De kinderen kunnen hun energie kwijt en voor iedereen is het gezond om een lekkere frisse neus te halen. Zijn de kinderen daarna moe dan zullen ze bij terugkomst in huis ook niet zo druk zijn.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here