Wat is een klimbos?
Een klimbos is een bos waarin met kabels, touwen, netten, bruggen en houten platformen parcoursen zijn uitgezet tussen de bomen om je via deze attributen te verplaatsen of hogerop te klimmen.
Heb je er behoefte aan om eens een dagje lekker sportief bezig te zijn in de buitenlucht dan is een klimbos een goede en sportieve optie.
Leeftijdsgroepen
Klimbossen zijn er voor verschillende leeftijdsgroepen. Er wordt ook gekeken naar de lichaamslengte voor de verschillende parcoursen. Klimmen is vaak door de verschillende parcoursen een unieke en enerverende ervaring en is mogelijk voor jong en oud.
Het is verstandig om, voordat je zomaar naar een klimbos gaat, even op de desbetreffende site te kijken of dit het klimbos is waarnaar je op zoek bent. Klimmen betekent vaak ook grenzen verleggen door steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Er bestaan junior klimbossen maar ook bossen waar je met het hele gezin naar toe kunt. Vaak zijn er diverse routes met verschillende hoogtes en elk hun eigen moeilijkheidsgraad. Je beweegt je vooruit door te klimmen, klauteren of tokkelen via touwen, ladders, bruggen en tokkelbanen. Er zijn verschillende klimbossen waar ook kinderfeestjes worden georganiseerd. Of je nu een beginner bent of een expert er is voor iedereen wel een klimbos te vinden.
Is een klimpark hetzelfde als een klimbos?
Het principe van klimmen en klauteren blijft hetzelfde met dit verschil dat een klimpark ook indoor kan zijn.
Veiligheid
Is het bos gecertificeerd op veiligheid? Een goed en veilig klimbos moet voldoen aan de Europese Veiligheidsnormen, de TüV. Bij deze aangesloten klimbossen worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid.
Veiligheid hoort natuurlijk altijd voorop te staan. Daarom horen er een helm en een gordel bij als je gaat klimmen. Let ook op of er instructeurs aanwezig zijn die uitleg geven en je verder kunnen helpen als dat nodig mocht zijn. Zij horen ook te controleren of de gordels goed en op de juiste manier zijn vastgemaakt.
Door middel van een veiligheidshaak ben je altijd aan de veiligheidskabel gezekerd. De veiligheidshaak is zo ontwikkeld dat deze wel langs de boom kan worden geschoven, maar nooit van de kabel afgehaald kan worden, tenzij je weer op de grond staat. Er bestaat dus geen mogelijkheid dat je los komt te staan terwijl je aan het klimmen bent. Ga altijd zelf na of een klimbos of klimpark aan deze vereisten voldoet.
Klimmen, klauteren en tokkelen
Er zijn klimbossen waar een minimale lengte van een deelnemer vereist is. Voordat je begint met klimmen krijg je door opgeleide instructeurs uitleg over de veiligheid en wordt je de basisbeginselen van het klimmen uitgelegd.
Het ene park werkt met een instructie video en andere parken geven een persoonlijke uitleg. Het hangt er dus vanaf waar je naar toe gaat. Afhankelijk van welk park je kiest is er een oefenparcours zodat de instructeur kan zien of je alles begrepen hebt.
Minderjarige kinderen zonder ouders of verzorgers hebben in veel gevallen een akkoordverklaring nodig.
Weeg je meer dan 120 kilo dan is beter om hieraan niet mee te doen want de veiligheidsgordels zijn ontworpen tot een gewicht van 120 kilo. Wanneer je hier over twijfelt overleg dan met een instructeur. Mensen die alcohol of drugs hebben genomen mogen hieraan niet meedoen voor hun eigen veiligheid.
Wat wordt aangeraden voordat je gaat klimmen?
- Dichte schoenen zorgen voor een betere grip.
- Gemakkelijk zittende kleding, hieronder vallen dus geen spijkerbroeken. En voor de dames en meisjes geldt geen rokken dit in verband met het dragen van de veiligheidsgordel.
- Telefoons kunnen vallen en sieraden kunnen er voor zorgen dat vingers bekneld raken. Deze voorwerpen kun je dus beter thuis laten.
- Volg altijd de veiligheidsinstructies op. De uitrusting en materiaal moeten TüV getest zijn en voldoen aan de EU-norm voor touwparcoursen.
Tip
Op zoek naar nog meer actieve uitstapjes? Wil je deze ook voordelig aanschaffen?
Bied dan mee op Ticketveiling.nl, win de veiling en geniet van je dagje uit!