Kinderen zijn leergierig en nieuwsgierig en willen alles weten. En geef ze maar eens ongelijk want zijn wij als volwassenen ook niet op die manier wijzer geworden? In Nederland zit je wat dat betreft goed want er is een enorm aanbod van musea waar kinderen spelenderwijs wijzer kunnen worden. Er zijn musea voor diverse leeftijdsgroepen zelfs voor peuters en kleuters. Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen ook leren ontdekken door zelf dingetjes te mogen doen. Door zelf te experimenteren leren ze hoe de wereld in elkaar zit.

Wij hebben geprobeerd de leukste musea voor kinderen op te sporen, zodat je voor een leuk dagje uit zelf een keuze kunt maken uit één van de vele soorten musea.

Overzicht van leuke musea voor kinderen in Nederland:

Nemo Science Museum

Oosterdok 2 | 1011 VX Amsterdam 

Nemo Science Museum Amsterdam

Hebben jullie kinderen die overal met hun vingers aan willen zitten dan ben je hier op het juiste adres. Er zijn veel activiteiten en tentoonstellingen. Het is er niet alleen leuk maar ook erg leerzaam. Jong en oud kan ontdekken hoe fascinerend en relevant technologie en wetenschap zijn. Ze leren wat het effect is van oorzaak en gevolg, ze kunnen er scheikundige proefjes doen, in de familiewerkplaats kunnen ze aan de slag met machines, in de werkplaats kunnen ze samen iets maken. We kunnen nog wel even doorgaan maar het is gewoon teveel om op te noemen. Nemo moet je gewoon zelf beleven.
Nemo maakt de wereld van kinderen groter.
Bekijk de website


Continium

Museumplein 2 | 6461 MA Kerkrade | 6 – 12 jaar

In dit museum komen kinderen ogen maar vooral handen tekort. Op de vele doe-stations kunnen ze hun eigen gang gaan en ontdekken hoe de wereld werkt.
Het biedt veel informatie voor jong en oud en creativiteit voor jongeren.

Ze kunnen er bijvoorbeeld experimenteren, bouwen, puzzelen, ontdekken en chemische proefjes doen. Kinderen kunnen ontdekken welke invloed wetenschap en techniek hebben op hun eigen leven. Ook voor kinderfeestjes ben je hier aan het goede adres. Er zijn verschillende arrangementen om uit te kiezen en ze kunnen zelfs een feestje op maat maken dat past bij jouw kind. Er is meer dan genoeg om je hier een dagje te vermaken.
Bekijk de website


Nijntje museum

Agnietenstraat 2 | 3512 XB Utrecht | 2 – 5 jaar

Voor kindjes van 2 – 5 jaar is dit een geschikt museum. Voor veel kinderen is dit een eerste kennismaking met een museum. Het is een echt doe museum. De kleintjes kunnen er spelenderwijs de wereld ontdekken. Ze kunnen er kruipen, ruiken, zoeken en dansen. Veel peuters en kleuters kennen Nijntje uit de boeken die ze gezien hebben en het is hier dus een feest van herkenning. Er wordt ook een rondleiding gegeven voor dove en slechthorende kinderen. Musea in Gebaren is een initiatief van Foam en WatTelt!. Het project maakt kunst en cultuur toegankelijk én draagt bij aan meer werkgelegenheid voor doven en slechthorenden.
Bekijk de website


Spoorwegmuseum

Maliebaanstation 16 | 3581 XW Utrecht

Rode dieseltrein in Spoorwegmuseum Utrecht

Dit museum is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wil jij alles weten over de techniek van treinen neem dan eens een kijkje in het techlab. Hier wordt op een leuke en interactieve manier uitgelegd hoe een trein werkt. Een stukje geschiedenis opsteken? Ook dat kan want er zijn regelmatig tentoonstellingen.

Bovendien is er een uitgebreide collectie te zien van treinstellen, locomotieven, stoommachines, schaalmodellen en spoorwegmateriaal.

Ben jij een echte fan van het spoorwegmuseum dan kun je lid worden van de Rail Rookies. Rail Rookies is de nieuwe kidsclub van het spoorwegmuseum.
Bekijk de website


Museumdorp Orvelte

Dorpstraat 3 | 9441 PD Orvelte

Orvelte dorp

Maak kennis met de geschiedenis van vroeger in het mooie Drentse land. De monumentale boerderijen en straatjes met klinkers geven het dorp een bijzondere sfeer. In elk seizoen van het jaar valt er wel een evenement mee te maken.

Door een wandeling te maken door het dorp kun je diverse historische plekjes ontdekken met elk hun eigen verhaal. Bezichtig de ijzertijdboerderij, het melkfabriekje uit 1899 of bezoek een van de nostalgische winkeltjes. Laat jouw kinderen eens zien hoe de kinderen zich vroeger vermaakten en met welk speelgoed. Ook kunnen ze kennismaken met oude beroepen zoals een klompenmakerij, houtzagerij een smederij en een kaasmakerij. Heb je na dit alles nog tijd over maak dan eens een wandeling over Het  Houten Pad Van Theodoor, een wandeling over houten bruggetjes en vlonders. Hierbij worden kinderen uitgedaagd om al hun zintuigen te gebruiken.
Bekijk de website


MuZIEum

Ziekerstraat 6B | 6511 LH Nijmegen

Iedereen die goed kan zien staat er niet bij stil hoe mensen die heel erg slecht zien of blind zijn, de wereld ervaren. Wil je zelf eens meemaken hoe goed jij kan ruiken, voelen en horen als je niets meer ziet? Bij de donkerbeleving maak jij mee wat blinde mensen elke dag meemaken. Er is een doe-plein waar jezelf onderdeel bent van een bijzondere ervaring.
De donkerbeleving is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar en voor de ribbelroute geldt een leeftijd vanaf 13 jaar. Tijdens de ribbel-route kun je ervaren hoe de wereld van slechtzienden eruit ziet. Met een virtualrealitybril op maak je een wandeling door de stad en ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn.
Bekijk de website


Nationaal gevangenismuseum

Oude Gracht 1 | 9341 AA Veenhuizen

Voor kinderen is er van alles te zien en te doen in dit gevangenismuseum. Ze mogen bijvoorbeeld iemand in de boeien slaan, zich verstoppen in een oud cachot of een ritje maken in een echte oude boevenbus. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen is dat geen probleem want Lange Leo, de gezellige gevangenisboef speelt graag voor gids.

Kinderfeestjes kunnen er gevierd worden voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.
Bekijk de website


Nederlands openluchtmuseum

Hoeferlaan 4 | 6816 SG Arnhem

Dit museum is een cultuurhistorisch museum en bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum. Het hoort tot de best bezochte museums in Nederland. Hier komt de geschiedenis tot leven en in de winter en in de zomer zijn er activiteiten voor jong en oud. Je kunt je hier de hele dag vermaken en ook voor eten en drinken kun je goed terecht.

Het museumpark en de historische gebouwen zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Het openluchtmuseum is een kidsproof museum. Er is voor kinderen veel te leren en te doen. Op het kindererf kunnen ze aan het werk, ze kunnen spelen op het Zaanse plein of een ritje maken in de tram. Kortom er is genoeg te beleven om er een hele dag lekker uit te zijn.
Bekijk de website


Nederlands instituut voor beeld en geluid

Media Parkboulevard 1 | 1217 WE Hilversum

De allerkleinsten kunnen op avontuur gaan in Media Ukkie Land. Beroemde Nederlanders leiden je virtueel rond in de wereld van radio en televisie. Heb je altijd al willen weten hoe iemand het nieuws presenteert? Probeer het zelf eens. Of stap als presentator door de showdeur of doe zelf een optreden. Bij Beeld en Geluid ben jij de ster.
Mensen die epilepsie hebben of overgevoelig zijn voor lichtflitsen of veel prikkels moeten weten dat in de experience veel wisselende beelden worden getoond.
Bekijk de website


Nederlands Bakkerijmuseum

Kerkhofstraat 13 | 8051 EA Hattem

Over het algemeen helpen kinderen graag mee in de keuken tijdens het koken of bakken van gerechten. Er worden hier regelmatig kinderbak activiteiten georganiseerd dan kunnen kinderen hier onder begeleiding van een echte bakker zelf aan de slag. Op andere dagen kunnen kinderen en volwassenen een rondleiding krijgen en voor de jongste gasten is er een speurtocht.
Bekijk de website

Tip:

Op zoek naar nog meer museum uitjes? Wil je deze ook voordelig aanschaffen?

Bied dan mee op Ticketveiling.nl, win de veiling en geniet van je dagje uit!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here