Je zou het misschien niet verwachten maar wist je dat Nederland heel veel Nationale Parken heeft? Het loont de moeite om kennis te maken met deze stukjes natuur. Nederland is rijk aan bos, heide, stranden en stuifzanden. Belangrijk is ook de leefplaats van talloze dieren en begroeiing van deze unieke stukjes landschap. Deze gebieden worden beschermd vanwege het belang van de natuur. Belangrijk is ook de functie die het heeft voor de recreatie. Dus neem de tijd voor een heerlijk rustgevend dagje in de natuur.
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Dit Nationale park ligt voornamelijk in de provincie Gelderland en heeft verschillende ingangen. Hier kun je gratis een witte fiets lenen om zelf je route te bepalen door dit prachtige landschap. Er zijn ook kinderfietsen zonder zijwieltjes en fietsen met kinderzitjes en zelfs fietsen voor mensen met een beperking. Er is ruim 40 kilometer aan fietspaden. Al fietsend maak je kennis met de verschillende types landschap. Fietsroutes zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.
Of je nu gaat fietsen of wandelen je hebt altijd kans om dieren te spotten zoals herten, wilde zwijnen, reeën of moeflons.
Een leuke manier om dit park te verkennen is door de Moeffie ontdekkingstocht, Suske en Wiske avonturentocht, de knapzakroute. Dit zijn leuke en leerzame speurtochten voor iedereen. Meer informatie hierover vind je bij het bezoekerscentrum. Dit ligt midden in het park en kun je vinden door de bordjes te volgen die je tegenkomt op de wandel- en fietsroutes.
Een andere manier om het park te verkennen is onder leiding van een boswachter. Hij weet natuurlijk de allermooiste plekjes te vinden maar eerlijkheidshalve moeten we wel zeggen dat daar wel een prijs tegenover staat.
Dichtbij gelegen zijn het Museonder, het Kröller- Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus.
Kijk voor bereikbaarheid op: de site van de Hoge Veluwe
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Net buiten de Randstad vind je hier een oase van rust en het ligt zoals de naam al zegt in de provincie Utrecht. Het loopt van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen.
Het zuidelijke deel van De Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en vogels spotten. Je fietst of wandelt langs kastelen en landgoederen, door de heidevelden, door bossen en in de uiterwaarden.
Kijk voor de bereikbaarheid op: de site van nationaal park Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug
De Sallandse Heuvelrug is te vinden in de provincie Overijssel. Wil je dit gebied goed leren kennen dan kun je het beste gaan wandelen. Wandelpaden zijn aangesloten op het netwerk van wandelknooppunten. Wandelroutes zijn ook te koop bij de VVV ’s rond de Sallandse Heuvelrug. Ook voor de fietsers zijn er diverse routes samengesteld.
De Sallandse Heuvelrug is één van de grootste aaneengesloten gebieden in West-Europa met droge heide. De bodem bestaat voornamelijk uit zand, daardoor groeien er plantensoorten die bestand zijn tegen een voedselarm en droog milieu. De struikheide domineert dit gebied.
Er broeden meer dan 75 soorten vogels. Diverse soorten vleermuizen vinden hun onderkomen in oude holle bomen die worden gebruikt als winterslaapplaats of als kraamkamer. Het grootste zoogdier in dit park is de ree maar ook de vos, de das en steenmarter komen hier voor.
Om er voor te zorgen dat de heidevelden in stand worden gehouden zijn er 2 schaapskooien.
Om je bezoek te plannen kijk op: Sallandse Heuvelrug
Nationaal Park De Maasduinen
In Noord Limburg tussen Well en de Duitse grens vind je het Nationaal Park Maasduinen.
Een heel mooi gevarieerd landschap met heel veel bossen, heide, vennen en meertjes. Een prachtig gebied om te wandelen en te genieten van de rust. Ook fietsers komen hier aan hun trekken. Er zijn mogelijkheden voor diverse fietstochten en ook voor mountainbikers zijn er routes uitgezet. Ga je liever te paard dan kan dat ook.
Ook voor kinderen wordt het een en ander georganiseerd.
Ga voor speciale kinderactiviteiten naar: activiteiten natuurparken Limburg
Er zijn Maasduinengidsen die zorg dragen voor diverse excursies. De excursies moeten wel enkele weken van tevoren worden aangevraagd.
Ga voor alle informatie naar: natuurparken Limburg
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
In Noord-Brabant vind je duinen terwijl er geen stukje zee te bekennen is. Dit gebied is sinds 2002 een Nationaal Park en het ruim 3500 hectare groot. Het park wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd, dit vanwege het stuifzand. Je kunt er wandelen, joggen, fietsen en paardrijden over de zandheuvels. Voor wie in een rolstoel zit of wil wandelen met een kinderwagen zijn er verharde paden. Voor de kinderen is het één “natuurlijke” grote zandbak, geschikt dus om er mooie plek te zoeken en er een heerlijke picknick te houden.
Je vindt er een gevarieerd landschap dat rijk is aan gras, moeras, heide en stuifzand.
Kijk voor alle activiteiten op: de site van natuurmonumenten
Nationaal Park De Biesbosch
Vooral liefhebbers van een waterrijke natuur zullen hier volop aan hun trekken komen. De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je vindt er veel kreken en wilgenvloedbossen. Je kunt er varen, wandelen, vogels spotten, fietsen, vissen, spelen of meedoen aan een van activiteiten die georganiseerd worden. Ga op zoek naar bevers, vossen of reeën of neem deel aan een van de evenementen.
Agenda: Bekijk de agenda van biesbosch
Voor de bereikbaarheid: site van biesbosch
Nationaal Park Oosterschelde
De Oosterschelde is een wereld van water, van eb en vloed en bevindt zich in provincie Zeeland. Enorme duingebieden moeten de kust bescherming bieden. Deze kustgebieden zijn rijk aan dieren en unieke planten.
Tot dit park behoort ook de stormvloedkering, dit is een dam tussen de Oosterschelde en de Noordzee. Door 62 openingen met schuiven van 42 meter breed, stroomt er nog steeds zout water de Oosterschelde in en uit. Zo’n 2 keer per jaar gemiddeld kan het voorkomen dat de schuiven gesloten worden. Dit gebeurt bij hevige storm en daardoor blijven de mensen die in de regio wonen veilig voor het water.
Als je wilt weten wat je hier allemaal kunt doen kijk dan op: de site van Oosterschelde
Nationaal Park Schiermonnikoog
Dit park is in 1989 benoemd tot Nationaal Park en staat sinds 2009 op de lijst van werelderfgoed.
Het verschil tussen eb en vloed is hier 2 tot 3 meter. De natuur is hier voortdurend in beweging en het eiland is gevormd door sterke zeestromingen, wind en stuivend zand.
- Wist je dat er op dit eiland verschillende soorten orchideeën te vinden zijn en meer dan 100 verschillende schelpen?
- Wist je dat er in de oorlogsjaren een bunker (Bunkerduin) gebouwd is die fungeert als uitkijkpunt en van waaruit je een overzicht hebt over het eiland, de Waddenzee en de Noordzee?
Het is de moeite waard om dit park zelf te ontdekken. Dat kun je doen door mee te doen aan een excursie, natuurspeurtochten, wandelen en fietsen, een huifkartocht of via de balgexpres.
Voor meer informatie kijk op: nationaal park Schiermonnikoog
Nationaal Park Dwingelderveld
Het is een bijna 4000 hectare grondgebied dat bestaat uit bossen en heide en ligt in het zuidwesten van Drenthe. Het unieke hieraan is dat je kunt genieten van een vrijwel ongestoorde horizon. Hier leven vogels en dieren die in anderen landschappen minder kansen hebben. Je kunt hier volop wandelen en fietsen.
Ga genieten van de natuur en neem een van de vele routes die je kunt vinden op: de site van natuurmonumenten
Nationaal Park Duinen van Texel
Wat dit park zo bijzonder maakt is de afwisseling in landschappen. Duinen, zee, stranden, bos, heidevelden en kwelders maakt van dit park een uniek stukje Nederland.
Dit park heeft voor iedereen wel wat, jong en oud kunnen zich hier prima vermaken. Klik maar eens op de volgende link en ga het eiland verkennen op de manier die jij leuk vindt.
Of neem deel aan een van vele excursie die er gegeven worden: excursiekalender
Nationaal Park De Groote Peel
Dit park ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het gebied is ruim 1400 hectare groot. Vroeger was dit een hoogveengebied waar turf werd gestoken. Nu is het een natuurgebied van internationale klasse dat beroemd is om zijn vogelrijkdom. Een waterrijk en weids landzicht dat herinnert aan vroeger. Bij uitstek een gebied om wandelend te verkennen en waar de sporen van vroeger nog her en der zichtbaar zijn.
Ga voor meer informatie naar: natuurparken Limburg
Nationaal Park De Meinweg
Dit park ligt ten oosten van Roermond in de provincie Limburg. Het gevarieerde landschap bestaat uit bossen, vennen, beekdalen en heidevelden. Het is de enige plek in Limburg waar de adder nog te vinden is. Het gebied kenmerkt zich door een terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen. Deze zijn ontstaan door inschuringen van de maas en verschuivingen van de aardkorst.
Paddenstoelen
Bijzonder is dat er zo’n 266 soorten paddenstoelen voor De Meinweg beschreven zijn.
Het nationaal park en haar omgeving lenen zich uitstekend voor wandelen, fietsen, paardrijden of mennen. Ook zijn er tal van gezellige terrasjes en verblijfsmogelijkheden.
Ontdek wat er nog meer te vinden is: natuurparken Limburg
Nationaal Park Veluwezoom
In 1930 werd dit park het eerste Nationale Park in Nederland. In de provincie Gelderland aan de oostgrenzen van het Nationaal Park De Hoge Veluwe bevindt zich dit park en is ongeveer 5000 hectare groot.
De Posbank, bossen, heide, stuifzand en landgoederen zijn een wandel- of fietstocht meer dan waard. Een eldorado voor wandelaars.
Activiteiten
- Klim- en klauterpad
- Speur- en struintochten
- Wild spotten (edelherten, zwijnen, reeën, dassen, vossen)
- Boswachterscursus voor kinderen
- Op pad met de boswachter
Voor meer informatie kun je terecht in bezoekerscentrum aan de Heuvenseweg 5a in Rheden.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Dit park bevindt zich in Noord-Holland ten westen van Haarlem.
Het leuke aan dit Nationale park is dat je het zelf kunt gaan ontdekken met een gratis schatkaart. Deze is verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum Kennemerduinen en in diverse horeca gelegenheden.
Geniet van de woeste duinen of het strand. Je vindt er restanten uit de tweede wereldoorlog, vleermuizen, landgoederen en Schotse Hooglanders.
Ook mindervaliden komen hier aan hun trekken, verspreid over het park vind je diverse verharde paden. Voor de minder toegankelijke gebieden kun je een zandrolstoel huren. Deze dien je vooraf te reserveren.
Niet op alle plekken zijn (aangelijnde) honden toegestaan.
Activiteiten: kijk op de site van nationaal park zuidkennemerland
Er is volop gelegenheid om je te vermaken in de natuur zoals: wandelen, fietsen, zwemmen, paardrijden, buiten spelen of deelnemen aan één van de groepsactiviteiten of excursies.
Voor de bereikbaarheid kijk je op: nationaal park Zuidkennemerland
Nationaal Park Weerribben – Wieden
Dit Nationale Park ligt in de provincie Overijssel in de gemeente Steenwijkerland.
Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van West-Europa. Er zijn wandel- en fietsroutes maar je kunt er varen door een van de vele leuke plaatsen zoals Giethoorn (ook wel Hollands Venetië) genoemd.
Wil je hier een paar dagen langer verblijven dan biedt het de mogelijkheid tot een bezoek aan een dierenpark, zwembad, museum of de Orchideeën Hoeve. Ga mee met een excursie of neem deel aan een workshop. Vind je luxe niet belangrijk en wil je er wat langer verblijven dan zijn er ook trekkershutten waar je kunt verblijven.
Ga voor alle informatie naar: www.visitweerribbenwieden
Nationaal Park Lauwersmeer
Op de grens van de provincie Groningen en Friesland vindt je het Nationale Park Lauwersmeer.
Op de vroegere zeebodem is een prachtig landschap ontstaan, een waar paradijs voor vogels. Angst voor overstromingen heeft ertoe geleid dat er in 1969 een dam werd gebouwd.
De activiteiten kalender laat zien dat niemand zich hier hoeft te vervelen. Naast wandelen, fietsen, zwemmen, varen, vogels kijken, vissen en watersport kun je hier ook naar de sterren kijken. Maar ook kinderen kunnen terecht voor een creatieve middag.
Neem hiervoor eerst een kijkje op de volgende site: nationaal park Lauwersmeer
Nationaal Park De Alde Feanen
Rondom het dorp Eernewoude in de provincie Friesland vind je het Nationale Park De Alde Feanen. Wat betekent De Oude Venen.
Door de eeuwen heen zijn riet snijden en vissen karakteristieke activiteiten in dit gebied. Al is het tegenwoordig op kleinere schaal dan vroeger. Beroepsvissers vissen hier nog met fuiken en netten.
Vooral watersportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.
Kijk op de volgende site en ontdek wat dit gebied zoal te bieden heeft: nationaal park De Alde Feanen ontdekken en watersport
Nationaal Park Drentsche AA
Zoals het woord al aangeeft kun je dit park vinden in de provincie Drenthe. Dit gebied omvat 16 dorpen en gehuchten. Het Nationaal Park is ontstaan door een samenwerking van mens en natuur. Hier kun je nog de samenhang ervaren tussen dorpen, essen, beken en velden.
Ga op zoek naar de oude grafheuvels en hunebedden. Geniet van de heidevelden, de vennen, zandmeertjes, strandjes of de bossen. Ga op zoek naar de grootste schaapskudde van Drenthe. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden.
Maak kennis met de streekproducten. Het betreft veelal zelfgemaakte producten.
Ga voor meer activiteiten naar: Drentsche AA
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Op de grens van Zuidoost Friesland en Zuidwest Drenthe vind je een groot stuk aaneengesloten natuurgebied, van ruim 61 km groot. Het landschap bestaat voornamelijk uit bos, heide en stuifzanden.
Het park is gedeeltelijk toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Het familiepad is ook geschikt voor blinden, slechtzienden en voor mensen die doof zijn. Er zijn voor deze doelgroepen folders en geluidsdragers beschikbaar. Er is bij het bezoekerscentrum ook informatie beschikbaar in braille en op cd.
Ook zo benieuwd welke evenementen er zoal plaatsvinden, kijk dan: de evenementenagenda
Nationaal Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide
Dit Nationale park bevind zich op de grens van Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen.
Het is dus een grensoverschrijdend park en heeft een oppervlakte van 37,5 kilometer. Het gebied wordt afgewisseld met heide, stuifduinen, bossen en heel veel vennen.
Dieren spotten? Ga dan op zoek naar de hagedis, gladde slang, adder, de bunzing of de boommarter.
Heb je zin om de buurt te verkennen per fiets kijk dan eens naar deze fietsroute: ANWB fietsroutes