Kerstballen maken met kinderen is een bezigheid voor jong en oud. Zelfs de kleine kinderen kunnen meedoen. Het is gemakkelijk en leuk om te doen.

We laten je zien hoe je met een piepschuim bol hele leuke kerstballen kunt maken. Je kunt de piepschuim bollen o.a. decoreren met steentjes, wol, pailletten, sterretjes, rozetten, veertjes en crêpepapier. Wat is er leuker voor een kind om zelfgemaakte kerstballen in de boom te hangen.

Piepschuim kerstbal bewerkt met steentjes

Wat heb je nodig?


Hoe beginnen we?

Stap 1: piepschuim bol zwart makenpiepschuimbol zwart gemaakt

Kleur de piepschuim kerstbal zwart met een zwarte marker stift of met zwarte waterverf.

Stap 2: haakje bevestigen

Knijp de onderkant van het haakje naar elkaar toe en steek het ophanghaakje in het balletje.

Stap 3: steentjes op bal lijmenkerstbal piepschuim met steentjes

Lijm met transparante alleslijm de steentjes op het piepschuim balletje. Onze ervaring is dat je het beste steeds een stukje kunt doen, even laten drogen en dan weer verdergaan.

Het werkt gemakkelijker als je het balletje op een eierdopje zet!

Als alle steentjes erop zitten dan haal je een koortje door het haakje en is de kerstbal klaar om opgehangen te worden.


Kerstbal maken met crêpepapier

Wat heb je nodig?materiaal voor kerstbal van crepepapier


Hoe maken we het?

Draai een stukje crêpepapier ( de kleur die jezelf mooi vind) om het balletje. Bind de bovenkant van het crêpepapier bij elkaar en bind het vast met een koortje. Bind nu meerdere koortjes vast, maar er een lusje in en de kerstbal is klaar. Je kunt ook een ophanghaakje gebruiken.kerstbal van crepepapier


Kerstbal van wol

Wat heb je nodig?materiaal voor kerstbal van wol


Hoe beginnen we?

Stap 1: piepschuim omwikkelen met rode wolpiepschuimbol omwikkeld met rode wol

Draai de breiwol om het bolletje. Lijm het beginstukje van de breiwol vast op het balletje, dat werkt gemakkelijker. Net zolang totdat alles bedekt is en het weer mooi rond is. Lijm het uiteinde van de wol vast met een beetje lijm. Natuurlijk kies jij de kleur die jezelf mooi vind.

Stap 2: sterretjes plakken

Lijm met transparante alleslijm de sterretjes op de breiwol en je hebt weer een kerstbal klaar. Haal een ophanghaakje door de wol en de bal kan worden opgehangen.
kerstbal van wol


Piepschuim kerstbal bewerkt met knoopjes

Heel veel kinderen zijn gek op kleurtjes. Daarom voor hen een kerstbal versiert met knoopjes van verschillende kleuren.

Wat heb je nodig?

Benodigdheden kerstbal met knoopjesZoals je op de foto al ziet heb je niet veel meer nodig dan diverse soorten knoopjes, een piepschuim bol, een kersthaakje en wat lijm.

Hoe begin je?

 1. Je begint met het haakje. Knijp het goed bij elkaar en steek het in de piepschuim bol.
 2. Sorteer nu de gekleurde knoopjes in ongeveer dezelfde grootte, want dan zijn ze gemakkelijker te lijmen.
 3. Nu smeer je een stukje van de bal in met een lijmstift (bv. pritt) en drukt daar de knoopjes op. Als ze niet goed blijven zitten kun je ook nog wat lijm op het knoopje smeren.Zelf werk ik graag met mod podge maar dat kan lastig zijn omdat de knoopjes dan gemakkelijker gaan glijden. Pas op als de knoopjes gaan glijden want dan kan je beter elke keer een klein stukje doen.

Eindresultaat piepschuim kerstbal met knoopjes

Kerstbal met knoopjesHeel veel plezier met het maken van deze kleurige kerstbal.


Piepschuim kerstbal bewerkt pailletten

Het gebruik van pailletten levert vaak een verrassend resultaat op. De mooie kleurtjes passen natuurlijk heel goed in de kerstsfeer. En dan is heel vanzelfsprekend dat een kerstbal gemaakt met pailletten niet kan uitblijven.

Wat heb je nodig?

Hoe beginnen we?

 1. Neem het kerstbalhaakje. Knijp het goed samen en steek het in de piepschuim bal.
 2. Teken nu met een pen de bal in vier gelijke delen. Lijm met de pritt stift een koordje op elke pennenlijn. Als je het goed hebt gedaan zie je vier vakjes.
  Piepschuim kerstbal met pailletten maken
 3. Nu kun je de pailletten met verschillende kleuren mooi verdelen over elk vakje. Lijm nu met de prittstift de bal in, vakje voor vakje en vul ze op met pailletten.

Eindresultaat kerstbal met pailletten:

Piepschuim kerstbal met pailletten


Piepschuim kerstbal bewerkt met glitter

In de winkels schitteren ze je al van verre tegemoet, de glinstering van glitterballen. Deze in het oog springende kerstballen zijn heel erg gemakkelijk zelf te maken. En als je het goed hebt gedaan zie je geen verschil met de gekochte exemplaren.

Wat heb je nodig?

Benodigdheden glitter kerstbal maken

Voorbereidingen treffen

Bedenk iets waar je de kerstballen vrij hangend kunt ophangen om ze te laten drogen. Misschien kun je ergens een draadje spannen waar je ze aan op kunt hangen. Span bijvoorbeeld een draadje tussen twee blikken of potten. Het draadje moet natuurlijk wel stevig en strak vastzitten.

Hoe beginnen we?

 1. Doe eerst het kerstboomhaakje in de kerstbal Knijp de twee uiteinden goed bij elkaar en steek het haakje in het piepschuim.
 2. Nu smeer je met een kwastje de mod podge glans op de bal en daarna sprenkel je er glitter overheen. Je kunt de bal vasthouden aan het haakje zodat je helemaal rondom de bal kunt werken.
 3. Wij gebruiken mod podge glans om er zeker van te zijn dat de glitter zijn glans behoud. Nu kun je de bal ophangen met een kerstboom haakje. Wij hebben hem 24 uur laten drogen.

Tip

Als je niet wil dat na het drogen de glitter in het hele huis is terug te vinden dan kan je hem inspuiten met wat haarlak. Ga naar buiten en leg een oude krant op de grond. Houd de bus haarlak op ongeveer 20 centimeter afstand en spuit hem aan alle kanten goed in. Daarna hang je hem natuurlijk weer op om hem te laten drogen.

Eindresultaat glitter kerstbal maken:

Glitter kerstbal maken


Piepschuim kerstbal met roze glitter en steentjes

Vooral meisjes zijn gek op de kleur roze. Een roze glitter kerstbal met steentjes voor alle meisjes die houden van een beetje bling, bling.

Wat heb je nodig?Benodigdheden roze kerstbal steentjes en glitter

Voorbereiding

Bedenk een plekje waar je de bal vrij kunt laten hangen in verband met het drogen.

Hoe beginnen we?

 1. Schroef het schroefoogje in de piepschuim bal
 2. Doe nu een theelepel mod podge glans  in een wegwerpbakje. Strooi de glitter erin en roer het geheel. Doe er zoveel glitter in dat het geheel er roze gaat uitzien. Neem nu een kwastje en smeer de bal rondom in met de mod podge glans. Je kunt de bal vasthouden aan het schroefoogje.Als je klaar bent neem je een kerstbalhaakje haakt de bal vast en hang het 24 uur te drogen.
 3. De volgende dag lijm je de steentjes op de bal. Wij hebben zelfklevende steentjes gebruikt.

Tip

 • Maak het theelepeltje en het kwastje meteen goed schoon met lauw water. Mod podge wordt keihard en anders kun je het kwastje na afloop weggooien.
 • Mod podge is verkrijgbaar in glans en mat. Wij hebben gekozen voor de glans om er zeker van te zijn dat de glitter nog zou glanzen als je het hebt gedroogd.Schrik niet want als je de gemengde mod podge met glitter ziet dan ziet het er wit uit maar dat droogt heel helder op.

Eindresultaat roze kerstbal met glitter en steentjes

Roze kerstbal met glitter en steentjes maken


Witte kerstbal bewerkt met kunststofsteentjes

Wit past natuurlijk helemaal in het jaargetijde waarin Kerstmis valt. Daarom mag een witte kerstbal niet ontbreken.

Wat heb je nodig?

 • Piepschuim bal
 • Haakje/schroefoogje
 • Dubbelzijdig plaktape
 • Koordje
 • Witte kunststof steentjes

Hoe beginnen we?

 1. Bevestig het schroefoogje in de piepschuim bal
 2. Knip nu strookjes van het dubbelzijdig plaktape op in dezelfde breedte als het koord met de siersteentjes en lijm ze vast op de bal. Vul zo de hele bal op.
  Benodigdheden witte kerstbal
 3. Lijm nu de steentjes op de bal en klaar is je witte kerstbal.

Eindresultaat witte kerstbal met kunststofsteentjesWitte kerstbal maken van kunststofsteentjes

Wij wensen jullie weer veel plezier van het maken van kerstballen!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here