Kerstboomversiering zelf maken van klei

414

Zelf je eigen kerstversiering maken voor Kerstmis is echt heel gemakkelijk met das klei. Deze klei is, als je het laat drogen, klei die heel erg hard wordt. Daarna is het gemakkelijk te kleuren of met van alles te versieren.

Natuurlijk is het wel zo dat wanneer je het laat vallen op een harde ondergrond het hoogstwaarschijnlijk stuk is. Maar niet getreurd er zijn ook zo weer nieuwe gemaakt. Deze klei hoef je dus niet te bakken in de oven maar wordt vanzelf hard.

Wat heb je nodig om zelf kerstboomversiering te maken?

  • Das klei. Deze is verkrijgbaar in wit en terracotta kleur. Wij hebben de witte gebruikt.
  • Een deegroller. Als je geen deegroller hebt kun je ook een rond potje of blik gebruiken.
  • Uitsteekvormen of zelf een figuurtje maken van karton. Dat kun je dan goed in de klei drukken en uitsteken. Wij hebben een uitsteekvorm gebruikt waar je ook koekjes van kunt maken.
  • Schuurpapiertje
  • Verf
  • Lijm
  • Versierspulletjes zoals  glitter, gekleurde steentjes,  glitterlijm of pailletten. Iets met een spitse punt om het ophangoogje te maken. Wij hebben de achterkant van een haaknaald gebruikt maar je kunt natuurlijk ook een satèstokje of een cocktailprikker gebruiken.
  • Ophanghaakjes of koord

Hoe beginnen we?

Leg een stuk plastic op tafel waarop je de klei kunt uitrollen. Heb je dat niet dan heeft je moeder misschien wel iets voor je.

Snij plakjes van ongeveer 1 centimeter dik van het blok Das klei. Neem de deegroller en rol ze uit tot dunne plakken van ongeveer drie tot vier millimeter dik. Nu pak je de uitsteekvorm en drukt deze in de klei. Haal het figuurtje los en maak er, met iets met een spitse punt, een gaatje in om het later op te kunnen hangen.

Als je er genoeg hebt gemaakt dan leg je ze op een stuk plastic weg om ze te laten drogen. Keer ze na een aantal uren om zodat beide kanten goed kunnen drogen. Wij hebben ze een hele nacht laten liggen. De volgende dag, als ze allemaal goed gedroogd zijn, neem je een stukje schuurpapier en schuur je alle rafelrandjes voorzichtig weg. Spoel ze even snel af onder de kraan, zodat alle stof eraf is, en laat ze opnieuw drogen.

Versieren

Nu alles goed droog is kan het versieren beginnen. Wij hebben ze eerst geverfd met waterverf, eerst de ene kant en als die droog is de andere kant. Je kunt natuurlijk de kleuren gebruiken die jij mooi vindt. Wij laten alleen maar zien wat je allemaal kunt doen.  Als ze goed zijn opgedroogd kun je ze versieren. Je kunt er lijm op doen en besprenkelen met glitter. Je kunt er gekleurde steentjes of pailletten opplakken. En als je ze alleen een kleurtje wilt geven is dat natuurlijk ook goed. Doe gewoon wat jij het leukste of mooiste vind.

Tip

Als je mod podge glans gebruikt, in plaats van lijm, dan gaan ze mooi glanzen. Mod podge is een lijm en vernis in één. Het voordeel is dat je ze met een vochtig doekje kunt schoonmaken.

Als alles goed is gedroogd kun je ze in de kerstboom hangen.

Eindresultaat kerstboomversiering van klei

Kerstboomversiering zelf gemaakt

Kerstboomversiering zelf maken van klei
3.7 (73.33%) 3 votes

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here