Je eigen kerstboomversiering maken lijkt vaak moeilijker dan het is. Wij laten aan de hand van een aantal voorbeelden zien wat je zoal kunt maken van papier. Dit kan zijn een pegel, een 3D kerstboompje, eenvoudige en simpele kerstversiering voor kinderen.

En zeg nou zelf de periode voor kerst is natuurlijk de tijd, door bezig te zijn met het maken van kerstversiering, om helemaal in de kerstsfeer te komen. En het allergrootste voordeel, het is ook nog eens spotgoedkoop.

Pegel van papier

Dit knutselwerkje ziet er ingewikkeld uit maar als je eenmaal aan de gang gaat zal je zien hoe eenvoudig het is om deze pegel te maken. Wij laten aan de hand van foto’s zien hoe jij dit ook kunt maken.

Wat heb je nodig?

 • Een blaadje papier van 10×10 centimeter. Je snapt natuurlijk wel als je blaadje groter is de pegel vanzelf ook groter wordt. Het blaadje moet hoe dan ook altijd vierkant zijn.
 • Lijm
 • Schaar
 • Koordje

Hoe beginnen we?

Neem het blaadje en vouw het met de punten naar elkaar toe en dat doe je vervolgens nog een keer. Zie stap 1 t/m 4.

Stap 1 pegel maken van papierBij stap vier neem je de schaar en knipt vanaf de open, lange, zijde het papier in tot ongeveer 1 centimeter vanaf de vouw. Dit doe je drie of vier keer in totaal.

Kijk nu goed naar het voorbeeld hieronder voor de volgende stappen 5, 6 en 7.

Stap 2 pegel maken van papierJe vouwt alles uit elkaar. Nu haal je de middelste twee puntjes naar boven en lijmt deze aan elkaar vast. Daarna draai je het werkje om en neemt de volgende twee puntjes en lijmt die aan elkaar vast. Daarna draai je het werkje weer om en doet de volgende twee puntjes. Als je meer delen hebt ingeknipt blijf je dit herhalen door telkens het werkje om te keren.

Eindresultaat pegel van papier

Nu is je pegel klaar en als je het goed hebt gedaan ziet hij er zo uit:

Pegel van papier

Je kunt nu met een perforator een klein gaatje maken in de punt van de pegel en er een koordje aan bevestigen. Als je geen perforator hebt maak dan met een scherp mesje een kleine insnede in de punt en haal daar het koordje doorheen.


3D kerstboompje zelf maken van papier

Voor het maken van een 3D kerstboompje heb je niet veel meer nodig dan karton dik papier, lijm en schaar, potlood en een koordje.

Hoe maak je zelf een 3D kerstboompje?

Stap 1:

Stap 1 3d kerstboom makenTeken een klein kerstboompje. Ons boompje is ongeveer 10 centimeter hoog. Natuurlijk staat het je vrij om een ander boompje te tekenen dan wij hebben gedaan. Lukt het je niet om een boompje te tekenen wacht dan tot de eerste kerstfolders in de brievenbus vallen. Heel vaak worden er kerstboompjes afgedrukt. Knip dan zo’n boompje uit en vouw hem in de breedte dubbel.

Stap 2:

Stap2 3d kerstboom maken
Neem nu een vel A4 gekleurd papier een beetje stevig. Wij hebben karton dik papier gebruikt. Vouw het voor een klein gedeelte dubbel en leg daar de tekening op. Zoals je ziet heb je maar de helft van een kerstboompje nodig.

Teken de omtrek van het halve boompje na en knip het uit. Dat doe je net zo vaak totdat je zes dubbelgevouwen boompjes hebt.

Stap 3:

Stap 3 3d kerstboom makenLijm nu vijf halve boompjes op elkaar. Laat het even drogen zodat de boompjes niet meer verschuiven.

Stap 4:

Stap 4 3D kerstboom makenVouw het hele pakketje nu open en lijm er een koordje tussen om het kerstboompje aan op te kunnen hangen. Tot slot smeer je nu beid helften in met lijm en plakt het laatste boompje erop.

Eindresultaat 3D kerstboompje van papier:

3D kerstboom van papierIn principe is het 3D kerstboompje nu klaar om opgehangen te worden. Het kan gebeuren dat de blaadjes van het boompje niet mooi op elkaar zitten. Deze kan je nu een beetje bij knippen of je lost het probleempje op door langs de randen te gaan met een glitter lijmstift. En dan ziet jouw kerstboompje er ongeveer zo uit.


Eenvoudige kerstversiering van papier

Samen met kleine kinderen knutselen voor Kerstmis vinden kinderen vaak geweldig leuk om te doen. En bovendien hoef je als ouder niet bang te zijn dat het niet lukt want ons voorbeeld is echt heel erg eenvoudig. Neem de proef op de som en ga samen met je kind aan de slag.

Wat heb je nodig?

 • 7 strookjes papier (2 x 16cm lang, 2 x 14cm lang, 2 x 12cm lang en 1 x 10 cm lang)
 • Lijm
 • Schaar
 • Koordje

Hoe begin je?

Stap 1:

Leg de strookjes in volgorde van groot naar klein en van klein naar groot. De kleinste strook komt dus in het midden te liggen.

Lijm nu alle strookjes aan elkaar volgens het voorbeeld.

Stap 2:

Stap 2 eenvoudige kerstboom versieringLijm je de buitenste drie strookjes aan elkaar. Op deze strookjes plak je nu een koordje vast om het later aan op te kunnen hangen. Daarna lijm je de aan elkaar gelijmde strookjes aan het middelste strookje vast.

Nu doe je nog een keer hetzelfde met de drie overgebleven strookjes. Lijm ook die aan elkaar en lijm het vervolgens op het middelste strookje vast zodat je nu één geheel hebt. En zie je eerste eenvoudige kerstboom versiering is klaar.

Eindresultaat eenvoudige kerstversiering van papier

Eenvoudige kerstboom versiering van papier


Simpele kerstboom versiering van papier

Met slechts heel weinig middelen kun je de leukste maar toch meest simpele versiering maken voor in de kerstboom. Vooral met kleine kinderen is dit heel erg leuk. In sneltreinvaart hen je er zo een aantal gemaakt en het staat erg leuk in de kerstboom.

Wat heb je nodig?

Deze kerstboomversiering is heel erg goedkoop, want je hebt niet veel meer nodig dan:

 • 8 strookjes gekleurd papier (wit of zwart mag natuurlijk ook)
 • Lijm
 • Koordje

Hoe beginnen we?

Lijm vier strookjes papier op elkaar vast. Vouw bij de eerste de twee uiteinden op elkaar vast en daarna het volgende strookje papier. Nadat er vier strookjes op elkaar zitten neem je een koordje en lijmt dat ertussen.

Daarna lijm je er de volgende vier strookjes op en je kerstboom versiering is klaar.

Eindresultaat simpele kerstboomversiering van papier

Simpele kerstboomversiering van papier

Kerstversiering van papier maken
4.4 (88.57%) 7 votes

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here