Natuurlijk wil je je mama voor Moederdag iets geven dat helemaal van jezelf is. Daarom laten we je zien hoe je zelf een handje kunt maken van klei. Een aandenken van jou, voor nu en later, want veel mama’s vinden het leuk om iets van hun kinderen te bewaren voor later.

Wat heb je nodig?

  • Zelf hardende klei (die dus niet in de oven hoeft)
  • Deegroller
  • Mesje
  • Bakje met water
  • Schaaltje
  • Schuurpapier met fijne korrel
  • Mode podge
  • Eventueel papier en een schaar voor een leuk kaartje

Hoe beginnen we?

Stap 1: klei rollen en uitsnijden

Om te beginnen hebben we klei nodig en dan wel klei die vanzelf hard wordt en niet in de oven gebakken hoeft te worden. Maak het pak klei open en snij er een grote plak vanaf. Hoeveel precies is vanaf hier moeilijk te zeggen omdat er nou eenmaal grote en kleine handen zijn. Voor een vierjarige hebben we iets meer dan de helft gebruikt. Dan houd je wel wat klei over maar liever iets teveel dan te weinig.

Daarna neem je een deegroller en rolt de klei uit tot een grote plak van ongeveer een halve centimeter dik. Nu kun je de hand van jezelf in de klei drukken, doe dat zo hard mogelijk zodat de handdruk goed te zien is. Met een mesje snij je nu de omtrek van de hand uit.

Hand van klei uitsnijden

Stap 2: glad maken en laten drogen

Maak de hand nu zo glad mogelijk, dat scheelt straks heel veel in de afwerking. Je kunt dat doen door je vingers te dopen in water of met een voorwerp zoals een theelepeltje dat je steeds vochtig maakt, om alles zo glad mogelijk maken.

Wanneer je helemaal tevreden bent leg je het handje in een glazen schaaltje om te drogen. Doordat er een lichte ronding in het handje komt oogt het wat natuurlijker dan wanneer je het handje helemaal recht laat. Aan de verkleuring van de klei kan je zien dat het aan het drogen is. Keer de hand daarna om en laat ook de andere kant goed drogen.

Handje van klei drogen in een schaaltje

Stap 3: schuren

Neem nu een stukje schuurpapier en schuur alles glad.             

Handje van klei schuren

Handje van klei

Stap 4: afwerken met mod podge

Als je het handje heel lang wil bewaren is het handig als je het van tijd tot tijd schoon kan maken. Wij hebben daarom het handje met een sponsje bewerkt met mod podge. Dat is een soort vernis waardoor je het handje met een vochtig doekje kunt schoonmaken. Doe dat als het droog is nog een keer. Als je de mod podge dept op het handje geeft dat een mooier resultaat dan wanneer je het met een kwastje doet.

Handje van klei bewerken met mod podge

Eindresultaat handje maken van klei

Handje maken van klei

Extra stap: kaartje maken

Natuurlijk is het leuker om te geven als je er een leuk zelfgemaakt kaartje bij maakt.

Wij hebben eerst de tekst getypt op de computer. Daarna de tekst in het midden van het blaadje gezet en uitgeprint. Daarna vouw je het blaadje in de lengte dubbel en teken je om de tekst een hartje. Maar natuurlijk mag je het ook zelf schrijven.

Gedichtje uitprinten en in hartvorm knippen

Knip nu het hartje uit en lijm het op een stukje karton-dik rood papier. Je kunt er als je dat leuk vindt nog een paar plaksteentjes op lijmen en klaar is jouw Moederdag cadeautje.

Eindresultaat handje van klei met lief kaartje

Handje van klei maken met lief kaartje

Of je kunt een paar snoephartjes er in leggen en die leuk verpakken met een doorzichtige folie.

Handje maken van klei met snoephartjes

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here