Chinese lampion maken

5548

Voor Sint Maarten gaan we nu een mooie Chinese lampion maken. Je kunt vrij eenvoudig van papier en een lege frisdrankfles deze superleuke lampion maken.

Materiaal

 • 1 vel oranje en 1 vel rood papier (A4 formaat)
 • 1 lege fles frisdrank (transparant)
 • IJzerdraad en kniptang
 • Boortje en boormachine
 • Lampion lampjes
 • Geel vliegerpapier
 • Potlood
 • Liniaal
 • Snijmat
 • Mesje
 • Plakband

Hoe beginnen we?

Stap 1: lijnen tekenen

Pak een gekleurd A4 papier en zet met potlood op 1 cm van de boven- en onderkant een horizontale lijn (zie afbeelding linksboven).

Hierna teken je met potlood en liniaal de verticale lijnen. Begin met 1 cm vanaf de zijkant de eerste lijn te tekenen en zet vervolgens met een tussenruimte van 1 cm de verticale lijnen, totdat het hele A4 vol is (zie afbeelding rechtsboven).

Als je dit gedaan hebt, doe je deze stap nog een keer maar dan met het andere gekleurd A4 papier. Zodat je uiteindelijk 2 dezelfde versie’s hebt.

Stap 2: lijnen doorsnijden

stap 2 papier snijden
Verticale lijnen doorsnijden en randen omvouwen

Leg het papier nu op de snijmat. Pak een scherp mesje en snijdt nu alle verticale (potlood)lijnen door. Doe dit zowel voor het oranje papier als het rode.

Wanneer je dit gedaan hebt vouw dan het papier ter hoogte van de buitenste lijnen de boven- en onderkant om. Als je dit allemaal gedaan hebt ziet jouw papier eruit zoals in de afbeelding hierboven. Het papier van de Chinese lampion is nu voorbereid.

Stap 3: romp van Chinese lampion maken

Pak een lege frisdrank fles, waarvan de fles transparant is. Week de etiketten er van af. Wij hebben een colafles van 1,5 liter gebruikt. Snijdt nu de boven- en onderkant ervan af, zodat je een ronde kokervorm overhoudt. Beplak deze met geel vliegerpapier.

We hebben nu alle onderdelen en het wordt nu de hoogste tijd om de Chinese lampion in elkaar te gaan zetten.

Stap 4: papier om de romp vouwen

Vouw nu eerst het rode papier aan de bovenkant van de koker heen en zet deze vast met plakband. Zit dit goed vast, vouw dan nu de onderkant om de koker heen en plak deze vast.

Doe dezelfde handeling, maar nu met het oranje papier. Het is mooi als je het startpunt iets verschuift ten opzichte van het rode papier zodat het rode en oranje papier niet boven elkaar komen te liggen. Als het goed is ziet jouw lampion er net zo uit als in onze afbeelding.

Stap 5: gaatjes boren en hengsel maken

Boor nu 2 gaatjes door de bovenste rand van de lampion en maak een hengsel van ijzerdraad. Plaats nu een stokje en een lampje erin en je Chinese lampion is helemaal klaar!

Eindresultaat van Chinese lampion maken

Chinese lampionWij wensen je weer veel succes met het maken van een Chinese lampion, maar vooral veel knutsel plezier gewenst!


Moeilijkheid:

De Chinese lampion is vrij eenvoudig te maken. Zorg ervoor dat je netjes werkt.

Kosten:

Laag, met slechts wat papier en een lege fles frisdrankfles creëer je al deze leuke lampion. Alleen de kosten van een goed lampje komen er dan nog bij.

Tijd:

Ongeveer 60 – 90 minuten.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here