Een lampion uil voor Sint Maarten knutselen? Wij hebben een prachtig voorbeeld voor jullie gemaakt. Creëer je eigen uil met ons stappenplan incl. foto’s op onze website.

Overigens is hij ook super leuk om gewoon in je kamer op te hangen.

Materiaal


Hoe beginnen we?

Stap 1: uil printen en uitknippen/uitsnijden

Download onze kleurplaat uil en print deze 2 keer op bruin papier uit: 1 keer normaal en 1 keer in spiegelbeeld. Vaak hebben printers de optie om in spiegelbeeld te printen of kies de optie dat het om t-shirt papier gaat, dan zal hij de kleurplaat in spiegelbeeld uitprinten.

Je hebt nu 2 versie’s waarbij de één de voorkant is en de gespiegelde versie de achterkant. Knip nu de contouren van beide uilen uit en snijdt vervolgens de ogen, het deel van zijn mond en het gedeelte van zijn borstkas uit.

Teken nu met een zwarte stift ovaal vormen van de haartjes boven zijn ogen en de haartjes onder zijn borstkas en snijdt deze uit.

Als je je uitgesneden uil nu op wit papier of een witte achtergrond legt, zou die overeen moeten komen met de afbeelding rechtsboven.

Stap 2: uil versieren met vliegerpapier

Beplak nu aan de binnenkant de ogen met geel vliegerpapier (soms ook vloeipapier genoemd), de mond met oranje vliegerpapier, de bovenste haartjes met donkergroen en de onderste haartjes met lichtgroen vliegerpapier. Wil je andere kleuren gebruiken dan is dat natuurlijk helemaal prima. Kies vooral wat je zelf mooi vindt.

Stap 3: voorkant versieren met gekleurd papier

Print nu nogmaals op wit papier de uil uit (normaal en gespiegeld) en knip alle losse onderdelen uit waarmee je de uil met gekleurd papier wilt versieren. De losse onderdelen hebben wij met een plakbandje op gekleurd papier vast geplakt (makkelijker voor het knippen) en de vormpjes uitgeknipt.

Als je alle losse onderdelen op gekleurd papier hebt uitgeknipt kun je deze met behulp van 3D foam pads op de uil plakken. De 3D pads worden voornamelijk gebruikt bij het maken van kaarten, maar hier werkt het erg goed om de uil iets meer diepte te geven. Varieer ook in dikte van foam. Vaak zijn meerdere diktes foam pads in één pakket te krijgen.

Vergeet niet dat je deze handeling ook voor de achterkant moet doen. Als je klaar bent ziet je uil er nu uit zoals afbeelding ‘Uil beplakt met gekleurd papier’.

Stap 4: voorkant met achterkant bevestigen

Als het goed is heb je nu de voorkant en achterkant van de uil met aan de binnenkant beplakt met vliegerpapier en de buitenkant bewerkt met gekleurd papier. Nu gaan we ervoor zorgen dat we de uil dicht gaan maken.

Pak een paar closetrolletjes en snijdt deze open. Snijdt nu reepjes van 2 cm breed en rol deze strak op en zet ze met een plakbandje vast zodat ze niet uit elkaar kunnen rollen. Deze rolletjes zullen als verbinding gaan dienen om de voorkant aan de achterkant vast te maken. Beplak de boven- en onderkant van de rolletjes met dubbelzijdig plakband.

Haal nu van één kant het dubbelzijdig tape los en plak deze op verschillende plekken aan de binnenkant van de uil. Knip vervolgens 2 strookjes papier (wederom 2 cm breed) en plak deze aan de rolletjes vast. Maak vervolgens aan de bovenkant van de stroken papier (zijkant) 2 gaatjes en bindt er een stukje touw/wol/ijzerdraad aan vast.

Nu kun je het dubbelzijdige tape van de verbindingsstukjes weghalen en de achterkant (de gespiegelde versie) er op vast plakken.

En!! Niet te vergeten… plak de wiebeloogjes op de ogen…die waren we bijna vergeten! Maar hierdoor gaat de uil veel meer leven. Je lampion uil is nu af!

We hoeven nu alleen nog maar een lampionstokje met lichtje te pakken en deze aan onze uil te bevestigen…en… heel hard Sinte Sinte Maarten zingen! 🙂

Oja, hoe sterker en groter je lampje des te beter zal het licht door het vliegerpapier gaan schijnen.

Eindresultaat lampion uil

Lampion uilWij wensen je weer veel succes met het maken van deze uil lampion, maar vooral veel knutsel plezier gewenst!


Moeilijkheid:

De technieken om de uil lampion te maken zijn in principe niet moeilijk. Het is veelal vormen uitknippen en plakken. Wel moet je zeer nauwkeurig werken en daar kan nou net de moeilijkheid inzitten. Het zijn voornamelijk veel handelingen die je moet doen, maar werk je geduldig en netjes dan zul je met het eindresultaat zeker tevreden zijn.

Kosten:

Qua materiaal vallen de kosten mee om deze uil te maken, wel heb je veel verschillende materialen nodig. Maar als je vaak knutselt of gaat knutselen, komt gekleurd papier, vliegerpapier, dubbelzijdig tape en foam pads regelmatig van pas.

Tijd:

Het vergt wel de nodig tijd om deze uil te maken. Houdt er wel rekening mee dat je 2 middagen of zo’n 6 uurtjes bezig bent. Maar wie zegt dat iets moois knutselen geen tijd mag kosten? 🙂

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here