Een lampion van blik maken is heel eenvoudig, maar met een verrassend resultaat in het donker. Volg hieronder ons stappenplan en kijk hoe je zelf een lampion van blik maakt die zeer geschikt is voor Sint Maarten.

Materiaal

  • 1 groot leeg groenteblik
  • Metaalboortje en accuboormachine
  • IJzerdraad
  • Zwarte stift
  • Centimeter of meetlat
  • Lampion lampjes
  • Waxinelichtjes op batterij

Hoe beginnen we?

Stap 1: puntjes zetten en boren

Pak een leeg groenteblik en maak de bovenkant met een blikopener helemaal open. Zitten er nog scherpe haakjes aan, dan kun je deze met een ijzervijl even weghalen. Week vervolgens in water het etiket van het blik los.

Zet nu op de ‘eerste lijn’ van het blik met een zwarte stift een puntje. Zet op 2 cm afstand rechts of links daarvan een puntje en ga zo het blik rond. Sla dan een regel over en zet ter hoogte van het midden van de bovenste puntjes weer een nieuw puntje neer en doe dit weer totdat je helemaal rond bent. Dit proces herhaal je totdat je aan de ‘laatste lijn’ bent toegekomen.

Nu je alle puntjes hebt gezet kun je op die plekken een gaatje boren. Wij hebben een 3 mm boor gebruikt, wil je meer licht dan kun je een dikker boortje gebruiken of je boort meer gaatjes ;-).

Stap 2: hengsel maken en lichtjes plaatsen

 

Boor nu aan de bovenkant van het blik 2 gaatjes voor het hengsel. Maak nu van ijzerdraad een hengsel, je kunt dit eventueel ook met touw doen.

In ons voorbeeld hebben we een aantal waxinelichtjes op batterij geplaatst en een lampionstokje met een fel wit lampje gebruikt.

Hiermee is je lampion van blik klaar.

Variant

Uiteraard kun je voor het boren van de gaatjes ook je eigen patronen of figuren gebruiken. Een maan met sterren is natuurlijk altijd erg leuk, maar eigenlijk is van alles mogelijk.

Ook kun je het blik vooraf nog in een kleur schilderen als je dit leuk vindt.

Eindresultaat een lampion van blik

 

Lampion van blikWij wensen je weer veel succes met het maken van een lampion van blik, maar vooral veel knutsel plezier gewenst!


Moeilijkheid:

De lampion van blik is in principe niet zo moeilijk te maken. De gaatjes boren is wel een klusje voor een volwassene.

Kosten:

De kosten voor deze lampion zijn erg laag.

Tijd:

Ongeveer 60 minuten.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here