Wanneer spreek je van een huilbaby? Om vast te kunnen stellen of jouw kindje een huilbaby is, is het belangrijk om te weten hoe lang een baby gemiddeld huilt. Dit is ook afhankelijk van de leeftijd. Dus wat is normaal voor een baby?
Na de geboorte huilen baby’s gemiddeld één tot anderhalf uur per dag. Het hoogtepunt van veel huilen ligt rond de zes weken dan huilen ze gemiddeld twee tot twee en een half uur per dag. Daarna valt het weer terug naar anderhalf uur per dag. Na de leeftijd van drie maanden neemt het huilen steeds verder af.
Baby’s die drie uur per dag, meer dan drie dagen in de week en dit langer dan drie weken volhouden worden huilbaby’s genoemd. Sommige baby’s huilen op een zeurderige manier en anderen krijsen de hele boel bij elkaar.
Omdat huilen vaak als bijzonder irritant wordt ervaren en dus voor je gevoel ook heel lang duurt is het goed om voor jezelf een soort dagboekje bij te houden om te zien hoe lang jouw kindje nu werkelijk huilt.
Alle kenmerken van een huilbaby op een rij
- Huilen dus 3 uur per dag, meer dan 3 dagen in de week en langer dan 3 weken
- Huilbaby’s zijn moeilijk te troosten of rustig te krijgen
- Slapen vaak erg slecht
- Hebben moeite om in slaap te vallen
- Vaak korte slaapjes (ook wel hazenslaapjes genoemd)
- Huilen is meer als krijsen en vaak op dezelfde toon (dus geen verschillende soorten huiltjes)
- Een huilbaby schrikt snel, ook bij het minste geluid, waardoor het opnieuw gaat huilen
- Ze zijn vaak onrustig en snel afgeleid
- Buikje is vaak hard en het lichaam wat stijf
- Spugen regelmatig
- Ze hebben vaak last van hoofdpijn en liggen daardoor vaak met hun hoofdje ergens tegen aan (spijl van een bed of hoofdeinde wieg)
- Tijdens huilen trappelen ze veel met hun benen en hun vuistjes gebald
Wanneer huilt een baby te lang?
Over het algemeen kun je stellen dat wanneer je alles hebt gedaan wat je kon doen maar de baby niet te troosten is en blijft huilen of krijsen dat dat te lang huilen is. Daarbij moet je wel beseffen dat veel baby’s even huilen voor het slapen gaan. Het is voor hen de manier om de indrukken van de dag te verwerken. Dat kan 5 tot 20 minuten duren.
Wat is de functie van huilen?
Voor een baby is huilen de enige manier om jou te laten weten dat er iets aan de hand is. Dat kan zijn omdat hij honger heeft, een vuile luier heeft, moe is, pijn heeft, het te warm of te koud heeft, de spanning van de ouders voelt of overprikkeld is.
Wat te doen als de baby maar blijft huilen of krijsen?
Een huilende baby die maar niet stil te krijgen is: een probleem waar veel (jonge) ouders tegenaan lopen. Dokter Robert Hamilton zegt de oplossing te hebben. Het enige wat je moet doen is je kindje op een bepaalde manier vasthouden. Dr. Robert Hamilton uit Santa Monica in de Amerikaanse staat Californië toont zijn techniek in een filmpje.
Het resultaat mag er zijn: hij krijgt hiermee twee huilende baby’s vrijwel direct stil. Zo gaat hij te werk:
Stap 1
Vouw de armen van de baby rond zijn of haar borst.
Stap 2
Druk de armen zacht tegen de borst van de baby en ondersteun de kin. Ondersteun de baby met je andere hand.
Stap 3
Hou de baby in een hoek van 45 graden en wieg langzaam. De baby zal onmiddellijk kalmeren. Het is belangrijk om het kindje 45 graden naar voor te laten hangen, zodat het hoofdje niet naar achteren kan vallen.
Doe alles heel zachtjes”, zegt Hamilton in de video. ,,Maak nooit bruuske bewegingen.” Hou de baby ook vast met de handpalmen, niet met de vingertoppen.
,,Mocht het kind toch niet kalmeren, dan heeft het misschien honger of is het ziek”, zegt Hamilton.
De techniek is geschikt voor baby’s tot 2 à 3 maanden, daarna worden ze te zwaar om deze truc goed uit te voeren.
Wat je nog meer kunt doen:
- Heb je zelf als ouder het idee dat het vele huilen iets met de gezondheid te maken heeft, ga dan met je kindje naar de huisarts en vraag als je niet tevreden bent met het antwoord een doorverwijzing voor de kinderarts. Je moet je wel realiseren dat in heel veel gevallen de echte reden van het vele huilen nooit gevonden wordt.
- Kun je de situatie niet meer aan schakel dan hulp in. Voor ouders die vaak toch al een heel druk bestaan hebben is het belangrijk dat ze ook aan hun rust toekomen. Misschien kan de baby af en toe bij opa en oma slapen.
- In veel culturen zie je baby’s die in een draagdoek bij de moeder blijven. De hartslag van de moeder horen en de warmte van haar lichaam voelen kan een geruststellend effect hebben op de baby. Probeer het eens uit!
- Er wordt vaak gesproken over het inbakeren van een baby. Ga dat nooit zonder deskundig advies doen. Laat het voordoen op het consultatiebureau. Er zijn momenten waarop een baby niet ingebakerd mag worden dus zorg ervoor dat je weet wanneer het inbakeren wel en niet mag.
- Probeer je kindje te troosten. Neem het dicht tegen je aan. Maak sus geluiden en wandel al wiegend wat rond.
- Blijf je er van bewust dat je kindje echt niet huilt om jou te pesten want dat besef heeft het gewoon nog niet.
- Ga naar een poli voor huilbaby’s.
Hoe lang laat je een huilbaby door huilen?
Een baby die vijf minuten huilt is niet erg maar je moet wel voorkomen dat het kindje helemaal overstuur raakt. Daardoor wordt het nog moeier dan het misschien al is. Laat de baby gecontroleerd huilen, dat wil zeggen dat je in de buurt blijft van de baby waardoor het huilen niet erger wordt dan het al is. De verzorger wordt steeds wanhopiger wat de baby ook vaak niet ten goede komt. Ouders die in de stress schieten en wanhopig worden kunnen rare dingen doen. Ga nooit je kindje door elkaar schudden, dit kan levensgevaarlijk zijn.
Huilbaby en het shaken baby syndroom
Ben jij als ouder of verzorger zo wanhopig geworden van het huilen van de baby en voel je dat je je emoties niet meer de baas bent, leg de baby in het bedje en ga hulp zoeken. Het gebeurd jaarlijks nog veel te vaak dat ouders uit pure wanhoop hun baby door elkaar gaan schudden. Dit is kindermishandeling. Het door elkaar schudden van de baby kan leiden tot hersenbeschadiging, het kindje kan blijvend gehandicapt raken en in ernstige gevallen zelfs dood gaan.
Rust en regelmaat
Op het onderstaande filmpje kun je zien wat er bedoeld wordt met rust en regelmaat. Door rust en regelmaat goed toe te passen leert jouw kindje ook waar hij/ zij aan toe is.
1 reactie op “Kenmerken huilbaby en wat te doen”
Mijn zusje had een huilbaby en dit maakte haar echt wanhopig. Ze kwam er al gauw achter dat er meer moeders waren die er helemaal gek van werden en hun kind soms wel wat wilden aandoen. Het consultatiebureau gaf gelukkig goede begeleiding. Mijn zus werd verwezen naar een therapeut. Daar werd geconstateerd dat in dit geval een groeistoornis de oorzaak was van het huilen. Daar bestond een effectieve therapie voor.