Na de bevalling heeft de baby zijn eigen veilige plekje verlaten en komt het in een wereld waarin alles anders is. Het huilen van de baby is dan de eerste ontwikkeling van de baby. Voorlopig zal de wereld voor de baby bestaan uit slapen, even wakker zijn, huilen, drinken, poepen en plassen. Maar er is meer. Ook de hechting van moeder en vader met de baby wordt gestart.
Om goed te kunnen groeien is er meer nodig dan alleen voeding geven. Ook het knuffelen, praten tegen de baby en liedjes zingen maar ook een goede verzorging helpen mee aan het welzijn van de baby.
Sommige ouders zitten meteen op een roze wolk en houden meteen intens veel van hun kind. Wanneer jij dat niet hebt, hoef je niet te schrikken want er is ook een grote groep ouders bij wie dat moet groeien. Houd het kindje als het wakker is dicht bij je en knuffel het veel. We praten hier over de ontwikkeling van een baby van 0 tot 12 maanden maar dan houdt het natuurlijk niet op.
Ontwikkeling pasgeborenen
Pasgeboren baby’s kunnen misschien hun ogen openen. Baby’s kunnen al vrij snel bewegingen en contrasten zien op een afstand van 20 centimeter. Juist omdat de baby met oogcontact nog niet veel ziet is het belangrijk om tegen het kindje te praten.
De eerste maand zal de baby ongeveer 17 uur slapen. In de tussenliggende periode zal het wakker worden om te drinken. Door de geur van moedermelk weet de baby feilloos de plek te vinden waar wat te halen valt.
Gaandeweg zal de baby luisteren naar de stemmen door heel stil te zijn of het gaat huilen. Want ja het kan ook nog niet veel anders.Een pasgeborene is niet in staat om het hoofd rechtop te houden dat moet dus goed ondersteunt worden. Ook kent een baby nog geen dag- en nachtritme.
Het consultatiebureau
Als de baby vier weken oud is gaat de baby voor het eerst naar het consultatiebureau. Je krijgt daar een groeiboekje en inentingspapieren waarin wordt bijgehouden welke prikken jouw kindje heeft gehad. Op het consultatiebureau wordt de gezondheid, groei en ontwikkeling van de baby in de gaten gehouden.
Ontwikkeling baby 1 tot 2 maanden oud
Een baby van 1 – 2 maanden oud maakt ongecontroleerde wilde bewegingen. Het kan af en toe even het hoofd optillen maar meteen ook weer naar laten vallen. De grijpreflex begint door jouw vingers vast te pakken. En kijk maar eens of het al heel even een voorwerp kan volgen als je het voor de ogen beweegt.
Een baby van twee maanden oud zal steeds meer met de beentjes gaan trappen en met de armpjes zwaaien. Ook is het in staat om als het slaapt zijn handjes open te laten, dus geen knuistje. Wanneer de baby op de buik ligt zal het heel even zijn hoofdje kunnen optillen.
Tussen de eerste en de tweede maand kun je de eerste lach (glimlach) van de baby verwachten. Het zal steeds meer naar gezichten gaan kijken. En ook het huilen (uit onvrede) zal toenemen.
Ontwikkeling baby 3 tot 6 maanden oud
Elke baby ontwikkeld zich in zijn eigen tempo. Maak je dus niet ongerust als jouw kindje wat later is in zijn ontwikkeling dan andere baby’s.
Tussen drie en zes maanden zal de motorische ontwikkeling steeds verder toenemen. Het begint met het optillen van het hoofd. Heel even los zitten maar wel in het begin met een flinke onbalans.
De baby zal zich ook gaan draaien van de rug op de zij. Wanneer de baby ligt zal hij zich gaan proberen op te trekken om te kunnen zitten, dit zou kunnen vanaf een maand of zes.
De lach van een baby verandert in een harde lach, bovendien zal hij steeds meer geluidjes laten horen. Het herkennen van de fles die in aantocht is kan leiden tot een glimlach. De baby zal ook zelf zijn handjes om de fles houden alsof hij hem zelf vasthoudt. De baby leert het onderscheid kennen van wie hij kent en vreemden kunnen afschrikwekkend werken. Hij zal steeds meer geluidjes gaan maken. Wat voeding betreft zal ook een baby protesteren als hij iets niet lekker vind.
Na ongeveer zes maanden zal de baby twee maal zo zwaar wegen dan zijn geboortegewicht.
Ontwikkeling baby 6 tot 12 maanden oud
Na ongeveer 6 maanden kan je proberen het kindje te laten zitten in een kinderstoel maar wel met een steuntje in de rug en vooral niet te lang. Doe dit ook alleen als het kindje zelfstandig in staat is zijn rug te strekken en pas wanneer het kindje in staat is om zelf vanuit een lighouding in een zithouding kan komen.
Rond de leeftijd van 1 jaar zal een baby kunnen kruipen, staan, zitten, wat brabbelen en sommigen zijn al in staat om te lopen. Dus op de eerste verjaardag van een kind heeft het al enorme sprongen gemaakt in de ontwikkeling. Het heeft nu de leeftijd bereikt van een dreumes.