Pesten is iets van alle tijden, het gebeurde vroeger en het gebeurt nog steeds. Alleen is de manier van pesten ten opzichte van vroeger door de komst van internet nog vervelender geworden.
Maar wat is pesten precies?
Pesten is het systematisch toedienen van lichamelijk of psychisch geweld. Dit gebeurt in de meeste gevallen langdurig en is vaak gericht op één persoon. Wat valt zoal onder pesten:
- roddelen over iemand
- iemand buiten sluiten met een activiteit of negeren
- geruchten verspreiden
- iemand beledigen
- leugens verspreiden
- bedreigingen
- straffen
- fysiek geweld (slaan, schoppen, duwen, spugen, knijpen etc.)
- online pesten / cyberpesten (account hacken, foto’s verspreiden, foto’s veranderen)
- uitlachen
- afpersingen (geld moeten geven) of chanteren
- gebaren maken (vinger opsteken, rare bekken trekken)
- spullen van iemand afpakken, beschadigen, verdwijnen etc.
- imiteren, iemand belachelijk maken
- intimideren
Het kan gaan om ras, seksuele geaardheid, geloof e.d.
De pesters staan vaak niet alleen want met meerderen voelen ze zich sterker. Dat is meestal ook de oorzaak dat pesten zo moeilijk is uit te bannen. Kinderen die bang zijn zullen zich sneller aansluiten bij de pester dan bij het gepeste kind. Het laffe gedrag boezemt angst in bij andere kinderen.
Het pesten gebeurt bewust met de bedoeling om angst te zaaien en schade toe te brengen aan een ander. Degene die gepest wordt kan daar lange tijd last van hebben en dat kan zelfs doorsudderen tot ze allang een volwassen leeftijd hebben bereikt.
Wat is de pester voor iemand?
Mensen die anderen pesten zijn vaak heel onzekere mensen en verstoppen dat door zich stoer voor te doen. Het kan ook zijn dat ze jaloers zijn op anderen. Een pester pest iemand waar anderen bij zijn, zo kan hij laten zien dat hij macht heeft over een ander. Hij/zij zal zijn best doen om iemand te vernederen om wat dan ook.
Het pesten kan gaan omdat je de slimste van de klas bent of juist de domste, omdat je een bril draagt of omdat je wat stiller bent dan de rest, maar ook als je niet voldoet aan de laatste modetrends. Het zit hem vaak in kleine dingen. Jongens pesten vaker dan meisjes.
De gevolgen van pesten
Mensen die anderen pesten begrijpen niet wat voor schade ze toebrengen aan een ander. Schade die vaak voor de rest van het leven wordt gevoeld door degene die gepest wordt. Sommige mensen worden zelfs zo erg gepest dat ze geen andere uitweg meer zien en daardoor uit het leven stappen.
Pesten zorgt er voor dat mensen zich eenzaam gaan voelen en de kans dat ze vroeg of laat in een depressie belanden is erg groot. Niet alleen het vertrouwen in hun medemens wordt ernstig aangetast, maar ook hun eigen zelfvertrouwen. Dit kan erg lang doorwerken, tot op latere leeftijd.
Waar ligt de grens tussen plagen en pesten?
Iemand die een keer een ander plaagt is er niet op uit om een ander opzettelijk te kwetsen. Gebeurt dat toch en kan de ander de grap er niet van inzien dan wordt daar rekening mee gehouden en gebeurt het niet meer. Anders wordt het wanneer plagen overgaat in pesten. Bij een plagerijtje dat verkeerd valt wordt nog rekening gehouden met de gevoelens van een ander, bij pesten is dat absoluut niet het geval.
Accepteer dat niet iedereen hetzelfde is
Niemand heeft het recht om te pesten! Alle pesters zouden zich eens moeten afvragen hoe ze zichzelf zouden voelen als ze in de schoenen zouden staan van degene die gepest wordt.
Je bent niet alleen!
Als je gepest wordt kun je het gevoel hebben dat jij de enige bent die dit overkomt. Dat is niet zo want elke dag opnieuw worden mensen gepest en niet alleen in Nederland maar in heel veel landen in de wereld. Dat is voor jou natuurlijk geen troost want jij zit er middenin. Maar misschien helpt het jou wanneer je jouw gevoelens kunt uiten. Heel veel mensen hebben dat ook gedaan. Kijk maar eens op deze pagina met gedichten over pesten, misschien heb je er wat aan.
Op zoek naar hulp bij pesten
- Wanneer je gepest wordt kun je twee dingen doen of je wordt boos en gaat er tegenin of je loopt weg.
- Pesten op school. Ga in gesprek met school. Meld het bijvoorbeeld bij de vertrouwenspersoon, hoe kan zij/hij helpen? Praat er over met je ouders, familie, vrienden of kennissen.
- Ben je depressief ga dan naar je huisarts.
- Ga praten met degene die jou pest maar doe dat dan wanneer hij of zij alleen is. Dat is iets wat zij niet verwachten en dan maar eens zien of de pester nog zo stoer is.
- Door rechtop te lopen en niet zielig in een hoekje te gaan kniezen laat je zien dat je sterk bent.
- Kindertelefoon voor vragen van kinderen, 0800 – 0432 (gratis en anoniem).
- Stichting Gepest- worden. Dit is een hulplijn voor kinderen van 14-18 jaar. Zij kunnen bellen met vragen over pesten 0800 – 90 50 (gratis). Er is ook een noodlijn voor acute hulp 088 – 234 04 32 (24/7 bereikbaar). Op deze site staat ook een stappenplan en zie je wat je zelf alvast kunt doen.
- Pestweb.nl is voor kinderen en hun ouders/verzorgers die vragen hebben over pesten. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 13.00-15.00 uur via 0800 – 282 828 0 (gratis vanaf een vast toestel) of met een mobiel toestel op dezelfde tijden naar 0900 – 282 828 0 (lokaal tarief).