Je kind goede manieren aanleren

558

Waarom je een kind goede manieren moet aanleren

Een goed gedrag bij kinderen zorgt ervoor dat iedereen zich prettig voelt in de omgeving van het kind. Ongemanierdheid leidt vaak tot problemen die in veel gevallen niet beperkt blijven tot het gezin. Een ongemanierd kind zal dat in veel gevallen overal ten toon spreiden, laten zien. Goede manieren beginnen bij het aanleren van discipline.

Het opstellen van regels van wat wel en niet mag en het waarom is erg belangrijk. Wanneer een kind een beetje uitlegt waarom iets wel of niet goed is zal het jou ook beter gaan begrijpen. Je legt tenslotte geen regels op om het kind dwars te zitten. Als een kind goede manieren aanleert en weet hoe het iets moet dan is dat later goed voor zijn/haar zelfvertrouwen.

goede tafelmanierenWat is ongemanierd gedrag en hoe verander je het?

Kortweg gezegd is ongemanierd gedrag het gedrag waar anderen zich aan storen of benadeeld worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 1. Onbeleefdheid

  Leer het kind dank je wel zeggen als het iets krijgt en als het iets wil hebben dan laat je het kind vragen of het alstublieft mag. Ook vriendelijkheid is een vorm van beleefd gedrag.

 2. Is u zeggen nog van deze tijd?

  Vroeger werd kinderen aangeleerd om ouderen altijd aan te spreken met u. Maar wat is de regel in deze tegenwoordige tijd? Tegenwoordig is het allemaal niet meer zo streng als dat het vroeger was. Opa’s en oma’s vinden het in heel gevallen prima als ze door de kinderen of kleinkinderen worden aangesproken met je of jij. Twijfel je daar als ouder aan vraag of overleg dan wat opa’s en oma’s zelf zouden willen. Toch zal het onvermijdelijk zijn dat een kind later wel eens in een situatie komt waar het woord “u” wel op zijn plek is. Leer het kinderen aan door het consequent toe te passen bij vreemden. Het is natuurlijk niet zo dat respect alleen zit in het woordje “u” maar ook in de manier waarop er gesproken wordt.

 3. Niet met respect omgaan met andermans spullen

  Leer het kind al van jongs af aan dat het voorzichtig moet zijn met de spullen van anderen, ook als dat spullen van een vriendje of vriendinnetje zijn. Zelf zal het kind ook niet blij zijn als er iets van hem/haar kapot gemaakt wordt.

 4. Stelen

  Blijf met de handen van andermans bezittingen af. Een kind aanleren dat het niet zo maar dingen van anderen kan meenemen is erg belangrijk.

 5. Vloeken

  Ik zou bijna zeggen wie kent het niet want praktisch iedereen zal het vroeg of laat een overkomen dat er een woord uit je mond komt dat niet echt netjes is. Vloeken wordt vaak gedaan om iets extra kracht mee te geven. Kinderen moeten wel leren dat harde vloekwoorden eigenlijk niet kunnen. In Nederland is het opvallend dat vloekwoorden ook wel eens worden omgevormd naar een iets nettere uiting zoals bijvoorbeeld chips in plaats van shit. Leer het kind dat vloeken niet goed is .

 6. Brutaliteit

  Dit is een van de manieren die door bijna niemand geaccepteerd wordt. Leer het kind dat hij/zij een ander moet behandelen zoals het zelf ook behandeld wil worden. Een grote mond krijgen vindt niemand leuk. Laat zelf maar eens het verschil aan ze zien en vraag dan maar eens wat ze leuk of niet leuk vinden.

 7. Schelden

  Ook hier geldt wat jezelf niet fijn zou vinden doe dat dan ook niet bij een ander want schelden doet echt pijn.

 8. Liegen

  Leer het kind dat liegen niet goed is omdat het vertrouwen dan wordt geschonden. Vraag het kind na een leugentje waarom je het de volgende keer wel moet geloven als iets wel waar is. Probeer uit te leggen waarom een kind beter de waarheid kan vertellen.

 9. Zeurderig kind of een kind dat altijd schreeuwend de zin wil doordrijven

  Een kind dat altijd zijn zin krijgt weet drommels goed hoe hij/zij dat voor elkaar kan krijgen. Beter is het om dat soort gedrag zoveel mogelijk te negeren en kinderen positief benaderen als ze het goed doen. Leer een kind dat nee ook echt nee is en blijf bij je standpunt. Als je als ouder telkens een nee in een ja verandert heeft een kind dat heel snel in de gaten. Het kind zal daar heel gemakkelijk gebruik van maken.

 10. Pesten

  Pesten is een groot probleem. Een ander buitensluiten of bewust pijn doen (want dat gebeurt bij pesten) is vaak onverdraaglijk bij iemand die het overkomt. Het heeft helaas ook in ons land al menig keer tot zelfmoord geleid. Leer het kind dat pesten nooit maar dan ook echt nooit kan. Je schaadt daarmee het leven van iemand anders.

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here