Waarom en welke klusjes kan een kind doen in het huishouden? En welke taakjes horen bij een bepaalde leeftijd? Een gezin is een kleine leefgemeenschap. In een leefgemeenschap moet iedereen een bijdrage leveren om het zo leuk mogelijk te houden voor elkaar. Elkaar helpen hoort daar ook bij.
Waarom het goed is voor kinderen om klusjes of kleine taakjes in huis te doen.
Klusjes doen leert het kind iets over samenwerking. Iedereen doet zijn of haar taak en zo leert het kind verantwoordelijkheid dragen en samen te werken. Een kind wat al op jonge leeftijd gewend is om bepaalde klusjes te doen zal het als het later op zichzelf woont een normale zaak vinden dat de boel wordt onderhouden.
Wees niet al te kritisch. Een kind doet de dingen op een ander niveau dan een volwassene. Het is in dit stadium belangrijker dat ze iets doen. Geef geen klusjes waar ze nog te klein voor zijn. En wat ook heel erg belangrijk is geef je kind een complimentje en vertel hoe blij je bent met zijn of haar hulp. Dat geeft het kind ook zelfvertrouwen.
Regelmaat
Leer kinderen wel dat er regelmaat is. Dus niet de ene week wel klusjes en de andere week weer niet. Als dit ritme te vaak wordt onderbroken kan het er toe leiden dat het kind er helemaal geen zin meer in heeft en dan wordt het een stuk lastiger om nog iets van ze gedaan te krijgen.
Keuze
Geef je kind ook eens de keuze wat het wel of niet wil doen. Maak eens een klussenlijst en laat je kind zelf kiezen. Voor de ouder ook een leuke manier om er achter te komen wat je eigen kind wel of niet leuk vindt.
En vraag eens wat ze zelf als klusje zouden bedenken. Stel de vraag “wat als jij een klusjeslijst mocht maken wat zou jij er dan op zetten”? Heb je meerdere kinderen wissel de taakjes dan ook af zodat ze niet steeds hetzelfde hoeven doen.
Vanaf welke leeftijd kun je kinderen taakjes laten doen?
Kinderen zijn vaak nog heel erg jong als ze beginnen te roepen “zelf doen”. Het zijn de peuters die al alles zelf willen doen en dan praat je over een leeftijd van ongeveer twee jaar.
Laat een kind (onder leiding van een volwassene) zoveel mogelijk zelf doen zolang het maar verantwoord is. Kleine kinderen vinden het vaak heerlijk om te helpen dus laat ze dan ook helpen, maar wel op hun manier en in de tijd die het hun kost. Het is niet belangrijk of het allemaal volgens de regeltjes gaat, het doel is helpen en de netheid komt later wel.
Peuters geef je nog geen taakjes die ze verplicht moeten doen.
Geef zelf het goede voorbeeld
Een terugkerend klusje is het opruimen van het speelgoed na een lange dag spelen. Doe dit samen van jongs af aan. Dit gebeurd elke dag dus voor een kind moet het een gewoonte worden. Natuurlijk gaat het allemaal sneller als jij dat als ouder doet maar daar gaat het niet om. Dingen samen doen is voor een kind ook heel belangrijk en dat kan ook met kleine dingen. Kinderen die al op jonge leeftijd helpen in het huishouden zijn op latere leeftijd ook in staat om beter samen te werken met anderen.
Geen perfectie
Van een kind dat gaat helpen om zijn of haar taakjes te doen kan nog geen perfectie worden verlangt. Het zit in een leerproces en naarmate het kind bepaalde dingen vaker heeft gedaan zal alles beter gaan. Een kind heeft aanmoediging nodig. Neem het werkje dus niet uit handen wanneer het kind moeite heeft met bepaalde dingen maar in plaats daarvan kun je beter even helpen of voordoen. Geef ook tijdens het werk complimentjes om het kind aan te moedigen.
De beloning
De ene ouder vraagt zich af of ze het kind moeten belonen met geld of dat een complimentje voldoende is. Natuurlijk is het niet nodig om elk karweitje te belonen met geld. Als je daaraan begint bedenk dan dat een klein kind met kleine dingen tevreden is maar hoe ouder het kind wordt zal dat alleen maar groter en duurder worden. Bovendien loop je het risico dat het ouder wordende kind zelf eisen gaat stellen en dan is de vraag of je dat zou willen.
Welke klusjes kun je kinderen laten doen en welke leeftijd past daarbij?
2 tot 4 jaar:
Peuters alleen klusjes laten doen die ze uit eigen beweging willen doen. Dus geen verplichte taakjes en alleen onder begeleiding van een volwassene.
- Helpen speelgoed opruimen
- Helpen met stof afnemen
- Helpen tafel dekken en afruimen
- Proberen hun eigen brood te smeren
- Eigen kleertjes in de wasmand doen
- Jas ophangen en schoenen op de juiste plek zetten
- ’s Avonds samen vast de kleertjes voor de volgende dag uitzoeken en klaarleggen. Dat scheelt een hoop gedoe in de ochtend
- De krant of andere post uit de gang/hal halen
4 tot 6 jaar
- Zichzelf aan-en uitkleden
- Tafel dekken en of afruimen
- Proberen hun eigen brood te laten smeren
- Eigen bed opmaken
- Vaatwasser inruimen onder toezicht
- Vaatwasser uitruimen onder toezicht
- Als er huisdieren zijn helpen met eten geven
- En natuurlijk komen alle taakjes voor 2 tot 4 jarigen ook in aanmerking voor kinderen van een oudere leeftijd
6 tot 12 jaar
- Een keuze uit alle voorgaande taakjes
- Helpen met het bereiden van eenvoudige maaltijden. Sommige kinderen vinden het heerlijk om te koken of te bakken. Laat ze onder begeleiding lekker hun eigen ding doen.
- De was sorteren in witgoed en donkergoed
- De vloer vegen (met een swiffer)
Vanaf 12 jaar, pubers
- Een boodschap laten doen
- De koelkast schoonmaken
- De vloer dweilen
- Toilet schoonmaken
- Fonteintjes schoonmaken
- En een keuze uit alle voorgaande taken
Tip
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kinderen alle werk overnemen van de ouders. Natuurlijk is het fijn dat deze door de hulp van kinderen wat minder hoeven doen maar het draait natuurlijk allemaal om het helpen van elkaar.
Maak een keuze uit de dingen die gedaan moeten worden en overlaadt het kind niet met allerlei verplichtingen.