Verkeerde opvoeding

885

Bij het opvoeden van kinderen moeten we vooral nadenken over ons eigen gedrag. Het gedrag van volwassenen wordt overgebracht op het gedrag van kinderen. Leer je het kind goede eigenschappen dan zal het daardoor later volwassen en zelfverzekerd door het leven kunnen gaan. Helaas is het ook mogelijk om je kind, ongewild, verkeerde regels aan te leren waardoor vervelend gedrag en onvoldoende vertrouwen bij het kind wordt aangeleerd.

Bij verkeerde opvoeding kun je denken aan onvoldoende genegenheid, liegen, weinig zelfvertrouwen, een kind dat niet voor zichzelf opkomt, stelen, jaloersheid, geen rekening houden met anderen, snel boos worden en stiekem doen. Als je weet waardoor verkeerd gedrag ontstaat kun je verkeerd ouderschap omzetten in goed ouderschap.

Wat kan er zoal misgaan in de opvoeding? En hoe leer je het kind de juiste regels.

Tekort aan genegenheid

Wat is genegenheid? Genegenheid is zorg en liefdevolle tijd steken in je kind, om tot een liefdevolle relatie te komen.

Het is je kind troosten, vasthouden en knuffelen. Altijd en overal, dus niet alleen thuis maar ook in openbare gelegenheden. Het is goed voor de gezondheid en niet alleen mentaal maar ook op psychisch gebied. Knuffelen en elkaar vasthouden zijn positieve redenen om je  zowel geestelijk en lichamelijk goed te voelen. Dit leidt tot minder stress, angst en frustraties en tot een positieve manier van leven.

Meer genegenheid leidt tot meer tevredenheid en vertrouwen

Een gebrek aan genegenheid uit zich doordat kinderen je expres gaan storen in jouw bezigheden en hun aandacht zullen opeisen. Het is bekend dat kinderen bij gebrek aan genegenheid depressief en boos kunnen worden. Het kan leiden tot drugsgebruik, ze kunnen het slecht doen op school en hebben vaak moeite met het aangaan van relaties.

Een goede reden dus om je kind vaak te knuffelen en te troosten. We moeten oppassen in deze samenleving dat we niet méér aandacht geven aan onze tablets en smartphones dan aan onze kinderen.

Liegen

Elk kind maakt fouten, dat is heel normaal. Het is de bedoeling dat een kind leert van zijn/haar fouten. Door op een rustige en kalme manier je kind uit te leggen wat het verkeerd heeft gedaan en waarom het iets verkeerd heeft gedaan. Maar ook vertellen hoe het anders kan, leert het kind om het in de toekomst anders en beter te doen.

Wanneer je steeds zwaar de nadruk legt op fouten en er heel erg moeilijk over doet zal dat tot gevolg hebben dat je kind gaat liegen, want geen enkel kind zit te wachten op een overdreven reactie van wie dan ook.

Weinig zelfvertrouwen

Voor kinderen is alles nieuw. En alle nieuwe dingen worden niet altijd als fijn ervaren. Er zijn veel dingen waar kinderen tegenop zien of waar ze angstig voor zijn.

Geef ze niet altijd advies maar moedig ze aan. En als ze iets hebben overwonnen geef ze dan een klein applausje en laat merken dat je trots op ze bent.

 Het zelfvertrouwen van kinderen neemt enorm toe door complimenten

Waarom een kind niet voor zichzelf opkomt

Wanneer jouw kind iets fout doet mag het daar op gewezen worden. Probeer het straffen niet openbaar te maken in bijzijn van anderen.

Het openlijk straffen van kinderen kan er voor zorgen dat het kind niet meer voor zichzelf opkomt.

kind steelt koekjeStelen

Waarom kinderen o.a. gaan stelen:Jij als ouder kunt dingen kopen voor je kinderen, maar wanneer je kinderen nooit iets laat kiezen zullen ze hun eigen weg gaan. Dat wat ze graag willen maar nooit krijgen zullen ze dan pakken.

Laat kinderen af en toe zelf een keuze maken

Waardoor een kind een lafaard kan worden

Kinderen zullen in hun leven vele uitdagingen moeten aangaan en daardoor ook de confrontatie met zichzelf. Jij als ouder kunt niet alles voor ze oplossen.

Geef ze goede raad en laat ze dingen eerst zelf proberen. Lukt het echt niet dan kun je altijd nog helpen.

Jaloezie

Geef je kind zelfvertrouwen, moedig het aan en laat met regelmaat zien dat je trots bent. Geef complimentjes!

Vergelijk jouw kind niet steeds met andere kinderen die wel iets goed doen want dit kan leiden tot jaloers gedrag.

boos kind
Waarom een kind snel boos kan worden

Kinderen hebben aandacht en complimentjes nodig. Krijgen ze dat niet dan kan dat leiden tot negatief en boos gedrag.

Kom jij als ouder wel in actie als het kind zich misdraagt dan krijgt het kind wel aandacht. Helaas is dat de verkeerde aandacht, de negatieve aandacht.

Weinig respect

Als een kind geen respect heeft voor gevoelens van anderen. Geef kinderen alle aandacht die ze verdienen. Praat met ze en beleef hun wereld van denken en doen met ze mee. Op die manier leef je mee met de gevoelens van een kind en weet je wat er in ze omgaat.

Door met een kind mee te leven, leer je het kind om rekening te houden met gevoelens van anderen.

Waarom kinderen stiekem gaan doen

Wanneer je dingen opblaast en veel erger maakt dan ze in werkelijkheid zijn weet een kind daar vaak geen raad mee.

Probeer alles in het juiste perspectief te zien en niet groter te maken dan het is want dan kan een kind open en eerlijk zijn en hoeft het niet te leven met angst.

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here