Naast de bekende spelletjes als trampoline springen, glijbanen en allerlei speeltoestellen zijn er nog een heleboel spelletjes die buiten gespeeld kunnen worden. Denk daarbij ook eens aan spelletjes die al heel erg oud zijn, de spelletjes die jullie opa’s en oma’s buiten speelden. Een aantal van deze nostalgische spelletjes werd nieuw leven ingeblazen, door ze veel mooier en moderner te maken. Helemaal voor de kinderen van nu. Sommige oude spelletjes van vroeger worden ook nu nog steeds gespeeld.
In dit filmpje zie je waar jullie opa’s en oma’s mee speelden. Misschien vind jij het wel leuk om die oude spelletjes ook eens buiten te spelen.
Overzicht ouderwetse spelletjes buiten:
Hoelahoep

De hoelahoep is een gezonde bezigheid voor jong en oud en wordt ook door jongens gespeeld. Vroeger speelden ze op andere manier met de hoelahoep. Toen werd geprobeerd de hoelahoep zo lang mogelijk voor zich uit te bewegen.
De generatie daarna deed de hoelahoep om de heupen en door te bewegen moest die hoog blijven zitten. Natuurlijk kun je de hoelahoep ook om je hals, armen en zelfs benen laten ronddraaien. Genoeg mogelijkheden om het ook eens uit te proberen.

Touwtje springen

Vroeger werd dit vooral gespeeld door twee kinderen die aan het touw draaiden en waar een ander erin kon springen. Je kon daarin blijven springen tot het touw bleef haken, dan was je af. Hierop werd als variatie ook gedaan dat je een keer moest inspringen en dan eruit rennen. Voor deze manier van springen heb je wel een heel lang springtouw nodig. En ging je nog een stapje verder dan draaide je twee touwen tegen elkaar in. Natuurlijk is dat ook moeilijker.
Touwtje springen saai? Kijk dan het onderstaande filmpje maar eens!
Natuurlijk zijn er ook springtouwen waarmee je alleen kunt springen.

Elastieken

Voor de uitleg van dit spelletje elastieken kun je beter even naar het volgende filmpje kijken. Je speelt het met meerdere kinderen. Je hebt een heel lang elastiek nodig dat aan elkaar geknoopt wordt zodat het geen uiteinden heeft. Twee personen staan ver weg uit elkaar met het elastiek om de benen en de derde persoon doet er verschillende sprongen op of over. Je kunt natuurlijk zelf ook weer nieuwe sprongen bedenken.
Wil je weten waar je de lange elastiek kunt kopen?

Tollen

Veel kinderen zullen de bromtol nog wel kennen van toen ze nog een peuter waren. Voor oudere kinderen is er een variant die wat moeilijker is, maar weer niet zo moeilijk als de priktol van vroeger. Een andere variant is de trek-tol, die heeft weer een heel ander effect. Tollen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleurtjes.

Bokspringen

Voor dit spelletje heb je meerdere kinderen nodig van ongeveer gelijke lengte. Dus van dezelfde leeftijdscategorie. Misschien zijn velen bekend met dit spelletje wat vaak gespeeld wordt in de gymzaal.
Een aantal kinderen gaan achter elkaar in gebogen houding staan en om de beurt moeten zij over de gebogen kinderen heen springen. Degene bij wie dat niet lukt is af en moet gebogen gaan staan achter in de rij. Een heel leuk spelletje om buiten op een grasveld te spelen.
Hinkelspel

Dit oude spelletje is terug van weggeweest en is nu ook verkrijgbaar in verschillende varianten.

Touwtrekken

Voor dit spel heb je meerdere kinderen nodig. De groep kinderen wordt in tweeën verdeeld. Het gaat erom welke groep het sterkste is. Het is natuurlijk wel zo eerlijk dat de kinderen als het gaat om leeftijd, lengte en gewicht een beetje eerlijk verdeeld zijn over beide partijen.

Steltlopen

Steltlopen is een spelletje dat je nog maar zelden ziet. Het zijn twee loopstokken met steuntjes erop om je voeten op te zetten, daarna ga je erop lopen. De stokken steek je onder je armen door naar achteren voor een beter evenwicht. Toch zijn stelten nog steeds verkrijgbaar en er zijn maten voor verschillende leeftijdscategorieën.

Zaklopen

Dit keer in een moderne variant. De kinderen gaan in een rij naast elkaar staan. Ze steken nu de benen in de zakken en springen naar de eindstreep. Wie het eerst de eindstreep haalt heeft gewonnen.

Blikgooien

Blikgooien kun je alleen spelen maar ook met twee andere kinderen erbij. Het is een spelletje dat ook vaak op de kermis te vinden was.

Ringwerpen

Behaal de meeste punten door ringen om de palen heen te gooien. Ook dit spelletje kun je spelen met meerdere kinderen.

Knikkeren

Het spelen met knikkers is afwisselend. Dan is het weer helemaal hot en dan weer is een tijdje weg. Maar knikkeren is van alle tijden. Waar kinderen vroeger nog een kuiltje opzochten die moest dienen als pot, heb je tegenwoordige hele kleurrijke knikkerpotten.

Bliklopen

Op blikken lopen zorgt voor een goede coördinatie en je leert evenwicht te houden. Nu is het bliklopen vervangen door een moderne variant en noemen ze het loopklossen.

Pijltjes schieten
Je hebt een stuk elektra pijp nodig van ongeveer 40 centimeter. Het hangt ervan af hoe hard je kunt blazen.
De pijltjes maak je zelf. Daarvoor knip papieren strookjes van ongeveer 7 centimeter breed. Rol ze om je vinger en trekt ze uit tot een pijl. Vroeger werd dit gedaan met krantenpapier. Het uiteinde van de pijl stak je in je mond en door het speeksel bleef het dan vastzitten.
Als je klaar stopte je de pijl in de pijp en moest je heel hard blazen. Het liefste schoot (blies) je naar binnen bij openstaande ramen en deuren.
Een nieuwere variant is blaaspijp met foampijltjes:

Eierlopen

Met eierlopen had je een aantal lepels nodig en gekookte eieren. Er werd een parcours uitgezet en alle kinderen begonnen tegelijk aan het beginpunt. De achterkant van de lepel stak je in de mond en het ei werd op de lepel gelegd. Wie het eerst het eindpunt haalde had gewonnen. Voor de kleinere kinderen is het gemakkelijker om de lepel gewoon in de hand vast te houden.