Eindelijk is het dan zo ver na vele maanden lang wachten sta je voor een zware taak, de bevalling. Wanneer een bevalling op een natuurlijke wijze verloopt, zonder ingrijpen van buitenaf, spreken we van een natuurlijke bevalling.
De bevalling en wat je kunt verwachten
Bij een eerste bevalling is het mogelijk dat de bevalling 24 uur duurt. Dat begint vaak met lichte buikpijn en is nog erg onregelmatig. Dit is het eerste gedeelte van de ontsluitingsweeën. Deze zorgen ervoor dat de baarmoedermond rijp wordt en je de eerste paar centimeters ontsluiting krijgt. Informeer de verloskundige zodat zij weet dat jij gaat bevallen. Van haar krijg je verdere instructies. Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn, zolang de vliezen niet gebroken zijn kun je ook nog een lekker warm bad nemen.
Op het moment dat de weeën regelmatiger en heftiger en dus ook pijnlijker worden vind het tweede gedeelte van de ontsluiting plaats. Niet altijd breken de vliezen spontaan. Wanneer dat niet gebeurt dan wordt dat door de verloskundige gedaan. Heb je als zwangere erg veel vruchtwater dan voel je zelf de warmte van het vruchtwater wanneer de vliezen breken.
Als je eenmaal voldoende ontsluiting hebt dan komen de persweeën en mag je actief mee gaan persen. Volg de aanwijzingen van de verloskundige op en voor je het weet zit je op een roze wolk. Ongeveer een half uur na de geboorte van de baby komt de placenta naar buiten.
Wat elke vrouw die gaat bevallen graag wil weten
- Tijdens het persen kan er wat ontlasting meekomen. Hier hoef je je niet voor te schamen. Gynaecologen en verloskundigen zijn wel wat gewend.
- Zeker bij een eerste bevalling kan persen lang duren. Dat is niet bij iedereen het geval maar het kan.
- Bloeden na de bevalling kan tot zes weken na de bevalling duren. Vertrouw je het toch niet ga dan naar je huisarts.
- Zit jij niet op een roze wolk en duurt het te lang voordat je echte moedergevoelens krijgt dan heb je misschien last van een postnatale depressie. Geef het even tijd maar duurt het te lang ga dan naar je huisarts.
Tips bevalling
- Probeer alles wat je hebt geleerd op een zwangerschapscursus in de praktijk te brengen.
- Verzet je niet tegen de weeën
- Luister goed naar de aanwijzingen van de verloskundige.
- Eet en drink niet teveel tijdens de ontsluitingsweeën
Welke verschillende manieren om te bevallen zijn er?
Er zijn diverse manieren mogelijk om te bevallen:
- In bed liggend, met veel kussens in je rug, maar ook op je zij liggen is mogelijk. Er zijn ook vrouwen die op hun hurken gaan zitten.
Probeer een houding aan te nemen waarbij jij je het meest prettig voelt. - Zittend op een baarkruk. Bij deze manier kan de zwaartekracht meewerken. Jouw partner zit dan achter je zodat je tegen hem aan kunt leunen op het moment dat er geen weeën zijn en je even kunt ontspannen. Je zou met een spiegel kunnen meekijken.
- In bad. Het bevallen in bad heeft als voordeel dat de zwangere zich beter kan ontspannen waardoor het ook minder pijnlijk is. De baby komt van de ene warme omgeving in het warme badwater waardoor de overgang voor de baby prettig is. Je hoeft niet bang te zijn voor zuurstofgebrek bij de baby. Zolang deze met de navelstreng verbonden is krijgt hij hierdoor zuurstof. Voordeel is ook dat je de baby meteen op jouw buik kunt leggen. De vader zit achter jou en kan jou vasthouden.
Nadeel is dat niet elk willekeurig bad geschikt is om in te bevallen. Daar staat tegenover dat het wel mogelijk is om een speciaal bad te huren. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden.
Uitleg video
Op het onderstaande filmpje kun je zien hoe moeder natuur haar werk doet bij een bevalling. Wat gebeurt er in je lichaam als je gaat bevallen en je weeën hebt? En hoe verlaat de placenta en de vliezen het lichaam?
Pas op!!
Het filmpje laat niet zien dat de navelstreng altijd eerst moet worden afgebonden aan de zijde van de moeder en aan de zijde van de baby voordat deze mag worden doorgeknipt. Dit om te voorkomen dat moeder en kind kunnen doodbloeden.