Als jullie er voor kiezen om een kraamfeest te organiseren laat dit dan weten aan familie en vrienden zodat ze niet toch onverwacht op bezoek komen.
Er bestaan kraamfeestkaartjes en baby-borrelkaartjes zelfs in dezelfde stijl als de geboortekaartjes. Wanneer je deze gelijktijdig met het geboortekaartje (in dezelfde enveloppe) verstuurd dan moet het voor iedereen duidelijk zijn.
Een kraamfeest heeft als groot voordeel dat je niet wekenlang met visite bezig bent. Alle vrienden en familie uitnodigen op één dag en er dan een geweldig feest van maken.
Wat doe je met de baby tijdens het kraamfeest?
Het beste is als je die dag of avond iemand hebt die zich alleen maar met de baby bezighoud. Zorg er wel voor dat de baby niet continu door iemand wordt opgepakt. De baby heeft rust nodig. Plan een momentje in waarop je de baby aan iedereen laat zien. Geef de baby niet steeds in handen van anderen, hij of zij is nog veel te klein en anders wordt het voor de baby ook te vermoeiend.
Het voordeel van een kraamfeest is dat je maar één vermoeiende dag hebt maar het nadeel is dat je in de kraamweek je geluk niet meteen kunt delen met anderen.
Wanneer plan je een kraamfeest of babyborrel?
Veel mensen doen dit vier tot zes weken na de bevalling.
Waar wordt het kraamfeest of de babyborrel gehouden?
Dat is heel erg persoonlijk en hangt af van de hoeveelheid mensen die jullie verwachten. Is het te overzien dan doen mensen het gewoon thuis maar verwachten jullie heel veel visite dan zou je ook een zaaltje kunnen huren.
Hoe lang duurt een kraamfeest?
Gemiddeld trekken mensen er drie uur voor uit om het feest samen te vieren. Uiteraard kan je er zelf voor kiezen om deze tijd langer te laten duren. Er zijn geen voorgeschreven regels.
Wil je voorkomen dat mensen toch te lang blijven hangen schrijf dan de tijd van het kraamfeest op het kaartje.
Hoe organiseer je een kraamfeest?
De invulling van dit feest hoeft niet veel anders te zijn dan het vieren van een verjaardag. Je zorgt voor eten en drinken. Dat is over het algemeen gebak en hapjes of je kiest voor cupcakes met een topping van muisjes of een schaal vol met beschuiten met muisjes. En natuurlijk zorg je er voor dat er een moment is dat jullie de baby laten zien want dat is toch waar jullie gasten voor komen.
Bij een babyborrel kun je er ook voor kiezen om het gebak (beschuit) weg te laten en alleen te zorgen voor een hapje en een drankje.
Beschuit met muisjes
Het eten van beschuit met muisjes is een oude Nederlandse traditie. Wordt er een jongetje geboren dan eten we beschuit met blauwe (blauw met witte) muisjes en bij de geboorte van een meisje een beschuit met roze(roze met witte) muisjes. De muisjes zijn gemaakt van anijs en zijn heel gezond. De muisjes symboliseren de vruchtbaarheid. Bovendien vieren we hiermee natuurlijk de geboorte van het kind. Het is gewoon een lekkere traktatie die past bij de geboorte van een baby.