Kraamtijd, hoe lang duurt dat? De kraamtijd, ook wel kraamperiode genoemd begint meteen na de geboorte van de baby en duurt tien dagen. Deze periode staat in het teken van de baby en de moeder. De baby moet wennen aan een andere leefomgeving en de moeder aan een andere manier van leven, dat geldt natuurlijk ook voor de vader. Mama krijgt veelal te maken met ongemakken na een bevalling. De baby krijgt de hielprik.
Kraamtijd voor de kraamvrouw
De kraamvrouw, zo wordt een vrouw genoemd die net bevallen is. De periode dat je zwanger was ligt nu achter je en een nieuwe toekomst begint. Een nieuwe toekomst die emotioneel en fysiek een aanslag kan zijn op de moeder. Zij kan vanaf nu gaan herstellen van de zware krachtsinspanning die bevalling heet. Een periode waarin ook de hormoonhuishouding anders was dan normaal. Het is vanzelfsprekend dat het herstel, totdat je jezelf weer helemaal de oude voelt, ook tijd zal kosten. En voordat je je weer helemaal de oude voelt daar kunnen maanden overheen gaan.
Het eerste moment dat je je baby bij je krijgt zal je overspoelt worden door emoties. En dat zal zeker het geval zijn als blijkt dat jouw kindje helemaal gezond is.
Vooral als je voor het eerst moeder bent geworden kan er voor jou ook een hele onzekere periode aanbreken. Vragen als “doe ik dit wel goed of doe ik dat wel goed” zullen door je hoofd spoken.
Daarom is het goed dat er de eerste dagen kraamhulp aanwezig is die je op weg helpt en die al je vragen kan beantwoorden. De verloskundige en de kraamhulp zijn er om moeder en kind in de gaten te houden tijdens de kraamtijd.
In heel veel gevallen zijn ook ouders bereid om bij te springen als dat nodig mocht zijn.Laat je gewoon even lekker verwennen. Je hebt het verdiend. Probeer zoveel mogelijk te rusten, te slapen en vooral ook te genieten van dit nieuwe leventje.
Rust en slaap zijn belangrijk voor het herstel maar ook omdat veel baby’s in de beginperiode nog een nachtvoeding nodig hebben waardoor de nachten gebroken zijn.
Papa en kraamverlof
Ook voor papa breekt een hele verandering aan. Ook hij zal moeten wennen aan nieuwe leefstijl.
Omdat papa niet de fysieke ongemakken van een bevalling hoeft te doorstaan is voor hem nu het moment daar om zijn vrouw/ vriendin eens lekker in de watten te leggen. Verwen haar met bloemen of laat op een andere manier zien hoe ongelooflijk trots je bent op de klus die jouw vrouw/vriendin geklaard heeft. Ze zal het zeker op prijs stellen.
Laat zien hoe blij je met dit nieuwe jonge leventje in jullie leven. Vrouwen smelten als ze zien hoe zelfs de meest stoere mannen heel aandoenlijk met hun pasgeboren baby omgaan. Om de band met de baby te versterken kan je de baby bloot op jouw blote borst leggen. Het directe contact versterkt de band. Geniet ervan.
Maar misschien was je al eerder papa geworden en is dit voor jou niets nieuws.
Natuurlijk krijg je als papa (wettelijk geregeld) enkele dagen vrij na de geboorte van de baby. Uiteraard is alle hulp welkom als de kraamhulp niet meer komt en kun je dan misschien wat extra vrije dagen opnemen om nog samen wat te genieten en te wennen aan de nieuwe situatie. Maak samen afspraken over de werkzaamheden zodat jullie allebei aan de nodige rust toekomen.
Ongemakken en kwaaltjes tijdens de kraamtijd
Niet voor iedereen verloopt een bevalling even soepel. Bij de een zal dat gemakkelijker gaan dan bij de ander.
Ingeknipt of ingescheurd
Ben je tijdens de bevalling ingeknipt of ingescheurd dan kan dat nog een tijdje pijnlijk zijn, vooral bij het zitten. Als je kiest voor een harde stoel dan zal dat minder pijnlijk zijn dan wanneer je op een zachte bank gaat zitten. De wond trekt nog door de hechtingen. Een brandende pijn kun je ook ervaren als je gaat plassen. Laat lauw water uit een fles mee stromen tijdens het plassen en de pijn zal een stuk minder erg zijn. Probeer helemaal uit te plassen.
Harde ontlasting en aambeien
Is je stoelgang moeilijk en heb je last van harde ontlasting eet dan vezelrijke voeding en drink veel. Door de druk van de bevalling kunnen er aambeien zijn ontstaan. Deze verdwijnen in de meeste gevallen na verloop van tijd vanzelf weer. Heb je er erg veel last van, dan kun je bij de drogist een zalfje kopen.
Veel plassen en zweten
Het kan zijn dat je lichaam tijdens de zwangerschap veel vocht heeft vastgehouden en dat dit er nu uit komt door veel te plassen en te zweten. Ook dat wordt vanzelf weer minder.
Naweeën
Vooral bij een tweede of derde kind kan het gebeuren dat je last krijgt van naweeën. Door te zorgen dat je echt goed uitplast, als je naar het toilet gaat, kan de baarmoeder krimpen. Ook een massage of een warme kruik op je buik kan helpen de krampen tegen te gaan. De naweeën verdwijnen vanzelf weer.
Opgezwollen, pijnlijke borsten
Een paar dagen na de bevalling kun je last krijgen van opgezwollen, pijnlijke borsten. Dit noemen we stuwing. En het is het gevolg van de borstvoeding die op gang komt. Dit gebeurt ook wanneer je geen borstvoeding geeft. Stuwing begint zo ongeveer op de derde of vierde dag na de bevalling.
Vroeger werden de borsten afgebonden als je geen borstvoeding gaf. Tegenwoordig wordt het dragen van een strakke bh aangeraden. Geef je de baby flesvoeding dan zal de productie van moedermelk vanzelf afnemen. Geef je wel borst voeding dan helpt het om de baby wat vaker te voeden of om wat moedermelk af te kolven. Maar ook voldoende tijd nemen om de baby te voeden is belangrijk.
Kraamtranen
Kraamtranen wordt ook wel de babyblues genoemd. Bijna elke vrouw die bevallen is zal het herkennen. Het huilen, waarom? Ja waarom eigenlijk?
Veel vrouwen overkomt dit na een dag of vier na de bevalling. Soms is het een enkele huilbui en anderen hebben er dagen last van. Hier spelen hormonen een rol. De vrouw zit vol emoties maar kan ook huilen zonder dat er een reden voor is. Ook moeheid kan een rol spelen.
Vloeien na de bevalling
Pakken maandverband gaan er doorheen. Dat is wat elke pas bevallen vrouw weet. De eerste weken na de bevalling zal je het nodig hebben. Tampons worden om infectiegevaar tegen te gaan sterk afgeraden. Na enkele weken zal het vloeien afnemen. Bovendien heeft de een er meer last van dan de ander.
De hielprik bij de baby
In de eerste week na de bevalling wordt bij jouw baby enkele druppeltjes bloed afgenomen uit de hiel. Dit bloed wordt onderzocht op enkele zeldzame erfelijke ziektes.
Het afnemen van de hielprik is niet verplicht. Ben je thuis bevallen dan zal dat worden gedaan door een thuiszorgorganisatie of door de verloskundige. Ligt je baby in het ziekenhuis dan zal het worden gedaan door een verpleegkundige.