Veel vrouwen hebben schrik voor de pijn die hen te wachten staat bij een bevalling. Pijn tijdens de bevalling heeft een functie. Zo weet je bijvoorbeeld precies wanneer je moet gaan persen. Bespreek tijdens de zwangerschap met de verloskundige of gynaecoloog wat jouw wensen zijn om de pijn zoveel mogelijk te beperken.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling thuis

Het doel van deze middelen is om je goed te leren ontspannen. Ontspanning neemt heel veel pijn weg.

 • Zwangerschapsyoga, diverse zwangerschapscursussen

  Hier leer je vooral om je te ontspannen.

 • Zelfhypnose

  Je leert van een hypnotherapeut hoe je zelfhypnose kunt toepassen waardoor je leert jezelf tijdens de bevalling te ontspannen. Er hoeft geen hypnotherapeut aan je bed te staan want je leert het door het zelf te doen.

 • GeboorteTENS

  Dit staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Dit apparaatje bevat elektroden die op je lichaam worden geplakt. Door dit apparaatje te gebruiken worden pijnprikkels onderdrukt en worden er natuurlijke endorfinen aangemaakt. Endorfine is een stof (natuurlijke pijnbestrijder) die door je eigen lichaam wordt aangemaakt. Je kunt dit door middel van een knopje op het apparaat zelf regelen.

 • Waterinjectie

  Tijdens een wee krijg je meerdere injecties met steriel water in je onderrug. Binnen ongeveer een kwartier gaat het werken en deze werking duurt ongeveer een tot twee uur.

 • Acupunctuur/acupressuur

  Acupunctuur of acupressuur wordt nog niet veel gebruikt maar heeft ook als doel om zoveel mogelijk endorfinen aan te maken in je lichaam. Besef wel dat er tijdens de bevalling een acupuncturist aanwezig moet zijn om de naaldjes te plaatsen. Misschien klinkt het wat aangenamer als je weet dat jouw partner, of jullie samen, een cursus acupressuur zouden kunnen volgen. Jouw partner kan dan acupressuur bij jou toepassen. Zo kan hij ook zijn steentje bijdragen tijdens de bevalling.

 • Massage

  Door een massage, warm bad of douche kun je ook beter ontspannen waardoor de pijn vermindert.

Goede ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen helpen mee om de pijn te verminderen. Overleg met de verloskundige wat voor jou het beste is.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling in het ziekenhuis

Een aantal van het hierboven aantal genoemde middelen om beter om te gaan met pijn zijn ook goed toe te passen in het ziekenhuis en wel zo veilig. Maar natuurlijk beschikt een ziekenhuis ook over andere methodes om pijn te bestrijden.

Tenzij het medisch noodzakelijk is om van onderstaande methodes gebruik te moeten maken is het goed om je goed te laten voorlichten over de voordelen en nadelen van onderstaande middelen. Vaak zijn er ook bijwerkingen, denk dus goed na voordat je een beslissing neemt.

 • Remifentanil

  Remifentanil is een morfine-achtig medicijn dat via een infuus in je arm wordt toegediend. Je houdt zelf de controle over de hoeveelheid die je jezelf toedient via een knopje. Het pompje is zo afgesteld dat je je nooit teveel kunt toedienen. Remifentanil werkt snel en wordt ook snel weer afgebroken. Je kunt er duizelig, slaperig of suf van worden.

 • Ruggeprik

  De ruggeprik werkt beter dan remifentanil. Bij de ruggeprik moet je voorover gebogen zitten met een bolle rug. De anesthesist zal eerst een plaatselijke verdoving geven en daarna wordt een naald geplaatst in je rug. Via de naald wordt een dun soepel slangetje aangebracht. Dan gaat de naald eruit en blijft het slangetje zitten. Door dit slangetje wordt gedurende de hele bevalling een pijnstillend medicijn toegediend. Binnen een kwartier ongeveer voel je geen pijn meer. Het gaat hier om een plaatselijk verdoving dus maak je wel de hele bevalling mee. Omdat je ook niet meer voelt of je moet plassen wordt er een catheter bij je ingebracht. Deze zorgt ervoor dat de urine wordt afgevoerd. Bijverschijnsel kunnen zijn jeuk en verhoging van je lichaamstemperatuur. Omdat moeilijk is vast te stellen of dit veroorzaakt wordt door de ruggeprik of dat je mogelijk een infectie hebt kan er antibiotica worden toegediend. Datzelfde geldt voor jouw kindje na de geboorte.

 • Lachgas

  Dit wordt toegediend via een masker dat de vrouw zelf vasthoudt. De werking van dit middel haalt de ergste pijn weg. Je ademt het in vlak voordat de wee begint en stopt ermee wanneer de wee voorbij is. Bijwerkingen kunnen zijn misselijkheid, overgeven, duizeligheid en zoals de naam al doet vermoeden kunnen vrouwen er ook heel lacherig van worden.

 • Pethidine

  Pethidine is een morfine-achtig medicijn en wordt toegediend via een spuit in je bil of bovenbeen. het haalt niet alle pijn weg maar wel de ergste pijn. Pethidine werkt verdovend. Pethidine werkt ongeveer binnen een half uur en blijft ongeveer twee tot vier uur werken. Je kunt er suf en slaperig van worden en dat geldt ook voor jouw baby na de geboorte. Het kan daardoor problemen krijgen met ademhalen. Mocht dat gebeuren dan krijgt de baby daar weer een medicijn voor.

Ontspanning en een goede voorbereiding zijn het halve werk

Een goede voorbereiding en weten wat je te wachten staat kan meewerken om beter om te gaan met pijn. Als je weet wat je te wachten staat kan dat ook angst wegnemen. Praat hierover met de verloskundige.

Miljoenen vrouwen brengen kinderen op deze wereld en al deze vrouwen hebben hun eigen ervaring en hun eigen verhaal. Luister niet teveel naar deze verhalen want dat kan met zich meebrengen dat de angst in je hoofd voor een bevalling alleen maar erger wordt. Je zou ook tegen jezelf kunnen zeggen “als zoveel vrouwen dat kunnen, waarom zou ik dat dan niet kunnen”? Als je weet wat je te wachten staat, wordt het in je hoofd ook rustiger.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here