Feiten en fabels over zwanger worden

513

Er zijn vele verhalen omtrent zwanger worden maar wat zijn nou feiten en welke verhalen kunnen naar het rijk der fabelen worden gezonden?

Feiten over zwanger worden

 1. Als je ouder wordt ben je minder vruchtbaar.
  Ja als je ouder wordt vermindert de vruchtbaarheid. Vrouwen zijn rond hun vijfentwintigste levensjaar het meest vruchtbaar. Als je rond de dertig bent is de gemiddelde kans om zwanger te worden 20%. Ben je rond de vijfendertig jaar dan is die kans nog maar 10%. Ben je achtendertig dan is de kans op een zwangerschap nog maar 5%.
 2. Als je rookt word je minder vruchtbaar
  Dat klopt, de giftige stoffen in de rook hebben een nadelig effect op de rijping van de eitjes. Ook je maandelijkse cyclus kan worden beïnvloed. Roken beïnvloed de vruchtbaarheid bij mannen en bij vrouwen. Wanneer vrouwen roken wordt het transport van de eicel door de eileiders vertraagt. Rokende vrouwen hebben een veel grotere kans om onvruchtbaar te zijn dan niet rokende vrouwen.  Mannen die roken zorgen ervoor dat de zaadcellen trager worden. Ze hebben meer kans op erectiestoornissen en de kwaliteit van het zaad wordt slechter.
 3. Als mannen te strakke broeken dragen wordt de kwaliteit van het zaad minder.
  De kwaliteit van het sperma wordt beïnvloed door de temperatuur. De temperatuur in de zaadballen hoort 35 graden te zijn. Een zittend beroep, te strakke kleding en saunabezoek zorgen voor het oplopen van de temperatuur in de zaadballen, waardoor de kwaliteit van het zaad minder wordt.
 4. Alcohol is een grote risicofactor als je zwanger wilt worden.
  Bij mannen kan het zorgen voor erectie- en ejaculatieproblemen en het verstoort het transport van de zaadcellen. Alcohol is eigenlijk taboe als je zwanger wilt worden  en dat geld voor mannen en voor vrouwen.
 5. Als je ouder wordt is de kans op een miskraam groter.
  Bij vrouwen met een leeftijd jonger dan vijfendertig is de kans op een miskraam 1 op 10. Bij vrouwen tussen de vijfendertig en veertig jaar is die kans 1 op 5. En bij vrouwen die de veertig zijn gepasseerd is de kans 1 op 2.
  Bij mannen neemt de productie van het zaad af tussen de 40 en 45 jaar en het zaad wordt minder beweeglijk.
 6. Anorexia en boulimia kunnen ervoor zorgen dat je niet vruchtbaar bent.
  Wanneer vrouwen een te laag lichaamsgewicht hebben treedt er een soort beschermingsmechanisme in werking dat er voor zorgt dat een zwangerschap niet mogelijk is. De menstruatie kan dan wegblijven. Als je wel menstrueert maar onvoldoende voeding binnenkrijgt kan dat ook tekorten opleveren voor de ongeboren baby. Dit kan lichamelijk en geestelijk nadelige gevolgen hebben. De baby kan ondervoed raken en het kan gebeuren dat er onvoldoende hersengroei mogelijk is. Braken kan ervoor zorgen dat de balans van mineralen in het bloed niet goed meer is. Dit kan ernstige gevolgen hebben.
 7. Als je te dik bent kun je moeilijker zwanger worden.
  Een te hoog lichaamsgewicht kan de ovulatie en de menstruatiecyclus verstoren, waardoor zwanger worden problematisch kan worden.
 8. Als je ongesteld bent kun je toch zwanger worden.
  Hoewel de kans heel erg klein is kunnen sommige vrouwen met een hele korte cyclus zwanger raken terwijl ze nog ongesteld zijn. De ovulatie begint dan al tijdens de menstruatie.

vrouw checkt of ze zwanger isFabels over zwanger worden

 1. Als je borstvoeding geeft ben je niet vruchtbaar.
  Dit is een hele grote misvatting. Veel vrouwen denken dat ze pas weer vruchtbaar zijn als ze weer ongesteld worden. Daarbij wordt vergeten dat er altijd een vruchtbare periode en dus een eisprong aan vooraf gaat.
 2. Als je veel hardgekookte eieren en oesters eet wordt je vruchtbaarder.
  Ook dat is niet waar. Hardgekookte eieren en oesters bevatten veel zink en foliumzuur, deze kunnen zorgen voor een verhoogde zin in seks maar het heeft geen invloed op de vruchtbaarheid.
 3. Je wordt sneller zwanger als je meerdere malen per dag geslachtsgemeenschap hebt.
  Ook dit kan naar het rijk der fabelen. De kans op een zwangerschap is het grootst in de vruchtbare dagen. Als je in de vruchtbare periode seks hebt dan maakt het niet uit of je om de dag geslachtsgemeenschap hebt want je bent namelijk altijd meerdere dagen vruchtbaar.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here