Kwaliteit zaad man

362

Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van het zaad van de man goed moet zijn om er voor te zorgen dat de vrouw zwanger kan worden. Gezond zaad zegt iets over de beweeglijkheid, de vorm, de hoeveelheid zaadcellen en de aanwezigheid van voldoende vocht.

Wat is gezond zaad eigenlijk?

1) Dat de zaadcellen beweeglijk genoeg moeten zijn

De beweeglijkheid van de zaadcellen zegt iets over het vermogen van de zaadcel om de eicel te kunnen bereiken. Wat is normaal? Normaal moet 50% van de zaadcellen goed bewegen en van die 50% moet 25% zich goed vooruit kunnen bewegen. De beweeglijkheid is het beste bij een lichaamstemperatuur van 37 graden.

Gezonde zaadcellen moeten een afstand van 12 tot 17 centimeter overbruggen. De beweeglijkheid is belangrijk omdat de zaadcel zich moet verplaatsen door het slijm van de baarmoedermond, door de baarmoeder en de eileiders naar de eicel.

zaadcellen man2) Dat de vorm van de zaadcellen goed moet zijn

Niet alle zaadcellen zien er hetzelfde uit. Bij elke man komen zaadcellen met een afwijkende vorm voor. Wanneer er teveel zaadcellen zijn met een afwijkende vorm dan komt dit een zwangerschap niet ten goede. Zaadcellen met een goede vorm hebben meer kans om de eicel te bereiken.

3) Dat er voldoende zaadcellen aanwezig moeten zijn

Per zaadlozing komen er zo’n 20 tot 50 miljoen zaadcellen vrij. Je zou dus kunnen zeggen, des te  meer zaadcellen, hoe hoger de kans op bevruchting. Het klinkt raar maar als er gezegd wordt dat een man minder dan 20 miljoen zaadcellen produceert (het klinkt als veel) spreekt men van weinig zaadcellen. Het kan ook gebeuren dat de man wel sperma produceert maar dat er geen zaadcellen inzitten.

4) De aanwezigheid van voldoende vocht

Per zaadlozing komt er tussen de 2 en 5 ml sperma vrij. Een laag volume kan wijzen op      problemen met de productie of dat het zaad de verkeerde kant opgaat en in de blaas terechtkomt.

Hoe kan je zelf zorgen voor een goede kwaliteit van het zaad?

Er zijn een aantal dingen die je zelf in de hand hebt om te zorgen dat de kwaliteit van het zaad goed is.

  • Vermijd stress. Een teveel aan stress kan er voor zorgen dat je tijdelijk vermindert vruchtbaar bent.
  • Draag geen broeken die veel te strak zitten. De temperatuur in de zaadballen hoort 35 graden te zijn anders dus dan de lichaamstemperatuur die 37 graden is. Het te hoog oplopen van de temperatuur in de zaadballen kan ook ontstaan door gebruik te maken van een sauna of bij mensen met een zittend beroep.
  • Vermijd het gebruik van alcohol. Door meer dan 2 glazen alcohol per dag te drinken vermindert de kwaliteit van het zaad.
  • Te vaak of te weinig klaarkomen vermindert de kwaliteit van het zaad.
  • Neem voldoende vitamine C.
  • Stoppen met roken en het gebruik van drugs.
  • Vermijd het in contact komen met chemische middelen en lood.

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here