Vrouw doet zwangerschapstest

Hoe weet ik of ik zwanger ben?

Vrouwen die geen anticonceptie middelen gebruiken hebben een maandelijkse menstruatie cyclus. Bij de ene vrouw is die regelmatig en op de dag af nauwkeurig maar bij de andere vrouw kan daar ook een paar dagen afwijking in zitten. Vrouwen die wel anticonceptie middelen gebruiken zullen daarmee moeten stoppen als ze een kinderwens hebben. Op het moment dat de menstruatie uitblijft kan dat duiden op een zwangerschap. Symptomen van zwangerschap kunnen zijn:

Het gebeurt regelmatig dat vrouwen al enkele weken zwanger zijn voordat ze het zelf weten maar wel al een aantal van deze symptomen hebben opgemerkt. Testen of je zwanger bent kun je doen met een zwangerschapstest die verkrijgbaar is bij apotheek of drogist, of je gaat naar je huisarts.

Misselijkheid

Gedurende de zwangerschap gaat je hormoonhuishouding op de schop. Het is mogelijk dat de misselijkheid daardoor wordt veroorzaakt. Misselijkheid komt hoofdzakelijk voor in de beginperiode voornamelijk tot de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen want sommige vrouwen houden er langere tijd last van. De misselijkheid komt voornamelijk ‘s morgens voor maar ook hier geld dat niet voor iedereen, het kan ook ’s middags en ’s avonds voorkomen.

Misselijkheid kan er voor zorgen dat je gaat braken. Wordt dat in jou geval te erg waardoor je teveel gaat afvallen of wordt de urine heel donker van kleur en gaat die sterk ruiken neem dan contact op met je huisarts of de verloskundige.

Begin de dag met een licht ontbijtje. Probeer eens of meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid eten beter werkt dan drie maaltijden per dag. Neem voldoende te drinken. Zorg ook voor voldoende rust.

Vermoeidheid

Er zijn vele redenen te bedenken die vermoeidheid kunnen veroorzaken. Toch is vermoeidheid een typisch symptoom dat bij de zwangerschap hoort. Ook hier is de verandering van de hormoonspiegel waarschijnlijk de oorzaak. Maar niet iedereen heeft er last van, de een wel de ander niet.

Pijnlijke borsten

Gevoelige, pijnlijke of gezwollen borsten kunnen optreden tijdens de menstruatie maar ook onder invloed van de hormonen tijdens de zwangerschap. Gedurende de zwangerschap zal dit afnemen.

Vaker plassen

Naarmate de zwangerschap vordert en het kindje gaat groeien kan dit op de blaas gaan drukken waardoor je vaker moet plassen.

Pijn in je onderbuik

Wanneer je buik dikker wordt en de baby flink groeit (rond 20 weken zwangerschap) moeten de banden (soort spieren) de baarmoeder op haar plek houden. De spanning die erop komt te staan veroorzaakt pijn rondom de baarmoeder. Dit noemt men ook wel bandenpijn.

Stemmingswisselingen

Gevoelens van vreugde en verdriet kunnen tijdens de zwangerschap opspelen en ook hier spelen hormonen een rol. Laat je gevoelens komen zoals ze komen en je hoeft er ook niet tegen te vechten. Wat extra liefde en genegenheid van de mensen om je heen is heel erg welkom. Vermijd televisiebeelden of films die verdrietige gevoelens kunnen aanwakkeren. Elke moeder wil haar kind op een veilige en mooie wereld zetten maar helaas is de wereld niet zo mooi. Houd jezelf maar voor dat jij de wereld voor je kindje wel mooi wil maken.

Het gebeurt regelmatig dat vrouwen al enkele weken zwanger zijn voordat ze het zelf weten maar wel al een aantal van deze symptomen hebben opgemerkt. Testen of je zwanger bent kun je doen met een zwangerschapstest die verkrijgbaar is bij apotheek of drogist, of je gaat naar je huisarts.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here