Wanneer ben ik vruchtbaar?

797

Wanneer ben ik vruchtbaar en wanneer is de kans het grootst om zwanger te worden?

We gaan er voor het gemak vanuit dat de cyclus 28 dagen is. Dat wil zeggen van het begin van de eerste menstruatie tot het begin van de volgende menstruatie.

Je rekent vanaf dag 1 van de menstruatie. Op de veertiende dag zou dan de ovulatie zijn. De eerste 5 tot 3 dagen voor de ovulatie (eisprong) ben je het meest vruchtbaar tot 1 dag na de eisprong.

Je wilt graag zwanger worden maar dat lukt niet meteen bij iedereen. De een is heel snel zwanger en de ander is jarenlang  met van alles en nog wat bezig om zwanger te raken.

Belangrijk is natuurlijk om te weten wanneer de kans het grootst is om zwanger te raken. Daarom is het goed om te weten wanneer de eisprong plaatsvind. De een praat over eisprong de ander over ovulatie maar dat is gewoon precies hetzelfde.

Kijk eens naar het filmpje over zwanger worden. In dit filmpje kun je zien wat er elke maand in je lichaam gebeurt en wanneer de kans het grootst is om zwanger te worden. Daarom is het ook erg belangrijk om te weten hoe de menstruatiecyclus in elkaar zit.

Wat is een menstruatiecyclus?

Een menstratiecyclus is een periode die bestaat uit vier fases. Deze cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Maar dat geldt niet voor elke vrouw. Bij de een kan dat veel langer zijn en bij de ander weer korter. Je kunt het zelf bijhouden en dan zie je ook meteen of jouw cyclus regelmatig is.

  1. de fase waarin de eicel rijpt.
  2. de ovulatiefase die eindigt met de eisprong.
  3. de fase waarin de baarmoeder zich voorbereid op de innesteling van de bevruchte eicel.
  4. de fase waarin de eicel wordt afgestoten als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden.

In het lichaam bevinden zich verschillende hormonen, zo ook het LH. Als de ovulatie eraan komt stijgt het LH hormoon. Dit is dus de periode dat je kans op zwangerschap het grootst is. Dit is te testen met een ovulatietest.

Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt is de vruchtbare periode gemakkelijker na te gaan of uit te rekenen. Bij vrouwen met een onregelmatige cyclus wordt dat een stuk lastiger.

Wat kan een ovulatietest voor je doen?

Met de ovulatietest kun je de meest vruchtbare periode berekenen.

Stoppen met de pil

Als je stopt met het gebruik van de pil kan het gebeuren dat je nog een aantal maanden niet regelmatig ovuleerd. Geef het lichaam de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Wat kan je doen om toch zwanger te raken maar niet steeds bezig te hoeven zijn met berekeningen maken?

Jullie willen je graag laten verrassen met de komst van een baby maar daar niet steeds voor te hoeven rekenen. In dat geval kan je de kansen om zwanger te raken vergroten door vaak geslachtsgemeenschap te hebben. Vrij om de twee, drie dagen. De kans is groot dat er dan ook gemeenschap plaatsvind in de vruchtbare periode.

Tips om de kans op een zwangerschap te vergroten

bevruchting eicelVrij twee tot drie keer per week. De dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar.

Wist je trouwens dat het zaad van de man dagenlang goed kan blijven in het lichaam van de vrouw. Tijdens het vrijen is het beter als de vrouw onder ligt en de man boven. Ook een zijligging kan meewerken aan een snellere manier van zwanger raken.

Blijf na het vrijen even liggen. Kies een houding die voorkomt dat de zaadcellen meteen wegstromen.

Blijf samen genieten van de seks en zorg voor een ontspannen sfeer. Teveel spanning levert stress op en dat kan een negatieve invloed hebben.

Een gezonde manier van leven vergroot de kans op een zwangerschap. Het is dus belangrijk dat je lichaam al in een gezonde conditie is voordat je zwanger raakt. Vermijd daarom teveel cafeïne, vermijd alcohol en roken, eet vette vis en gebruik foliumzuur. Gebruik foliumzuur tot acht weken na de bevruchting. Ook veel lichaamsbeweging in de buitenlucht draagt bij aan een gezonde levenswijze.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here