Twijfels over wereldvrede, gezondheid, goede toekomst bieden, werk en gezin, ben ik niet te oud, carrière, ben ik vruchtbaar.
Het gebeurt zo vaak, wel zwanger willen worden maar plotseling nemen allerlei twijfels de overhand. Die twijfels kunnen ontstaan door het onbekende, het niet weten wat je te wachten staat maar ook door de grote dingen in het leven.
Twijfels over de wereldvrede
Plotseling kan het besef ontstaan wat als ik zwanger ben, in wat voor wereld breng ik mijn kindje dan groot. Is het niet egoïstisch om een kindje op de wereld te zetten die vol zit met oorlogen en waar aanslagen elke dag wel ergens in de wereld plaats vinden?
Het is niet gek dat je een beetje bang wordt van alles wat er om je heen gebeurt in een wereld die verre van volmaakt is.
Misschien is het realistischer om te denken dat er door de eeuwen heen altijd oorlogen zijn geweest, en dat er door de jaren heen ook altijd aanslagen zijn gepleegd. Dat er zelfs kindjes geboren worden in oorlogsgebieden. Het zegt ook iets over de mens die de wil heeft om te overleven. Mensen die zich niet willen laten leiden door angst maar kiezen voor het leven.
Het helpt misschien als je je realiseert dat Nederland een relatief veilig land is. Hoewel ook wij natuurlijk geen garanties kunnen geven over de toekomst.
Aan de andere kant als je er zo bang voor bent zegt het ook iets over jezelf. Jij wilt dat je kindje een mooie en veilige toekomst krijgt. Probeer je kindje binnen je eigen gezin een veilige haven te bieden. Het is vaak al moeilijk om de vrede te bewaren in de familie. Realiseer je dus dat jij de wereldvrede niet in de hand hebt.
Twijfels over gezondheid
Misschien heb jij van dichtbij meegemaakt dat er iemand ernstig ziek werd of nog erger dat diegene is overleden. Dan kan het gebeuren dat jij jezelf de vraag stelt: hoe groot is de kans dan mijn kindje zoiets zal overkomen?
Ga met vragen die je hebt over gezondheid altijd naar de huisarts. Deze kan je de antwoorden geven waar jij op zit te wachten. Maar ook hier moet je realistisch zijn en accepteren dat je nooit garanties krijgt in het leven. Komen er erfelijke ziektes voor in de familie dan is het zelfs aan te raden om een half jaar voor de zwangerschap dit kenbaar te maken bij de huisarts. Er bestaan tegenwoordig ook onderzoeken die gedaan worden op het gebied van erfelijkheid.
Kan ik mijn kindje straks, in financieel opzicht wel een goede toekomst bieden?
Baby’s zijn een kostbaar bezit maar kosten ook het nodige. Sla je aan het twijfelen of jij wel in staat bent je kindje alles te bieden wat het nodig heeft en stel jij jezelf de vraag of je dat allemaal wel kunt betalen.
Zeker als jullie met de komst van een baby zelf geld moeten inleveren, denk aan minder werken, aan dagopvang en de aanschaf van allerlei babyspullen is het goed om de inkomsten en uitgaven eens goed in kaart te brengen.
Waarschijnlijk heb je wel iets aan de gegevens van het Nibud: https://www.nibud.nl/consumenten/de-kosten-van-een-baby/
Ben ik niet te oud om moeder te worden?
Tegenwoordig is de gemiddelde leeftijd van een vrouw die voor het eerst zwanger wordt een stuk hoger dan vroeger. Je bent dus niet de enige die zichzelf die vraag stelt.
Steeds meer vrouwen krijgen hun eerste kindje na hun vijfendertigste levensjaar. Het is bekend dat de vruchtbaarheid afneemt naarmate je ouder wordt. Na het dertigste levensjaar neemt de vruchtbaarheid steeds een beetje af. Daarbij kun je rekening houden met het feit dat de kans op een miskraam groter wordt naarmate je ouder wordt.
Kan ik werk wel combineren met een gezin?
De meeste mannen en vrouwen hebben in deze maatschappij bijna allemaal een full time job. Vroeger bleef de vrouw thuis om voor haar gezin te zorgen. Hoe moet ik dat gaan doen als ik ook nog een baby krijg is een vraag die veel vrouwen bezighoudt.
In deze moderne maatschappij spreken mannen en vrouwen met elkaar af wie er voor de baby gaat zorgen. In heel veel gevallen gaan zowel de man als de vrouw een dagje minder werken. Dan resteren er nog drie dagen van de werkweek. Veel stellen kiezen er voor om de opa’s en oma’s in te schakelen voor een of meer oppasdagen. Lukt dat niet dan zijn er nog de kinderdagverblijven. Dit is uiteraard niet gratis. Is jullie inkomen te laag dan zijn er financiële mogelijkheden via de Rijksoverheid.
Kan ik nog wel carrière maken als ik kinderen heb?
Veel vrouwen vragen zich terecht af of er nog wel carrière mogelijkheden hebben als ze aan kinderen beginnen.
Het overkomt nogal wat vrouwen dat het met hun carrière niet zo verloopt als ze zelf voor ogen hadden. Er zijn weinig functies voor vrouwen in hoge posities. Dat is verschrikkelijk onterecht want als zowel de man als de vrouw evenveel werkuren maken dan zouden de kansen op hoge (re) posities ook gelijk moeten zijn.
Ik heb altijd de pil geslikt. Hoe weet ik of ik wel vruchtbaar ben?
Na jaren alles er aan gedaan te hebben om geen kinderen te krijgen ga je er nu alles aan doen om wel zwanger te raken.
In 80% van de gevallen wordt de vrouw binnen een jaar zwanger. Hoor jij na een jaar nog niet bij die 80% ga dan naar je huisarts.