Ouders laten echo van de baby maken

Wanneer maak je een echo tijdens een zwangerschap?

Een echo tijdens de zwangerschap laten maken is er om vast te stellen hoe lang je zwanger bent en het geeft inzicht in de toestand van de baby. De eerste echo van de baby tijdens de zwangerschap, wordt ook wel een termijnecho genoemd. De eerste echo vindt meestal plaats tussen de 7- en 12 weken van de zwangerschap. Wanneer je de eerste dag van je laatste menstruatie weet, dan kun je bij benadering de dag van de bevalling vaststellen. Een zwangerschap duurt 40 weken. Via een echo kan nauwkeurig worden vastgesteld hoe lang je zwanger bent. In de periode tussen 9 en 12 weken groeit elk vruchtje ongeveer gelijk. Vanaf ongeveer 8 weken is op de echo te zien of je zwanger bent.

De planning van de eerste echo gaat meestal in overleg met de verloskundige of gynaecoloog. Niet alle verloskundigen zijn bevoegd om een echo te maken of ze beschikken niet over de benodigde apparatuur. In dat geval zal je doorverwezen worden naar een ziekenhuis. Een echo van de baby tijdens de zwangerschap laten maken is een beetje standaard geworden in Nederland. Over vergoedingen van de echo’s kun je het beste kijken naar de polisvoorwaarden bij jouw ziektekostenverzekering.

Waarom een echo van de baby laten maken?

Een echo van de baby levert informatie op over de toestand waarin het kindje zich bevindt.

  • Er kan worden vastgesteld hoe lang je al zwanger bent. Zo kan de datum worden vastgesteld waarop je gaat bevallen.
  • Er wordt gekeken of de baby op de juiste plek in de baarmoeder zit.
  • Je kunt zien of het hartje klopt.
  • Ook is zichtbaar of je één kindje of meer kindjes krijgt, een meerling.

Verder wordt er over het algemeen bij 20, 30 en/of 36 weken nog een echo gemaakt. Als er aanleiding toe is kunnen er meerdere echo’s worden gemaakt.

Geslachtsbepaling echo

Bij een zwangerschap van 20 weken of meer kan met een echo het geslacht van het kindje worden vastgesteld.

Willen jullie weten of jullie een jongetje of een meisje krijgen dan is het vanaf nu mogelijk om daar achter te komen.

Echo baby

20 weken echo

Bij een zwangerschap van 20 weken zijn alle organen van de baby zichtbaar. Door de bepaalde lichaamsdelen op te meten wordt er vastgesteld of de baby goed groeit en zich goed ontwikkeld.

Zo kan er gecontroleerd worden of er geen (aangeboren) afwijkingen zijn. Afwijkingen kunnen zijn: groeistoornissen, een open ruggetje, hartafwijkingen of een waterhoofd. Bedenk wel dat er nooit een 100% garantie is dat jouw baby helemaal gezond is want niet alles is vast te stellen via een echo.

Bij een zwangerschap van meerdere kindjes worden de baby’s afzonderlijk onderzocht. Bij een zwangerschap van 20 weken is het geslacht van de baby zichtbaar. Willen jullie dat niet weten, geef dit dan duidelijk van tevoren aan.

Wat kun je doen als je zwanger bent en ouder dan 36 jaar?

Wanneer je zwanger bent en ouder dan 36 jaar kun je ervoor kiezen om een combinatie-echo te laten doen. Deze vindt plaats tussen de 9 en 14 weken van de zwangerschap. Tijdens de echo wordt dan een meting gedaan van de nekplooi. Elke baby heeft vocht in de nekplooi zitten. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans op een baby met het Syndroom van Down.

Pretecho

Kunnen jullie niet wachten om de baby te zien totdat hij/zij geboren is? Nou dat hoeft natuurlijk ook niet. Een pretecho is wat het woord al zegt, voor de pret. Er zal dus niet worden gecontroleerd op afwijkingen.

Na 30 weken zwangerschap wordt het moeilijk om de gehele baby in een keer in beeld te krijgen. Bij een zwangerschap van meer dan 19 weken kan het geslacht van de baby definitief worden vastgesteld. Wil je niet weten of het een jongetje of meisje wordt dan moet je dat van tevoren aangeven. Toch kan het gebeuren dat je het per ongeluk toch ziet.

De pretecho is een hele intieme manier om je directe familieleden of vrienden te laten delen in jullie geluk. Houd er rekening mee dat de ruimte waar de echo wordt gemaakt vaak beperkt is. Nodig dus niet je hele familie uit.

Wat is het verschil tussen een 2D, 3D en 4D echo en wat is er te zien?

2D echo

Bij een 2D echo zie je twee dimensies namelijk lengte en breedte. Bij een 2D echo is het kindje te volgen in zijn/haar bewegingen. Houd er rekening mee dat een echo altijd een momentopname weergeeft en dat het kan gebeuren dat de baby net slaapt als er een echo wordt gemaakt. Wanneer jullie het leuk vinden om de baby in zijn geheel te zien is de beste periode hiervoor is tussen 16 en 24 weken. Bij een zwangerschap van 20 weken zijn alle organen bij de baby aanwezig. Deze zijn ook op de echo te zien.

De beelden zijn in zwart wit. Op veel plaatsen waar pretecho’s worden gemaakt krijg je één of twee foto’s mee. Soms is dat gratis maar soms ook niet. Ook is het mogelijk (al of niet tegen betaling) videobeelden van de echo te krijgen.

3D echo

Bij een 3D echo zie je lengte, breedte en diepte.
Veel vrouwen gaan voor een 3D echo bij een zwangerschap tussen 25 en 30 weken. Of de beelden van goede kwaliteit zijn hangt ook af van de hoeveelheid vruchtwater en de manier waarop het kindje in de buik ligt. Tot ongeveer een zwangerschap van ongeveer 26 weken kun je het kindje nog in zijn geheel in beeld krijgen. Daarna wordt dat lastiger omdat de baby dan te groot is en je steeds gedeelten van de baby te zien krijgt. Doordat je diepte ziet is de vorm van de baby (de buitenkant) goed zichtbaar. Dat is vooral goed te zien aan het gezichtje. Een 3D echo is een stilstaand beeld en lijkt op een foto.

4D echo

De ontwikkelingen in 3D echografie gaan razend snel. Was bij een 3D echo het beeld nog stilstaand, bij een 4D echo zie je een bewegende baby in kleur beelden. Je ziet nu dus lengte, breedte, diepte en beweging. Tussen een zwangerschap van 24 tot 32 weken is de beste periode om mooie 4D beelden te zien.

Kosten echo baby

De pretecho wordt niet vergoed door de verzekering en moet je dus zelf betalen. Hoe hoog de kosten van een echo zijn is afhankelijk van de soort echo die jullie willen laten maken. Een 2D echo is goedkoper dan een 3 of 4D echo. Ook hangt het er vanaf of de foto of video bij de prijs zit inbegrepen.

Waar kun je terecht voor een pretecho?

Veel ziekenhuizen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een pretecho te laten maken. Er zijn ook verloskundigen die pretecho’s kunnen aanbieden. Ook bestaan er veel echocentra in Nederland waar je terecht kunt.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here