Wanneer je in verwachting bent dan is het raadzaam om rond de duur van 7 maanden zwangerschap een kraampakket in huis te hebben. Of je nu wel of niet thuis gaat bevallen, dit pakket moet je altijd in huis hebben. Je kunt namelijk nooit weten of je gegarandeerd op de plek gaat bevallen die jezelf voor ogen hebt. Dus of je nu een ziekenhuis of geboortehotel wil bevallen ook dan moet je een kraampakket in huis hebben.
Wat zit er in een kraampakket?
Niet elk kraampakket zal altijd precies hetzelfde zijn maar wat je kunt verwachten is:
- Kraammatras, deze beschermt jouw matras tijdens de bevalling
- Kraambeschermer beschermt je tegen het onverwacht breken van de vliezen en wordt om je matras gedaan. Het beste kun je dat een aantal weken voor de uitgerekende datum doen.
- Onderleggers, ook die bieden bescherming aan het matras tijdens en na de bevalling
- Kraamverband, dat is onmisbaar in de weken na de bevalling. Kraamverband kan meer vocht opnemen dan gewoon maandverband, het is groter en dikker
- Steriele navelklem, deze wordt gebruikt voor het afklemmen van de navelstreng
- Flesje alcohol dat wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel
- Watten, voor de ontsmetting
- Steriele gaasjes, die kunnen worden gebruikt bij een eventuele verwonding
- Koortsthermometer, een digitale is het beste en wordt gebruikt om de temperatuur van de baby te meten
- Desinfecterende zeep. Laat iedereen die de baby vastpakt eerst de handen wassen.
Wordt het kraampakket vergoed door de zorgverzekering?
Helaas wordt dit niet vergoed door de basisverzekering. Heb je zelf een aanvullende verzekering kijk dan in de voorwaarden. In veel gevallen moet je je voor een bepaalde tijd hebben aangemeld bij de zorgverzekeraar en zeggen dat je zwanger bent. Ook als het kraampakket niet wordt vergoed is het vaak wel mogelijk dit via de zorgverzekeringsmaatschappij te kopen.
Waar kan ik een kraampakket kopen?
Een kraampakket kun je kopen bij een apotheek, bij de drogist maar ook via internet. Kijk op internet bijvoorbeeld naar Prenatal, Natalis en zelfs bij Bol.com kun je een kraampakket bestellen.
Hoeveel kost een kraampakket?
De kosten kunnen behoorlijk variëren van iets meer dan 20 euro tot zelfs meer dan 45 euro. Let goed op de inhoud. Het loont de moeite om diverse pakketten met elkaar te vergelijken. Waarom zou je meer betalen als de inhoud hetzelfde is?
Wat doe je met het kraampakket als je niet thuis bevalt en je het ook niet hebt gebruikt?
Hoewel veel mensen gemakkelijk zijn in het weggooien van spullen is een niet gebruikt kraampakket heel goed te gebruiken voor een goed doel. Schenk het weg aan de Stichting Baby Hope. Zij zullen er heel erg blij mee zijn.