Wat te doen als je zwanger bent?
Voor elke vrouw die zwanger is gelden een aantal aandachtspunten. Om te zorgen dat je kindje in een zo gezond mogelijke omgeving kan groeien is het belangrijk dat de moeder goed voor zichzelf zorgt. Zij kan ervoor zorgen dat haar lichaam in een zo goed mogelijke conditie komt.
Natuurlijk is het niet nodig om zoals zo vaak wordt gezegd voor twee te eten maar wel zo gezond mogelijk. Overgewicht vermindert de kans op vruchtbaarheid. Als je er voor zorgt dat je tijdens je zwangerschap niet teveel eet kom je na de zwangerschap ook weer sneller terug op je oude gewicht. Zorg daarnaast ook voor voldoende beweging.
Doen:
- Stop met roken en het drinken van alcohol.
- Je kunt al beginnen met het nemen van foliumzuur voordat je zwanger bent. Raadpleeg de huisarts over het slikken van foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verlaagt de kans bij baby’s op een hazenlip, open ruggetje en open gehemelte. Ben jij iemand die altijd binnen zit dan is er kans dat je te weinig vitamine D hebt. Vitamine D zorgt voor een goede groei van de baby.
- Zorg voor gevarieerd voedsel en een gezond gewicht. Denk aan de schijf van vijf.
- Vermijd rauwe vlees en visgerechten en rauwe melk neem ook geen rauwe eieren of producten die daarvan gemaakt zijn.
Wat moet je allemaal regelen tijdens de zwangerschap?
- Naar de verloskundige, maak een afspraak
- Ga op zoek naar een plaats waar een zwangerschapscursus gegeven wordt
- Kraamzorg regelen
- Naam bedenken. Wil je het geslacht niet van tevoren weten zoek dan naar een jongens– en meisjesnaam
- Babykamer inrichten
- Babyuitzet kopen
- Dagopvang regelen als jij na de bevalling wilt blijven werken
- Denk na over de actie moeders voor moeders en overweeg mee te doen
- Verdiep je in het geven van borstvoeding. En ga eventueel op zoek naar een lactatiedeskundige. Die kan je alles vertellen over het geven van borstvoeding
- Het uitzoeken van geboortekaartjes
Naar de verloskundige of gynaecoloog
Bij een zwangerschap van acht weken of ongeveer twee maanden maak je een afspraak met een verloskundige. Een zwangere vrouw die verder volledig gezond is zal door de verloskundige ook als zodanig behandeld worden. De verloskundige begeleidt jou tijdens de gehele zwangerschap. Met hem/haar kun je tijdens de zwangerschap alles bespreken. Dit gaat over de medische kant, voedingsadviezen, wel of geen borstvoeding en de keuze om wel of niet thuis te bevallen.
De verloskundige kan je in sommige gevallen doorverwijzen naar een gynaecoloog. Dit kan het geval zijn als er medische complicaties optreden zoals bij ziekten of afwijkingen. Maar ook als er een tweeling of meerling wordt verwacht.
Zwangerschapsgymnastiek
Zeker als je nog niet eerder zwanger bent geweest is het aan te raden om een cursus zwangerschapsgymnastiek te doen. Op die manier wordt je voorbereid op de bevalling die komen gaat.
Zwangerschapskleding of positiekleding
Altijd al graag lekker willen shoppen? Gedurende de zwangerschap heb je geen smoes nodig om nieuwe kleding te kopen want dat wordt vanzelf een noodzaak. Na een aantal maanden zal je ontdekken dat alle kleding toch echt te strak gaat zitten en niet langer comfortabel aanvoelt. Dan is het tijd voor zwangerschapskleding. Ook kan het gebeuren dat je bh te klein wordt en zal je misschien voor een maatje meer moeten gaan.
Moeders voor moeders
Was jij ontzettend gelukkig toen je hoorde dat je zwanger was? Het is goed om te weten dat zwanger worden niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is. Wil jij jouw geluk delen en meewerken om de kans op zwangerschap te verhogen bij vrouwen bij wie dat niet zo gemakkelijk gaat doe dan mee aan moeders voor moeders. Op de website van moedersvoormoeders vind je alle informatie.